sex hikaye

Moziba be: ajándék mindenkinek

Luhrmann-epic, északi bizarr és animált antiutópia

2008. december 24. - filmhu
Moziba be: ajándék mindenkinek
Az idei Karácsonykor a legszélesebb nézői igényeknek is igyekeznek megfelelni a hazai forgalmazók. Baz Luhrman romantikus filmeposza mellett lesz a kisgyerekes családoknak készített Disney-animáció és komédia, a dogmásokat idéző izlandi produkció és teljes egészében komputeranimációval készített antiutópisztikus anime.

Cincin lovag (The Tale of Despereaux)

Remy, a kulináris élvezetek szakértő patkánya után rokonának, Cincin lovagnak köszönhetően idén Karácsonykor is lesz hegyes orrú és farkú, csöppnyi emlős önmegvalósítását bemutató animáció. Míg a L'ecsó saját, szűk világából kitörő séfjének története a gyerekek mellett a felnőtteknek is tartogat emészteni valót, addig a társai közül hatalmas füleivel és bátorságával kitűnő Cincin lovag és patkány barátjának párhuzamosan futó története inkább a kisebbeknek nyújt izgalmas szórakozást. Az alig másfélórás animáció szereplőinek olyan sztárok kölcsönözték a hangjukat, mint Emma Watson (a Harry Potter-filmek Hermioneja), Matthew Broderick, Sigourney Weaver, Dustin Hoffman vagy Christopher Lloyd - igaz, őket nem hallhatjuk, lévén a Cincin lovag szinkronizált.

Egy egér, aki a saját útját járja
Forgalmazó: UIP-Duna Film
, honlap, IMDb, előzetes

Esti mesék (Bedtime Stories)

Az elsősorban könnyed romantikus komédiáival befutott Adam Sandler filmjeinek bemutatására ideális időszak a Karácsony. A Disneynél készült Esti mesék főhőse egy unokaöccsének és -húgának minden este új és újabb történetet konstruáló építész, aki akkor kerül igazán érdekes helyzetbe, amikor meséi elkezdenek hétköznapi életére is hatást gyakorolni. Mindez remek alkalom a trükkmestereknek újrahasznosítani és szolidan kiforgatni számos hollywoodi klasszikust, vagy annak látszó, hmmm... tárgyat.

Ideális paródia a Gladiátorhoz
Forgalmazó: Fórum Hungary
, honlap, IMDb, előzetes

Mexikói képeslap (Lake Tahoe)

A Kacsaszezon rendezője, Fernando Eimbcke újabb belassult alkotással rukkolt elő. A sztori egyszerű, Juan a családi autóval menekül szürke, beszűkült élete elől, de egy út menti telefonpózna feltartja ebben. A sérült autó javításán ügyködve Juant egyszerre hétköznapi és különleges figurákkal hozza össze a sors. Mindennapjaik elől mindegyikük a saját kis álomvilága felé igyekszik kiutat találni. A Mexikói képeslap az idei Berlináléról két elismerést, a Fipresci- és az Alfred Bauer-díjat is elhozta.

Álmokat kergetve
Forgalmazó: Cirko Film
, IMDb, előzetes

Nói albinói

A 101 Rejkjavik nem egyszeri, jó érzékkel összerakott izlandi film, legalábbis ezt jelzi a Nói albinói. Az északi filmekre jellemző abszurd látásmóddal megalkotott történet megint csak azt járja körbe, hogy mihez is kezdhet az ember egy olyan, világtól elzárt környéken, mint Izland. Főleg ha főhősünk nemcsak kamasz, hanem emellett még értelmi képességei is messze meghaladják az átlagot. A Nóit eddig számos fesztiválon díjazták, és a kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla. Aki rákapott már a dogma-filmek hangulatára, köztük például a legutóbb gyors egymásutánban bemutatott Anders Thomas Jensen-alkotásokra, annak valószínűleg ez is bejön. Remélhetőleg a rendező, Dagur Kári korábbi munkái, akár Jensené, ha pár év késéssel is, de végül csak megérkeznek hozzánk.

Aki más szemmel látja a világot
Forgalmazó: Szuez Film Kft.
, IMDb, előzetes

A törvény gyilkosai (Righteous Kill)

Több mint tíz éve Michael Mann krimije a Szemtől szemben a látványos akciójelenetek, a jól megírt forgatókönyv, és az izgalmas karakterek mellett azért is szólt nagyot, mert együtt láthattuk benne Robert De Nirót és Al Pacinót. Most Jon Avnet ismét együtt játszatja őket egy krimiben, ám ezúttal ugyanazon az oldalon állnak. Két, New York-i zsarut alakítanak, akik 30 éve együtt nyomulnak. Nyugdíj előtt állva még akad egy bonyolult ügyük, egy sorozatgyilkost kellene (?) elkapniuk, aki -- mint Dexter – kizárólag bűnösökkel végez.

Ismét egy krimiben
Forgalmazó: Best Hollywood
, honlap, IMDb, előzetes

Vexille (Bekushiru: 2077 Nihon sakoku)

Az animerajongók is örülhetnek a karácsonyi heten, mert a Vexille most indul a mozikban, és nem kell rá majd’ két évtizedet várni, mint például az Akirára. Ma már szinte közhelyszerű, hogy a japán rajzfilmek nem pusztán a fiatal korosztály szórakoztatását szolgálják, hanem sokszor komoly, antiutópisztikus társadalomkritikát is megfogalmaznak. A robotikában élenjáró ország egyik lehetséges jövőverzióját festi fel a rendező, Fumihiko Sori. Egy olyan Japánba vezet minket, amely nem is áll olyan messze a maitól, és amelyre a XIX. századinál is szigorúbb elszigeteltség jellemző. A biológiai és technikai kutatások ötvözésével az emberi életet is sikerült meghosszabbítaniuk a kutatóknak, ám a majdhogynem hermetikusan lezárt országban ennél is érdekesebb titkok nyomába ered egy speciális amerikai egység, benne Leon és Vexille.

Gyerünk a mátrixba be!
Forgalmazó: Budapest Film
, honlap, IMDb, előzetes

A filmhu eheti ajánlata: Ausztrália (Australia)

Az eltúlzott filmes gesztusairól ismert ausztrál rendező, Baz Luhrmann több év után ismét mesél – dalra fakadó szereplők nélkül, de látványos képekkel. Luhrmann a Rómeó és Júlia-feldolgozás valamint az ugyancsak operett-filmnek beillő Moulin Rouge! után szintén alaptörténetet mesél, az Elfújta a szél sztoriját idézi fel Ausztráliában. A földrajzilag és társadalmilag két különböző helyről startoló, de ugyanoda igyekvő férfi és nő kapcsolatát meséli el a kegyetlen, ugyanakkor kies Ausztrál tájat kulisszaként használva. Kettejük idilljét azonban a háború – ez esetben a második világháború – dúlja fel. A már számtalan feldolgozást megért férfi-nő történet mellett, amelyet Hugh Jackman és Nicole Kidman kelt életre, további részletekkel gazdagodhat a távoli kontinensről alkotott képünk, főleg ha eddig azt Az ajánlat, a Ned Kelly-filmek, az Ifjú Einstein vagy a Priscilla a sivatag királynője alapján igyekeztünk színesíteni.

Ausztrál O'Hara és Butler
Forgalmazó: Inetrcom, honlap, IMDb, előzetes

Olvasd el az Ausztrália-kritikánkat itt!
(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2008. december 27. szombat, 12:57#1| mdando
Könyörgöm! Antiutópia? A disztópia nem ismerős szó?
És pont a filmhun kell ekkora badarságba belefutnom? Erről ennyit...

nka emblema 2012