sex hikaye

Moziba be: Art-besorolás után

Heti filmajánló

2010. április 28. - filmhu
Moziba be: Art-besorolás után
A Filmklik forgalmazási versenyének (is)  köszönhetően filmdömping várható a héten, amelynek leginkább a kora-nyári időjárás jelenthet konkurenciát. Mi mindenesetre továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy legalább naplemente után menjen a moziba be!
Átok

Mátyássy Áron négy részes tévésorozatának játékfilmes verziója is a Filmklik forgalmazási versenyének jóvoltából kerül a mozikba. A „magyar Guldenburgok örökségeként” is emlegetett sorozat egy középosztálybeli család feszültségekkel és sötét titkokkal teli hétvégéjét meséli el, akik egy szomorú esemény – a családfő temetése okán - gyűlnek össze a vidéki nyaralóban. A remekül kidolgozott karaktereken, egyéni drámákon és izgalmas fordulatokon át vezető történettel csak az a baj, hogy a felénél ér véget.  

filmaj0429_atok_sz1
Forgalmazó: Filmklik Kft. honlap, előzetes


Bevetetlen ágyak / Unmade Beds

A londoni olvasztótégelyben játszódó film középpontjában egy francia lány, Vera, és egy spanyol fiú, Axl áll, akikben a közös pont, hogy keresik a boldogságot és a választ kérdéseikre. Vera könyvesbolti eladóként tengeti életét és épp egy szerelmi csalódásból próbál kikecmeregni, Axl eközben apját és múltjának homályos mozaikdarabkáit próbálja felkutatni. A nagy partizás és boldogságkeresés közepette a fiatalokat egyazon foglaltházba sodorja az élet, és együtt mennek tovább a váratlan fordulatokkal és indie-zenékkel kikövezet úton. A számos fesztivált megjárt kedves angol film szintén a Filmklik forgalmazási versenyének köszönhetően jutott el a magyar mozikba.

filmaj0429_bevetetlen_sz2
Forgalmazó: Filmklik Kft. honlap, előzetes, Imdb


Buddha elsüllyedt szégyenében / Buda as sharm foru rikht

A Helyzetek és gyakorlatok versenynek köszönhetően olyan nemzetek filmjeibe nyerhetünk bepillantást, amelyek még a művészmozis kínálattól is távol esnek. Az iráni filmdrámában Baktaj, egy hat éves afganisztáni kislány eltökéli, hogy elmegy a szomszéd fiúval az iskolába. Az első akadályt sikeresen átugorja, szerez egy füzetet, ám a fiúiskolából egyből kiparancsolják. A folyó túlpartján lévő lányiskolába vezető út azonban további akadályokkal van kikövezve, köztük az iráni társadalom kisgyerekekbe is belekódolt muszlim törvényeivel, amelyekben a nőknek leginkább a megkövezéshez van joguk.    

filmaj0429_buddha_sz3
Forgalmazó: Filmklik Kft. előzetes, Imdb


Kínai lány / She, a Chinese

A kínai lány egy kínai származású, Angliában élő rendezőnő filmje, amely – címéhez híven - egy kínai lány sorsán keresztül beszél az országról. Előbbiről szinte semmit, utóbbiról viszont annál többet tudhatunk meg a film végére. Mei története szülőfalujában kezdődik, ám a falusi billiárdasztalok üzemeltetésénél többre vágyó lány kisvártatva elindul, hogy megismerkedjen a nagyvárosi lét jó és sötét oldalaival, először Kínában, majd Angliában. A keveset beszélő, visszafogott lányt a különböző helyszínek a legkülönbözőbb férfiak karjaiba sodorják, akik közt találunk kínai kamionsofőrt és nagyvárosi bérgyilkost, londoni öregurat és indiai bevándorlót. Kína viszonya a kultúrákkal.

filmaj0429_kinai_sz4
Forgalmazó: Cirko Film előzetes, Imdb


Leo kéglije / El cuarto de Leo

Az argentin-uruguay-i Leo kéglije a Helyzetek és Gyakorlatok verseny mintadarabja annyiban, hogy forgalmazását egy meleg szervezetekhez kötődő csoportosulás, a Labirintus Csoport vállalta magára, így közvetlenül és hatékonyan tudták megszólítani a meleg-identitás témakörét boncolgató film potenciális közönségét. Enrique Buchichio első rendezése egy önmagát kereső fiúról és annak környezetéről szól, nagyon is mai témákat vet fel, nagyon is őszinte módon. És mindennek tetejében – az előzetes tanúsága szerint - még szórakoztató is.  

filmaj0429_leo_sz5
Forgalmazó: Filmklik Kft. előzetes, Imdb

Tetro

Francis Ford Coppola szemmel láthatóan nem tesz meg semmit annak érdekében, hogy filmjei alapján bárki beskatulyázhassa. A Tetro egy fülledt hangulatú családi dráma, amelyben a 17 éves Bennie felkeresi bátyját Buenos Airesben, hogy fényt derítsen az apja és Tetro között meghúzódó konfliktusra. A magába forduló, melankolikus és kiállhatatlan költő nem viszonyul épp barátságosan rég nem látott kisöccséhez, így Bennie egyetlen szövetségese bátyja táncosnő barátnője, Miranda. A viharos kapcsolatokkal, csapongó jelenetekkel és elragadó fekete-fehér képekkel telített film egy újabb szín az életműben és a vásznon is. 

filmaj0429_tetro_sz7
Forgalmazó: Szuez Film Kft. honlap, előzetes, Imdb


Túlparton / Gagma napiri

A Túlparton is azon nemzetek filmjeinek egyike, amelyek finoman szólva sem épp gyakori látogatók a magyar mozikban. A számos fesztiválon bemutatkozott grúz elsőfilm főszereplője a tizenkét éves Tedo, aki elindul, hogy megkeresse kilenc éve nem látott apját, akitől a '93-as grúz-abház tisztogatások miatt sodorta el a sors. Tedo süketnémának tettei magát, hogy így vissza tudjon jutni immár ellenséges területen fekvő szülővárosába. Az abházok földjén bolyongó grúz kisfiú története egy olyan világban játszódik, ahol „a vak nacionalizmus és a szemet-szemért elv uralkodik”.

filmaj0429_tulparton_sz8
Forgalmazó: Filmklik Kft. honlap, előzetes, Imdb

Vasember 2 / Iron Man 2

A Vasember visszatér! Tony Stark (Robert Downey Jr.), a zseniális feltaláló, a „minden eddiginél pusztítóbb fegyver” megalkotója a második részben nem kisebb ellenféllel, mint az amerikai kormánnyal találja magát szembe, amely vaspáncélzata szupertechnológiájának titkára éhezik.  Míg Tony meg akarja óvni találmányát a gonosz erőktől, a kormányzat nem riad vissza semmilyen eszköztől, hogy 'jobb belátásra bírja'. A Vasember 2. a hírek szerint leegyszerűsített világképpel operáló retro-szuperhősfilm, a legjobb fajtából, nem mellesleg pedig A pankrátor után Mickey Rourke - 'áramvetője' segítségével - újra keménykedhet.

filmaj0429_vasember_sz9
Forgalmazó: UIP-Duna Film honlap, előzetes, Imdb


Vinyan - Az elveszett lelkek / Vinyan

Megérkezett az első cunami-film, amelynek kiindulópontja a 2004-es délkelet-ázsiai katasztrófa, amely több százezer ember – köztük rengeteg gyerek életét követelte. Ezen tragikus esemény következtében ragadta el az ár Jeanne és Paul gyermekét, akik képtelenek feldolgozni a tragédiát. Amikor Jeanne egy homályos burmai videóban kisfiát véli felfedezni, a házaspár útnak indul az öntörvényű és veszélyes dzsungelbe. „Ha valaki rossz halállal hal, a szelleme zavart lesz. Dühös lesz. Vinyan lesz.” A címet magyarázó mondat sokat elmond a műfajilag besorolhatatlan, ám a hírek szerint annál sötétebb és izgalmasabb film világáról.  

filmaj0429_vinyan_sz10
Forgalmazó:  Cinetel Kft. előzetes, Imdb

Revans / Revanche


A legjobb külföldi film Oscar-díjára jelölt osztrák film története egy bécsi kuplerájban indul, ahol a biztonsági őrként dolgozó Alex beleszeret Tamarába, az ukrán prostituáltba. A szebb jövő reményében a férfi úgy dönt, hogy kiszabadítja szerelmét és önmagát az alvilág karmai közül, ám ehhez pénz kell. Azonban Alex egy tragédiába torkolló bankrablást követően nagyapja erdei házába menekül, hogy újabb kihívásokkal és erkölcsi dilemmákkal találja magát szemben. Ezen a ponton a thriller lélektani drámává alakul, „ahol a sötét oldalt már nem a bűn, hanem az elfojtott lelki terhek képviselik” - írja kritikusunk.


nka emblema 2012