sex hikaye

Moziba be: Csapdákban

Heti filmajánló

2010. július 6. - filmhu
Moziba be: Csapdákban

A hét kulcsszava a fogság: a Shrek utolsó epizódjában az egész világ kifordul sarkaiból egy trükkös megállapodás hatására, az amerikai melegfilm főhőse gyakorlatilag - és a valóságban is - börtönben csücsül, míg egy hamisítatlan skandináv krimiben a történet fordulatai mellett az emberi természet csapdái kerülnek terítékre.

I Love You Phillip Morris

Íme egy film, amely témája és egyéb okok miatt át lett vágva, és a bemutatója is egyre késik - Amerikában! (Jelenlegi állás szerint a szegény amcsik október végétől láthatják, hozzánk már most bekerült a tavalyi cannes-i Rendezők Kéthetén bemutatott film.) Az okok egyike a történet: a valós személyről, Steve Jay Russellről mintázott (és Jim Carrey megformálta, a filmben azonos nevet viselő) figura élete egy ideig az Amerikai MintaPolgár kívánatos paramétereit másolja - sikeres, dolgos, derék, vallásos középosztálybeliként múlnak a napjai. Aztán egy autóbaleset következtében a szó szoros értelmében ráébred, hogy meleg. Ezek után új életet kezd, s be akarván hozni az eltelt pár évtizedet elképesztő ritmust diktál, és hatalmas iramban szórja a pénzt. A takarón való jelentős túlnyújtózkodást előbb csalássorozat, végül börtön követi, ahol azonban Russell megismerkedik Pillip Morrisszal (Ewan McGregor), és ezzel élete új szakaszba a lép - egymásba szeretnek. A románc azonban nem sokáig virulhat: Morris szabadlábra kerül, amit Russell képtelen elviselni, ezért újra és újra meg akar szökni, mint anno Virgil a Fogd a pénzt és fuss-ban. Ám a valóság közel sem olyan vicces: Russell jelenleg 144 éves büntetését tölti Fort Lauderdale-ben. A film humorára és bölcsességére a rendezőpáros a garancia: akiknek a Billy Bob Thornton-fémjelezte Tapló Télapó című filmet köszönhetjük - annak minden szókimondó és társadalomkritikus dezillúziójával - nagyon nem ronthatnak el semmit. A bírálok mindazonáltal kiemelik Jim Carrey játékát (melynek megfelelő teret ad Russell híresen erős színészi képességekkel megáldott karaktere), humorérzékét, így valószínűleg ez a film nem az Állati nyomozoo-félék mellé kerül a Carrey-univerzumban, hanem pl. az Egy makulátlan elme örök ragyogása méltó társa lesz.Forgalmazza a Cirko Film


Shrek a vége, fuss el véle (Shrek Forever After)

Ebben a (s)rekkenő hőségben már csak az ogre életének negyedik, utolsó epizódja jelenthet mentsvárat, hisz blockbuster-idény van, s az Alkonyat után íme a következő kasszasiker. Ebben lehetünk azonban csak biztosak, a történet kellően csavaros és kifordított: a boldogan-élt,-míg-meg-nem-halt,-de-még-nem Shrek éli mesevégi, zökkenőmentesnek mondható életét, ám kisül, hogy olyan megállapodást kötött Rumpelstiltskinnel, a varázslóval, amely után váratlanul egy új világban találja magát, ahol minden megeshet - tán még az is, hogy a korábbi Shrek-epizódoknak megfelelő dramaturgiájú-szellemiségű történetet kell újraélnie? A film újdonsága abban rejlik, hogy az eddig az alapmítoszok kifordításához használt karakterek (Fiona, Csizmás Kandúr, Szamár) még egyet fordulnak: Fionát körözik, a nett Csizmás Kandúr tejszíntúladagolásban szenved, a Szamár pedig nem ismeri fel Shreket. Azért ne aggódjunk nagyon az eddig a folytatásokat elég ügyesen abszolváló Shrek-sorozat nyilván rendben lezáródik (mert a mesék happy endje nem zárulhat le), ráadásul 3D-ben, mert ma az hozza a pénzt.


Forgalmazza a UIP-Duna Film


A filmhu ajánlja: A tetovált lány (Män som hatar kvinnor/The Girl with the Dragon Tattoo)

A skandináv krimi könyvformátumban elég népszerű Magyarországon, most itt az esély, hogy a filmes feldolgozását is divatba hozzuk. Stieg Larsson Millenium-trilógiájának első darabja, A tetovált lány erre kiváltképp alkalmas, mert tökéletes krimiadaptáció: két és fél órás időtartama ellenére végig izgalmas, fordulatos, csavaros, és az önmagában is lezárt, kerek primér krimiszinten túl is képes mondani pár értelmes dolgot. Egy rágalmazásért elítélt, ezért a munkahelyét elhagyni, a börtönbe pedig hamarosan beköltözni kénytelen újságíró, Mikael Blomkvist egy családi rejtély kibogozására kap megbízást egy nagynevű és nagy hagyományokkal bíró családtól. A sok-sok évvel ezelőtt eltűnt unokahúg a konszern feje szerint gyilkosság áldozata lett. Gyanúja szerint a kiterjedt család valamelyik tagja a tettes, így Blomkvist elkezd nyomozni. Lényegében véletlenül csatlakozik hozzá egy rejtélyes hackernő, aki emós-darkos külsejével és kalandos életével képezi a címszereplőt - ketten küzdenek meg tehát a nyomozás nehézségeivel. A film tehát nagyon rendben van, és küldetése is van, hisz a sikerétől függ, hogy a trilógia másik két tagjának filmváltozatát behozza-e a forgalmazó. Úgyhogy krimirajongók, a nagy melegben havas tájra vágyók, a svéd nyelv utolérhetetlen zenéjét szeretők, a titokzatos és gyönyörű fekete női szempárok rajongói - előre, küzdjetek a jó filmekért!

Olvasd el kritikánkat a filmről!


Forgalmazza a Budapest Film


nka emblema 2012