sex hikaye

Moziba be: zombik, szőkék, anyák, apák

Heti filmajánló

2010. március 18. - filmhu
Moziba be: zombik, szőkék, anyák, apák

Végre mozikban a Bibliothéque Pascal! Ennél több nem is nagyon kell, akinek mégis, az nézhet vicces B-kategóriás zombifilmet (Légió), Mel Gibsont, amint bosszút áll (A sötétség határán), magyar családi romkomot (Igazából apa), az igazi 'ínyencek' pedig megtekinthetik a legidősebb aktív rendező, a 101 éves Oliveira alkotását (Szeszélyes szőke).

Bibliothéque Pascal

Hajdu Szabolcs legújabb – szemlefődíjas – filmje elnyerte a külföldi kritikusok díját, és zajos sikerrel fogadta a Berlinale közönsége is. A Bibliothéque Pascal egy nő történetét meséli el, aki lánykereskedők martalékává válik, és útja egy angliai luxus-bordélyhoz vezet, ahol a perverz kuncsaftok irodalmi alakoknak öltözve, szerepjáték közepette élhetik ki beteges vágyaikat. De itt nem is a miről, hanem a hogyan a lényeg, a film ugyanis elsősorban eredeti és izgalmas látványvilágával, és a felvonultatott mesei elemekkel ragadja meg erre fogékony nézője figyelmét. A színészi játék megemlítése is kikerülhetetlen, nagyot alakít ugyanis Mona szerepében Török-Illyés Orsolya, lánya szerepében – a rendezővel közös lányuk – Hajdu Lujza, de felvonul a filmben a kortárs román film számos fontos alakja is, úgy, mint Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu, Oana Pellea  vagy Mihai Constantin. Mindenkinek ajánljuk, aki hisz a mesében, és abban, hogy a jó magyar film fogalma nem csak mese. Nézegess képeket, olvass forgatási riportot és kritikát vagy hallgasd meg a rendezőt!


filmaj0318_bpascal_sz1
Forgalmazó: Szuez Film előzetes, Imdb


Légió / Legion

Annyian kiáltanak farkast az utóbbi időben Hollywood-szerte, hogy már senki se fogja elhinni a világvégét. Az utóbbi hetekben megrohamozták a magyar plázamozikat a világvége filmek, a 2012-t az Éli könyve követte, most pedig itt a Légió című 'kamara-zombifilm', amely szintén vallásos fennhanggal fűszerezi a kaszabolást. A Légió történetében Isten úgy dönt, megsemmisíti az emberiséget, és az angyalokat küldi le a piszkos munka elvégzésére. Az emberiség egyetlen esélye a fennmaradásra egy poros kisváros kricsmijének láncdohányos terhes pincérnője. Ám Mihány arkangyal megmakacsolja magát, és úgy dönt, mégse vesszen a faj. Az előzetes alapján remek kis zombi-paródiának tűnik a Légió, ám a hírek szerint a VFX irányából érkezett elsőfilmes Scott Stewart 'véresen komolyan' gondolta mindazt, amit a vászonra álmodott.


filmaj0318_a_legio_sz2
Forgalmazó: Intercom honlap, előzetes, Imdb

A sötétség határán / Edge of Darkness

Az összeesküvős-lövöldözős filmek szerelmeseinek is kedvez a hét, mozikban ugyanis A sötétség határán, amely az 1985-ös A sötétség pereme című BBC minisorozatból készült játékfilm amerikanizált változata. A dolog pikantériája, hogy a filmet Martin Campbell rendezte, aki a korábbi, angol változatot is jegyzi, továbbá, hogy Mel Gibson ezen film kedvéért tért vissza - nyolc év után - a mozivászonra. A film egyrészről zsarus bosszúfilm, amelyben Thomas Craven veterán nyomozó tanúja lesz 24 éves lánya meggyilkolásának, és eltökélt magánnyomozásba kezd. A nyomok azonban magasabb érdekkörök – óriásvállalatok és az amerikai kormány emberei - felé vezetnek, így a film egyszersmind sok szálas-sok szereplős politikai krimi. Főszerkesztőnk tanácsa szerint szereplővel azonosulni azonban nem igazán érdemes, mert előbb-utóbb (inkább előbb) mindenki meghal a filmben. Azoknak, akik már nagyon hiányolják Mel Gibsont, inkább a Halálos fegyver újranézését ajánljuk!


filmaj0318_a_sotetseg_sz3
Forgalmazó: Palace Pictures honlap, előzetes, Imdb


Szeszélyes szőke / Singularidades de uma Rapariga Loura

Kétségkívül akkor van a filmkritikusnak a legnehezebb dolga, ha egy nagymúltú, nemzetközileg is elismert rendező kései, esetenként értékelhetetlen filmjéről kell véleményt formálnia. Ezek a filmek általában az adott nemzet országhatárain és kultúrpolitikáján belül maradnak, ám Manoel de Oliveira, a 79 éve aktív portugál rendező legújabb filmje, a Szeszélyes szőke esetében úgy döntött a Cirko Film, hogy a magyar közönség számára is elérhetővé teszi a mozgóképet. A 60 perces, tévéfilmes hangulatú (néhol egyenesen a Benny Hill Show képi világát idéző) alkotás egy férfi történetét meséli el, aki viszontagságos úton szerzi meg a szemben lakó, bálványozott szőke kezét. A lassú, monoton, döcögős filmben a színészi alakítások csapnivalóak, és a tévéfilmes kompozíciók és kamerakezelés azt sem teszik lehetővé, hogy a lisszaboni mindennapok hangulatai magával ragadják a nézőt. A filmet Oliviera feltétlen híveinek és portugálul tanulóknak ajánljuk!


filmaj0318_szeszelyes_sz4
Forgalmazó: Cirko Film előzetes, Imdb


A filmhu ajánlata: Igazából apa

Sas Tamás példáján felbuzdulva egyre többen próbálkoznak kis hazánkban a romantikus családi komédiák sorának gyarapításával – kevés és még kevesebb sikerrel. Az Igazából apa a titkos sikerrecept szerint készült, van benne gyerek, ló, csinos nők és menő férfiak. A film forgatókönyvét Péterfy Gergely író, Novák Emil operatőr-rendező és Kaszás Géza színész-producer jegyzik, a filmet Novák Emil rendezte, ám később kihátrált a produkcióból, behozva ezzel a szakzsargonba a 'leforgatta' kifejezést. (Bizonyítékként íme forgatási riportunk.) Az Igazából apa történetében a kiégett festő, Márk (Kaszás Attila) és barátja, Frankie (Scherer Péter) buszozik haza Ausztráliából, hogy visszaszerezze festményeit ex-feleségétől, amelyekből egykoron Mick Jagger és az angol királyi család is előszeretettel szemezgetett. Helyettük azonban egy özvegyet (Kamarás Iván) és egy tizenkét éves kislányt talál, aki ugyanúgy tartja a nyelvét rajzolás közben, mint ő. Akció, kaland, humor, szerelem – kicsit röhejes, kicsit döcögős, de a miénk.  


filmaj0318_igazabol_sz5
Forgalmazó: Intercom honlap, előzetes, Imdb

nka emblema 2012