sex hikaye

Moziba be: Kapd el az antiszemitát!

2012. június 20. - Klág Dávid - Filmkolónia
Moziba be: Kapd el az antiszemitát!
Eheti premierek között van Mel Gibson kisreményű, de egészen jó keménytökűsége, egy francia film a két versengő szakácsró....zzzzz...bocsánat, elaludtam, szóval van még egy felesleges ünneplése a nyolcvanas éveknek és egy még feleslegesebb horrorfilm Csernobilról.

Börtönregény - A FILMKOLÓNIA AJÁNLJA

 

Mel Gibson egy beteg ember. Nem úgy beteg, ahogy mondjuk Crispin Glover amikor furán nyilatkozik a tévében, sem úgy, mint Tim Burton, aki már lassan mániásan lökött. Mel Gibsonnak súlyos problémái vannak, amiket évtizedekkel ezelőtt kezelni kellett volna, ehelyett ő egyre jobban elzárkózott a saját világában, körbevette magát a saját embereivel és ha bármikor a külvilág megpróbált ebbe a burokba behatolni, szörnyű, agresszív dühkitörésekkel válaszolt. Első eset a híres cukorcicis eset volt, amikor ezzel az amúgy kifejezetten vicces szóval illette a rendőrnőt, aki elkapta ittas vezetésért. Aztán ott volt az az eset, amikor kiszivárogtak hangfelvételek, hogy a feleségét lelki terror alatt tartja. Gibson a telefonbeszélgetésekben egy bolond ember benyomását keltette, aki ordítozik, zihál és halálosan fenyeget. A legutóbbi eset pedig az antiszemita megnyilvánulásaiért ("A zsidók miatt volt az összes háború!") a Makabeusok című történelmi akciófilmmel vezekelni próbáló Gibsont egy totális idegroncsként mutatta be: a film forgatókönyvével Joe Eszterhast bízta meg, a családját elhívta a házába, ahol pedig az elkészült munka minősége miatt aztán meg is fenyegette őket ocsmány ordítozások közepette. Eszterhas egy hosszú nyílt levélben taglalta az egészet, a színész-rendező azonban lerázta magáról a vádakat. Addig, amíg erről is kiszivárgott egy hangfelvétel.

 

Nehéz és szomorú Gibsont nézni filmben nézni ezek után. A két legutóbbi botránya között készítettHódkórósra - amiben a lelki gödörbe jutó üzletember egy hód-kesztyűbábon keresztül kommunikál a világgal - gyakorlatilag senki nem volt kíváncsi. A kisebb költségvetésű, Amerikában először a video-on-demand szolgáltatáson megjelenő Börtönregény viszont nem akarja rehabilitálni a színész imidzsét és inkább egy tökös bűnügyi filmet akar bemutatni. És ez a sok, előző bekezdésben említett igazi lelki teher és a már említett kispénz ellenére sikerül is neki.

 

A szinte teljes egészében egy mexikói börtönben, pontosabban inkább egy harmadik világbeli falunapnak kinéző bazárban játszódó Börtönregény olyan, mintha egy digitális kamerával felvett B-film lenne az ötvenes évekből. A keménytökű főszereplő egy névtelen bankrabló, aki csak a pénzt akarja visszaszerezni, jó karakterek nincsenek, a gonoszok korruptak de főleg egymással vannak elfoglalva, mindenki úgy beszél, mintha a másik sírfeliratát írná, Gibson nem beszél sokat, de azt is inkább magában, és így tovább. Erre szokták lusta újságírók írni, hogy "nem vállal sokat, de azt teljesíti", lehet, hogy Mel Gibsonnak is eszerint kellene élnie az életét ezentúl.

 

Érdekel a többi premier is? Olvass róluk a Filmkolónián!


nka emblema 2012