sex hikaye

Moziba be: A barátkozás lehetőségei

Heti filmajánló

2009. április 15. - filmhu
Moziba be: A barátkozás lehetőségei
Ezen a héten történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi, hiszen egy külföldi filmre jut két magyar a heti bemutatók sorában. Mindhárom film a barátságról szól, ezen felül viszont nincs bennük semmi közös, hiszen a Gran Torino egy ízig-vérig amerikai mozi, Clint Eastwood rendezésében és főszereplésével, a Príma Primavéra egy magyar mentális road-movie, abszurd humorral fűszerezve, az Álom.Net pedig egy amerikai-ihletésű magyar tinivígjáték, a pomponlányok hányattatott sorsáról.
 
 
 
 

Gran Torino

Úgy tűnik, Clint Eastwood elirigyelte Woody Allen termékenységét, ugyanis legutóbbi filmjét, az Elcserélt életeket nemrég mutatták be a hazai mozik. Máris itt az egykori akcióhős legújabb rendezése, amelynek főszerepét is magára osztotta. Eastwood egy megkeseredett koreai veteránt alakít a 'sokszínű' amerikai kertvárosban, amelynek szemmel láthatóan minden lakosa rasszista. Az egykori, feleségét gyászoló katona csak nyugalmat akar a barkácsoláshoz és a napi söradag elfogyasztásához, ám közbeszól a harci feladat, meg kell rendszabályoznia a bandaháborúkat folytató, elfajzott helyi fiatalságot. A kissé sablonos történet a barátságról és az előítéletek levetkőzéséről szól, minden Clint Eastwood rajongónak, és azoknak, akik egy szívhezszóló, kemény fegyveres akcióktól sem mentes drámát akarnak látni, és nem riadnak vissza a fél percenként felhangzó rasszista dumáktól sem.

Nem elég, hogy rasszista, még ateista is
Forgalmazó: Intercom  honlap,előzetes,IMDB 

Príma primavéra

Edelényi János bemutatkozó nagyjátékfilmje is a barátságról szól, méghozzá ennek egy kissé groteszk formájáról, egy gyermeteg 50-es férfi és egy fiatal ukrán prostituált barátságáról. A történet kezdetén a főszereplőnk gondját viselő anya egy bankrablás áldozata lesz, a férfi pedig a bankrablók legfőbb ellenségévé válik, hiszen ő a koronatanu. A lánnyal - aki szintén nyakig benne van a slamasztikában - végül együtt kelnek útra, hogy eljussanak a nagymama biztonságos szerbiai házáig. Bár ezúttal is fontosabb az út, mint a megérkezés, azért a szerb falu is tartogat meglepetéseket. A férfi főszereplő, Lukáts Andor megkapta alakításáért (és a Mázli-ért) a legjobb férfi főszereplő díját a 40. Magyar Filmszemlén, a film legnagyobb erénye mégis Vesela Kazakova alakítása - a bolgár film üdvöskéje magával ragadó az egyszerű, rossz útra tévedt ukrán lány szerepében, karizmatikus jelenlétével és helyes magyar kiejtésével. Az alkotás leggyengébb pontja pedig a negédes zene, ami némiképp felülírja az alapvetően abszurd hangvételt. A Príma Primavérát azoknak ajánljuk, akik egy szép és emberi mesére vágynak.

Olvasd el, mit írtunk a filmről a szemlén!

A bolgár film üdvöskéje és Lukáts Andor
Forgalmazó: Mokép  honlap,előzetes,IMDB


Álom.Net

"Nekem a Balaton a Riviera" - énekelhetnék a film főszereplői, hiszen az alkotók a Balatonhoz helyezték az amerikai tinifilmek ihlette közeget, hogy a kosarasfiúk pomponlány csajaikat gond nélkül furikázhassák a tóparti naplementében. Az Álom.net alaptörténete szerint a menő sportgimi pomponcsapat-kapitánya egy új, elit iskolába kerül, itt kell megvívnia mindennapi harcait, kivívnia pozícióját az új közegben, rátalálni az igaz barátság ismérveire, elsősorban pedig sikerre vinni a gimi kosárcsapatát. De a történet egyáltalán nem fontos, sokkal fontosabb, hogy N. Forgács Gábor rendező valamiért úgy érezte, nekünk is kijár végre egy amerikai tinifilm rövid-szoknyás egyenruhával és menő kosarasfiúkkal. A Steiner Kristóf (Viva TV) forgatókönyvén alapuló történet itt-ott áthágja az alapvető dramaturgiai szabályokat, viszont filmegújító-törekvésektől sem mentes a film, itt ugyanis olyan profizmussal használják a női feneket vágógép gyanánt, hogy még a pornóvágók is elcsudálkoznak majd. Minden tininek ajánljuk, akinek régi álma, hogy pomponlány legyen, valamint azoknak, akik kíváncsiak a Doktor Szöszi, az Abigél és a Szomszédok tökéletes elegyére.

Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

A Doktor Szöszi, az Abigél és a Szomszédok tökéletes elegye
Forgalmazó: HCC Media Group  honlap,előzetes,IMDB

nka emblema 2012