sex hikaye

Moziba be: Világmegváltó tinédzser-dömping

Heti filmajánló

2008. szeptember 25. - filmhu
Moziba be: Világmegváltó tinédzser-dömping

A héten találnak fogukra valót a horror (Hívatlanok), az animék (A halállista), a kung fu filmek (A tiltott királyság) és a dokumentumfilmek (Házi kedvencek) szerelmesei is, de francia krimiből (MR 73) és belga drámából (Ben X) sincs hiány, a világmegváltó tinédzserek pedig egyenesen elárasztják majd a vásznakat.

Ben X  

A Ben X Nic Balthazar alkotása,  az elsőfilmes belga rendező saját regényét adaptálta. A film rendkívül aktuális témákat jár körül, friss, eredeti formanyelvvel fűszerezve. Főszereplője Ben, (Ben X a neve a virtuális világban, mely egy beszélő név, kiejtve ugyanis azt jelenti hollandul: "senki vagyok") aki saját fantáziája és egy virtuális szerepjáték kreálta világba menekül a kamaszkorát pokollá tévő problémák elől. A mindennapokat az iskolában két Bent terrorizáló fiú teszi pokollá, főhősünk a szerepjátékban próbál felkészülni arra, hogy a való életben bosszút álljon. Ahogyan ez lenni szokott, egy lány is bejön a képbe, és keresztülhúzza a terveket. A film olyan súlyos problémákat vet fel, mint az internet okozta elszigetelődés, az iskolai erőszak, az intolerancia, a drog, vagy a kamaszkori öngyilkosság, de mindezt abszolút indirekt módon teszi. Tartalom és forma tökéletes egységét jellemzi, hogy alapvetően Ben szemén keresztül látjuk a világot, így olykor virtuális térben mozgó virtuális figurák veszik át az uralmat a vásznon - amely egy technikai újításnak számít a filmnyelvben. A Ben X három díjat nyert a Montreáli Filmfesztiválon, és ezt az alkotást jelölték a belgák az Oscar díjra legjobb külföldi film kategóriában 2007-ben.

Melyik szerepem vegyem ma fel?
Forgalmazó: Cirko Film
honlap , imdb, előzetes

A halállista  (Desu nôto / Death Note) 

A halállista egy 2003-ban Japánban megjelent és nagy sikert aratott manga (japán képregény) filmváltozata. A 108 fejezetből álló történetet feldolgozták regény és filmsorozat formájában is, sőt, 2006 végén leforgott a halállista második része, a "Death Note: The last name". A film alaptörténete szerint egy eszes japán egyetemista, Yagami Light élete fenekestül felfordul, amikor az iskola udvarán megtalálja a Death Note-ot, azaz Ryuk halálisten szerkeszthető listáját. A fiú elhatározza, hogy a lista segítségével megtisztítja a világot a bűnözőktől, ám ehhez L-nek, az Interpol zseniális nyomozójának is van egy-két keresetlen szava. Két fantasztikus elme harcol egymással a filmben, a tét nem kisebb, mint a világ irányítása. Ha megnézed a filmet, és kedvet kapsz az animék világához, nézd meg az interneten a virtuális képregényt , és látogass el a hétvégén a Petőfi Csarnokba, A Magyar Anime Társaság AnimeCon elnevezésű két napos rendezvényére! (Részletek a társaság honlapján)

Élet és halál urai
Forgalmazó: Elemental Media & Merchandising
honlap , imdb, előzetes

Házi kedvencek   (Tierische Liebe / Animal Love)

Az osztrák filmrendező, Ulrich Seidl ezúttal az elidegenedésről forgatott dokumentumfilmet. Annak ellenére, hogy a társadalom technológiai felszereltsége egyre fejlettebb, és a kommunikáció egyre szervesebb részévé válik a mindennapjainknak a legkülönbözőbb csatornákon keresztül, az elmagányosodás egy rendkívül jellemző kortünet. Seidl olyan, a társadalom perifériáján élő, kiábrándult embereket vonultat fel dokumentumfilmjében, akik háziállataikhoz menekülnek, azokban próbálnak társra lelni. Egyesek szerint provokatív kordokumentum, mások szerint egy torzítva megfilmesített utópia, mivel Seidl a társadalom egy bizonyos szegmensének magány ellen folytatott harcát vetíti ki az osztrák társadalom egésszére, globális tendenciát sejtetve. Az immár Kino néven megnyílt volt Szindbád mozi többek között egy Seidl retrospektív vetítéssel készül a nyitóhétre.

Az ember legjobb barátja az állat
Forgalmazó: Szuez Film
imdb

Hívatlanok (The Strangers)

Vegyél egy elhagyatott helyszínt, rajta egy weekendházzal, egy boldog párocskát (ez esetben Scott Speedmant, és a gyönyörű Liv Tylert), akik eljegyzésüket ünneplik, küldd el a férfit cigiért a boltba, merüljön le mindkettőjük telefonja (nagyon fontos!), végül adj hozzá néhány fehér maszkos őrültet, és hevítsd lassú tűzön, forráspontig. Máris kész a tökéletes(en átlagos) horrorfilm! Bryan Bertino első nagyjátékfilmje elején felhangzik a narráció, miszerint a film megtörtént eseteken alapszik, hiszen 1,4 millió erőszakos bűnügy marad felderítetlenül évente az USA-ban. Ha ez a film is egy felderítetlen bűnügyről szól, hogyan lehetne több a cselekménye puszta hipotézisnél? Persze nem azért nézünk horrorfilmeket, hogy a valóságot kérjük rajtuk számon, és talán az eredetiség sincs az elsődleges szempontok között. Az elsődleges cél, hogy ne merj egyedül hazamenni a film után. Előételként látogass el a film honlapjára, ahol Te is átélheted az amerikai középosztály 'mindennapjait' a rettegés virtuális házában.

Haza mersz-e menni egyedül a moziból?
Forgalmazó: Fórum Hungary
honlap , imdb, előzetes

Import/Export   

Ulrich Seidl játékfilmjében ismét társadalmi problémákat boncolgat. Az ápolónő, Olga a jobb élet reményében Ausztriába indul Ukrajnából, ahol az emberek mindennapjait a szegénység keseríti meg. A film másik főszereplője, a munkanélküli Paul néhány játékgép és mostohaapja társaságában Ukrajna felé veszi az irányt, életcélt és egzisztenciát keresve. A film a nyugati és a kelet-európai világot 'jelképező' két országot szinte egymással felcserélhető módon ábrázolja, a boldogság felé vezető út mindkét helyen kemény kompromisszumokkal van kikövezve. Az osztrák rendező nyers szókimondással közelít olyan témákhoz, mint a szexualitás, vagy a halál. A film 2007-ben versenyre kelt Cannes-ban az Arany Pálmáért.

Nyugaton még a nyugdíjasok is vidámabbak
Forgalmazó: Szuez Film
honlap , imdb, előzetes

A tiltott királyság (The Forbidden Kingdom)

Úgy tűnik, ez a hét a fantáziavilágban élő tinédzserek hete, A tiltott királyság című amerikai akciófilm főszereplője ugyanis a 17-éves Kung fu-rajongó, Jason (Michael Angarano), aki kényszerűségből utcagyerekek cinkosává válik kedvenc boltja kirabolásában. A rablás áldozatává váló relytélyes bolttulajdonos, az öreg Hop utolsó leheletével egy küldetéssel bízza meg a fiút: meg kell keresnie a családi ereklyeként őrzött antik bot tulajdonosát. Jason menekülés közben lezuhan egy tetőről, át a múltba, egy kínai faluba. Nincs más hátra, minthogy eljuttassa a varázserővel bíró botot a bebörtönzött majomkirálynak. A kínai mitológia, valamint Jackie Chan és Jet Li szerelmeseinek ajánljuk a filmet, illetve mindazoknak, akik a keleti filmek látványorgiájára éheznek.

A keleti filmek látványorgiája
Forgalmazó: Palace
honlap , imdb, előzetes

Tudod, hogy van ez, Jézus (Jesus, Du weisst)

Katolikus osztrák polgárok a film szereplői, akik a pap helyett ezúttal a kamerának gyónnak mindennapi gondjaikról. A rendező ezúttal is elérte, hogy szereplői megnyíljanak a kamera előtt, és őszintén valljanak hitről, Istenről, legméllyebb félelmeikről. A film hátterében ezúttal is a társadalmi kommunikáció ellehetetlenülésének témaköre áll, az emberek Istenhez menekülnek, hogy megfogalmazzák kétségeiket, problémáikat, ám válaszok innen sem érkeznek. Ulrich Seidl 2003-ban készült dokumentumfilmje megnyerte a 2003-as Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat.

Ulrich Seidl, a 'gyóntató'
Forgalmazó: Szuez Film
imdb

A zóna (La Zona)

A mexikói nyomornegyed közepén élnek a befolyásos és könyörtelen gazdagok, nagy házaikban és gondozott kertjeikben, betonfallal körülvéve. Egy vihar következtében hírdetőoszlop zuhan a falra – ezt, és az áramszünetet kihasználva tör be a Zónába három mexikói fiatal, hogy kirabolják a negyed lakóit. Az incidens vérfürdőbe torkollik, négyen vállnak a rablási kísérlet áldozatává. A történet főszereplője Alejandro, aki házuk pincéjében rátalál az ott rejtőzködő tinédzserre, a támadás egyetlen túlélőjére. A Zóna lakói bosszút forralnak, a zsaru nyomoz, Alejandro pedig erkölcsi és etikai dilemmáival viaskodik. A filmben nincs 'happy end', ahogyan az efféle kettészakadt társadalmak életében sem.

Jólfésült házak, jólfésült kertekkel
Forgalmazó: Budapest Film
honlap , imdb, előzetes

Zöld hentesek (De Gronne slagtere / The Green Butchers)   

A dánok töretlenül nyomulnak a magyar mozikban. A Zöld hentesek című fekete komédiát  rendező Anders Thomas Jensen nevéhez olyan filmek társulnak, mint a Mifune utolsó dala, vagy az Ádám almái, de forgatókönyvíróként jegyzi például a hazánkban nagy sikert aratott Esküvő utánt, és a Testvéred feleségét... című alkotásokat. A film két főszereplője a népszerű Mads Mikkelsen, aki nélkül szinte nincs hazánkban forgalmazott dán mozi az utóbbi években, valamint a jóképű Nikolaj Lie Kaas, aki az Idiótákban és a Rekonstrukció című remek dán filmben is bizonyított már. A Zöld hentesek – címéhez híven – morbid szereplőkkel és szituációkkal teletűzdelt   történet két saját üzletet nyitó hentesről, akik sajátos alapanyagból készítik a sikerük zálogát jelentő 'ínyencséget'. Van itt még kómában fekvő, értelmi fogyatékos öccs, és kannibalizmusra hajlamos lelkész. A film szereplői kevéssé szerethetőek, annál inkább az ilyen és ehhez hasonló mondatok: „Ne fenyegessen azzal a zsiráffal!”   

Mit esznek a dánok?
Forgalmazó: Cirko Film
imdb , előzetes

A Filmhu ajánlata a hétre: MR 73    

A 36 rendezője, Olivier Marchal ismét egy bűnügyi filmmel állt elő. Az alapsztori szerint egy szülei meggyilkolása után a világtól elvonultan élő lány (Olivia Bonamy) életét alapjaiban bolygatja fel a hír, miszerint szülei gyilkosát idő előtt szabad lábra akarják helyezni. Itt jön a képbe Schneider nyomozó (Daniel Auteuil), a felesége halála óta alkoholistává vált, a bűnözőktől és a korrupt testülettől egyaránt megcsömörlött marseille-i zsaru, aki a rendőrség akarata ellenére folytatja a nyomozást az immár 70 éves sorozatgyilkos ügyében. Az IMDB egyik 'kommentelője' szerint mindig jó egy kis borús hangulatú film noir, még akkor is, ha nem rengeti meg alapjaiban és nem írja át a műfaj történetét.

Francia bűnügyek
Forgalmazó: Palace
honlap , imdb, előzetes

Olvasd el a filmről írt kritikánkat itt!    

(14) 
Hozzászólások
14-12  /  14
2008. szeptember 30. kedd, 12:45#14| szakmabeli
nem is tudom.
mondjuk egy Best of Könyves Kálmán CD-t.:)
 
Előzmény: f.r.a.n.k. #13
 
2008. szeptember 30. kedd, 00:09#13| f.r.a.n.k.
közepes, kék 2004-es. 170. oldal. mit nyertem? :)))
 
Előzmény: szakmabeli #11
 
2008. szeptember 29. hétfő, 21:50#12| szakmabeli
és még gépelni sem tudok. tessék.
 
Előzmény: szakmabeli #11
 

nka emblema 2012