sex hikaye

Moziba be: műfajok kavalkádja

Heti filmajánló

2009. március 18. - filmhu
Moziba be: műfajok kavalkádja
A filmműfajok kavalkádját kínálják nekünk a forgalmazók ezen a héten, hiszen találunk a palettán izgalmas francia akciókrimit (Elrabolva), érzékeny és cseppet sem sablonos dokumentumfilmet a vakok világáról (Vak szerelmek), gyerekbarát családi kalandfilmet (Tintaszív), magyar művészfilmet lenyűgöző képi világgal (Apaföld) és moralista kamaradrámát impozáns színészi alakításokkal (Kétely).  
Elrabolva / Taken
Adott egy apa (Liam Neeson), hajdani titkosügynök, aki nyugdíjba vonult, hogy 17-éves lánya közelében legyen, aki anyjával és jómódú mostohaapjával éli a kaliforniai tinik felhőtlen hétköznapjait. A családi mozinak induló filmben az apa minden áron lánya kedvében akar járni, és pótolni az elmulasztott éveket, olyannyira, hogy elvei ellenére beleegyezik abba, hogy Kim barátnőjével elinduljon a U2 turnéjának nyomán egy európai körútra. A lányok megérkeznek Párizsba, ám az apai előérzet beigazolódik: albán emberkereskedők rabolják el a két barátnőt. Megkezdődik az őrületes hajsza, az információk szerint ugyanis körülbelül 96-óra áll rendelkezésére Bryannek, ha valaha még viszont akarja látni a lányát. A jó karban lévő titkosügynök a film elején viccesen közli egy kollégájával: "nyugdíjas vagyok, nem halott", és ezt a film során be is bizonyítja. Bruce Willis és Pierce Brosnan tökéletes elegyeként hol ésszel, de leginkább nyers erővel bánik el a teljes franciaországi illetékességű albán és arab maffiával és a végtelenül korrupt francia titkosszolgálat embereivel. Egy jól felépített akciókrimi Luc Besson és Robert Mark Kamen tollából, Pierre Morel rendezésében - mindenkinek, aki másfél óra izgalomra vágyik!
  
Bruce Willis és Pierce Brosnan tökéletes elegye
Forgalmazó: SPI  honlap,imdb,előzetes
Vak szerelmek / Slepé lásky
 Az érzékeny szlovák dokumentumfilm négy epizódból áll, négy különböző korú, élethelyzetű, szociális hátterű ember életébe enged bepillantást, akikben az a közös, hogy nem látnak. Peter zenetanár és kórusvezető, egy vidéki városban él feleségével. Miro egy roma srác, aki Monikába, egy gyengénlátó fehér lányba szerelmes, ám a lány szülei ellenzik a kapcsolatot. Elena és Lako házasok, akik első gyermeküket várják, tele várakozással és félelemmel. Zuzka egy tizennégy éves tini, aki gimnáziumba készül, és az interneten keresi a szerelmet. A rendező érzékletesen és kreatívan mutatja be szereplőinek hétköznapjait és belső világát, nem csodabogarakként kezeli őket, és valószínűleg éppen ezért engedik meg, hogy bepillanthassunk vágyaikba és félelmeikbe, amelyből bárki tanulhat, szemre való tekintet nélkül. A Cannes-i díjnyertes filmet tavaly már láthatta a magyar közönség a Verzió filmfesztiválon, most a Cirko Film jóvoltából pótolhat, aki netán elmulasztotta.
Érzékletesen és kreatívan mutatja be szereplőinek hétköznapjait
Forgalmazó: Cirko Film  honlap,imdb,előzetes

Spirit - a sikító város / The Spirit
A Sin City társrendezője, Frank Miller ezúttal Will Eisner '40-es évekbeli kultikus képregényét adaptálta filmre. A főhős Denny Colt (Gabriel Macht), az elhunyt rendőr reinkarnációja, aki immár halhatatlanként védelmezi imádott városát, Central City-t, és próbálja megtisztítani a bűnözők hadától, különös tekintettel Octopusra (Samuel L. Jackson), aki emberfeletti képességeinek megerősítését egy vérrel teli váza megszerzésétől várja. A lapos alapsztorit poénokkal, mitológiai utalásokkal és mindenek előtt gyönyörű nők felvonultatásával próbálták felturbózni az alkotók, Eva Mendes, Scarlett Johansson, Sarah Paulson és Jaime King mind-mind a város mellett a nők bűvkörében élő főhősünk csábításának tárgyát képezik, és a nézők gyönyörködtetését szolgálják.  A Sin City-hez hasonlóan a film noir stílusjegyeit magán hordozó film képi világa lenyűgöző, az alkotók kitűnően ötvözték a blue box technikát a minőségi számítógépes grafikával, megspékelve néhány elképesztően látványos víz alatti jelenettel. A képregényfilmek rajongói nem fognak csalódni, ám senki ne számítson arra, hogy néhány felettébb látványos képkockán kívül bármi maradandót nyújt majd a film. Mindenesetre az operatőrnek, a látvány-tervezőnek, a maszkmesternek, a sminkesnek és az utómunka stúdiónak jár egy csillagos ötös.
Gonoszok, klónok és gyönyörű nők
Forgalmazó: Budapest Film  honlap,imdb,előzetes

Tintaszív / Inkheart
Ezen a héten a forgalmazók gondoltak a jövő moziközönségére, egy családi kalandfilm mutatkozik be ugyanis a napokban, amely Cornelia Funke könyvének adaptációja. (A könyv már több ízben napvilágot látott hazánkban.)  Főszereplőnk, Mortimer Folchart könyvkötő (Brendan Fraser) különleges képességgel bír: az általa felolvasott könyvek történetei életre kelnek, ám a könyvből kiolvasott szereplő helyettest kíván – így nyelte el a Tintaszív című regény kilenc évvel ezelőtt Mortimer feleségét. A férfi azóta megszállottan keresi az eltűnt könyvet, hogy jóvátegye a történteket és visszaszerezze tinédzser lánya, Meggie anyukáját. A Végtelen történet inverze izgalmas látványvilágot alkotva táncol a valóság és a képzelet világa közt, hogy végül a mesék törvényei szerint a gonosz elhulljon és a jó győzedelmeskedjen. A visszhangok szerint a Tintaszív valóban családi mozi, senkit nem trancsíroznak szét a negyvenhatodik percben. Egy kockázata azért van a filmnek, mégpedig az, hogy a gyerekek megerősítést kapnak abban, hogy az olvasás veszélyes sport.  
Az olvasás veszélyes sport
Forgalmazó: Intercom  honlap,imdb,előzetes

Apaföld
Nagy Viktor Oszkár bemutatkozó filmje a 40. Magyar Filmszemlén bukkant fel, és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díjával távozott. A film egy börtönből szabadult Apa és Fia kapcsolatának nulláról való felépítésére tett meddő próbálkozásokat, majd a felépítmény kártyavárként való összeomlását beszéli el. A sokszor, sokféleképpen megjelenített apa-fiú történet örök érvényű, és sok lehetőséget rejt magában, Nagy Viktor Oszkár ennek hiteles, de nem felforgató feldolgozását tárja elénk. A kevés szöveggel, erős, szimbolikus és kreatív jelenetekkel, csontig hatoló képekkel operáló alkotás egyik legnagyobb erénye és legnagyobb buktatója is a színészválasztás. Derzsi János kitűnő az apa szerepében, Ravasz Tamás, és a nagynénit alakító Nagy Andrea karizmája magával ragadó, ám a két amatőr szereplő megszólalásai nem mindig maradnak fenn a vásznon. (Annyi előnyük mindenképp volt a külföldi kritikusoknak, hogy ez a tényező minden bizonnyal nem sok vizet zavart az ő filmélményükben.) Báron György méltatta a filmet a díszbemutatón, szavait idézve ez egy „mogorva, konok és kemény film, egy mogorva, konok és kemény rendező alkotása.” Valóban kemény film, befogadása – az azonosulásra felkínálkozó karakterek hiányában – nem könnyű feladat, de mindenképp megéri az erőfeszítéseket!
Kevés szöveggel, erős és szimbolikus jelenetekkel operáló alkotás
Forgalmazó: Mozinet  IMDB,előzetes

A Filmhu ajánlata a héten: Kétely / Doubt
A Kétely az azonos című Pulitzer díjas színmű adaptációja, amelyet írója, az Oscar-díjas John Patrick Shanley adaptált filmre és rendezett is meg. A film 1964-ben játszódik a bronxi St. Nicholas iskolában, ahol az igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér (Meryl Streep) évtizedek óta a megfélemlítés és szigor eszközeivel igazgatja az intézményt. Új szelek fújnak azonban, hisz megérkezik az egyházi intézménybe a liberális szellemiségű Flynn atya (Philip Seymour Hoffman), és az első fekete bőrű diák, Donald Miller. A film kétségkívül eleget tesz alapfeladatának, a századik percre bebizonyítja ugyanis az első jelenetben elhangzó mise alapgondolatát, miszerint a kétely kovácsolja össze az embereket, a bizonyosság elszigetel. A cselekmény viszont mintha csak izzadságos munka árán felépített díszlet volna, amelynek egyetlen szerepe a tételmondat igazolása – a fajsúlyos alapkonfliktus, amely a pedofília kérdését boncolgatja, valamiért kevésnek bizonyul ahhoz, hogy igazán azonosulni tudjunk a szereplők drámájával, és, hogy magával ragadjon minket a bizonyosság iránti vágy, amelynek következményeként katarzisban gondolkodhatna el a kétely által megosztott nézősereg: vajon kinek van igaza? A moralista dráma legnagyobb erénye a hibátlan alakítást nyújtó színészgárda, Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman és Amy Adams lehengerlően finom gesztusokkal kelti életre a kamaradarab kulcsfiguráit.
Vajon kinek van igaza?
Forgalmazó: Fórum Hungary  honlap,imdb,előzetes
Olvasd el a filmről írt kritikánkat!
(Vigyázat, nyomokban spoilereket tartalmaz!)

nka emblema 2012