sex hikaye

Moziba be: manók, ellenállók és kurtizánok

Heti filmajánló

2009. december 3. - filmhu
Moziba be: manók, ellenállók és kurtizánok
Igazán színes a heti kínálat, hiszen van itt gyerekfilm (Arthur: Maltazár bosszúja), kissé sablonos amerikai akció-thriller (Törvénytisztelő polgár), norvég háborús mozi (Max Manus) és kosztümös dráma, Stephen Frears rendezésében (Chéri-Egy kurtizán szerelme). Mindenkit arra buzdítunk, használja ki a karácsonyi dömping előtti időszakot, hiszen az elkövetkezendő hetek műfaji aránytalanságokat ígérnek,..

Törvénytisztelő polgár / Law Abiding Citizen

Adott egy családszerető, tisztességes családapa (Gerard Butler), akinek családját egy balul sikerült betörés során brutálisan lemészárolják. A gyilkosokat elfogják, ám a 'klasszikus értelemben vett' igazságszolgáltatásra nem kerül sor, hiszen egy feltörekvő ügyész vádalkut és enyhe bűntetést ajánl az egyik elkövetőnek, a másik feldobásáért cserébe. Hősünknek nincs mit vesztenie, így tíz évnyi gondos tervezgetést követően sorozatgyilkossá avanzsál, és kiküszöböli a csorbát. Az akciófilmet sorozatgyilkos-thrillerrel ötvöző alkotás a hírek szerint nem sikerült épp a legjobban: hiteltelen fordulatokban gazdag, és dramaturgiailag sem épp egy mintadarab. Mindenkinek ajánljuk, aki kritikátlanul rajon az igazságosztós filmekért.

Forgalmazó: Palace Pictures  előzetes, honlap, Imdb

Max Manus

Max Manus egy norvég háborús hős volt, aki a legveszélyesebb szabotőr címet vívta ki a II. Világháború alatt. Az ő igaz történetét dolgozza fel a film, aki a finnországi téli háborúban harcolt, majd Norvégiába visszatérve csatlakozott az ellenálláshoz. A vakmerő férfi hamarosan a Gestapo célpontjává vált, útja az illegális lapok terjesztésétől a nagyszabású robbantásos akciókig vezetett. A film nagy erénye, hogy a norvégok nem piedesztálra emelve ábrázolták hősüket, ez korántsem a Valkűr, ahol Tom Cruise alakította 'roppant hitelesen' a német ellenálló hőst. Max Manus gyakran önmaga és mások életét is veszélybe sodorta tetteivel, a háború végeztével pedig egy magányos és feleslegessé vált ember néz rá vissza a tükörből, ami egy eddig ritkán megmutatott, jócskán paradox végkifejletet teremt. 

Forgalmazó: Grant Film Kft.  előzetes, honlap, Imdb

Arthur: Maltazár bosszúja / Arthur et la vengeance de Maltazard

Luc Besson az Arthur és a villangók című élőszereplős és komputeranimációs mesefilmje után visszavonulót fújt, majd meggondolta magát, és megrendezte a film második részét. (Amelyet egy harmadik rész követ majd.) A sztori szerint Arthur visszavágyik nagymamája kertjébe, ahol különös manók és szerelme, Holdviola hercegnő tanyázik, ám apja keresztül húzza számításait. A fiú ekkor egy rizsszemet kap, amelyen egy segélykérő üzenet áll, a Villangók országából... Az egyik újságcikk "bénítóan unalmas" jelzője minket elrettentett, a hírek szerint ezen tulajdonsága mellett is több sebből vérzik a mű - például annak eldöntése sem egyszerű feladat, hogy melyik korosztálynak készült... talán majd a harmadik rész!?

Forgalmazó: Fórum Hungary  előzetes, honlap, Imdb

Chéri - Egy kurtizán szerelme / Chéri

Az első világháború előtti Párizs félvilági társaságában játszódó szerelmi történet főhőse Lea, a visszavonult kurtizán, és az ifjú Chéri, Lea kiöregedett barátnőjének és riválisának fia. Az érett, gyönyörű Lea bevezeti az elkényeztetett és éretlen fiút a testi gyönyör és az érzékiség világába, és kapcsolatuk egyre szorosabbra fonódik. Hat év után Chéri anyja, Madame Peloux titokban esküvőt szervez fiának egy másik kurtizán lányával, Edmével. Lea és Chéri megpróbálnak napirendre térni az elkerülhetetlen különválás felett, de felhőtlen életük alapja mélyebben gyökerezik, mint azt valaha gondolták volna. Mire ráébrednek, mennyit jelentenek egymásnak, már azt is tudják, túl késő.

Forgalmazó: Budapest Film  előzetes, honlap, Imdb


nka emblema 2012