sex hikaye

Moziba be: Bűn, romantika, döbbenet!!!

Heti filmajánló

2009. augusztus 25. - filmhu
Moziba be: Bűn, romantika, döbbenet!!!
Az emberi természet különböző alakjait vehetjük szemügyre a héten moziba kerülő filmek segítségével: romantikus komédiában láthatjuk Uma Thurmant, a francia krimi kilométerórás változatában a drogkereskedelem setét útvonalain bolyonghatunk, míg egy olasz politikus életútját követve ugyane szervezett bűnözés másik oldalába is betekintést nyerhetünk, hogy aztán azok életének végső szakaszába is betekinthessünk egy olasz film nyomán, aki nem egy utcai leszámolás során végzik, hanem egy lassabb folyamat eredményeképp, legfőképp ágyban, párnák közt.

Férj és féleség/Accidental husband

Heti romkom adagunkat nem kisebb név szolgáltatja, mint Tarantino sárgaruhás Menyasszonya a Kill Billből, Uma Thurman. Esetünkben épp kimarad ez a fázis, ugyanis a rádiós párkapcsolati tanácsadó Emma egy tréfás bosszú keretében egy csapásra, számára is meglepő módon feleség lesz, legalább is az állami számítógépes nyilvántartás alapján. A bosszú oka az, hogy rádiós tevékenysége folytán sikerült beleártania magát egy bimbózó kapcsolat menetébe. Hát most mi lesz. Uma Thurman mellé két férfi is dukál, Colin Firth éves romkomszerepét tudja le, Jeffrey Dean Morgant pedig a Watchmen: Az őrzőkben már láthattuk itthon. A karakterek és a humor kulcskérdés ebben a műfajban, utóbbi már az előzteseben erőltetettnek és túlpörgetettnek tűnik, ami nem túl jó előjel. Griffin Dunne rendező személyében amúgy egy olyan színészt is köszönthetünk, aki egykor A nagy kékségben is játszott, rendezőként pedig többek közt az Átkozott boszorkákat jegyzi. A magyar címváltozat megjósolhatóan táptalaja lesz a félreolvasásoknak, de ne ebben keressük a film esetleges kudarcának okát.

Uma épp szembesül a kellemetlen tényállással
imdb  saját oldal  előzetes Forgalmazza a Palace Pictures


Gyors meló/Go fast

A francia krimi mostanság nem kényeztetett el minket, atmoszférateremtés helyett rendre szenvelgés, szépelgés, manírok, komplexusok csorogtak le a vásznon - tán ez a dokumentarista alapokból induló, szikár film lesz a befutó. A történet gerincét a Spanyolországból drogot csempésző bandák és sebes autóik adják, mely folyamatba beépül Marek (Roschdy Zem), a markáns arcú, társát épp elvesztő (de amúgy becsületes és a többi) rendőr. Mivel tehát nem egy David Fincher-i originalitású forgatókönyvvel állunk szemben, a kivitelezésen sok múlik. Ami a francia filmek esetében megint csak felvet egy kérdést: belenyugszanak-e végre a gallok, hogy Hollywood jobban muzsikál, mint a francia tömegfilm? Ha Olivier Van Hoofstadt rendező nem akar pápább lenni a pápánál, van esély egy hajtós, sötét filmre, ha nincs szerencsénk, egy Jason Stathembe oltott Maigret felügyelőt kapunk (nem sok jót ígér amúgy az imdb 5,3-as osztályzata). Még egy csemege: érdekes lesz a Dardenne-fivérek filmjeinek emblematikus színészét (aki az élethazugságokkal teli apa alakját már álmából keltve is tökéletesen adja), Olivier Gourmet-t zsaruszerepben látni.

Zsaru, rossz zsaru, rossz fiú és a csúf
imdb  előzetes Forgalmazza a Fórum Hungary


Vénasszonyok nyara/Pranzo di Ferragosto

Kivételesen egy igen szellemes magyar címváltozatot kaptunk - képzeljünk el egy olyan filmet, ahol a legfiatalabb szereplő is 60 körül jár. Giovanninak hívják, és 100 év körül járó anyjával él együtt. A jó kis olasz Mamma ezúttal nem fogja össze a családot, nem főz pastát mindenkinek, nem perlekedik a gyerekekkel (mert Giovanni egyedülálló) és a szomszédokkal. Megfordultak a szerepek, a fiú látja el az amúgy energikus, ötletekkel teli, ugyanakkor törékeny és betegeskedő asszonyt. Aztán jön augusztus 15., olaszul a Ferragosto, amikor eldugulnak az autópályák, minden olasz nyaralni megy. Az ekkor rendezendő ebédre érkezik Giovanniék főbérlőjének anyukája - kényes helyzet, mert a férfinek lakbérhátraléka van. És ha egy üzlet beindul: további öregasszonyok érkeznek, akik között Giovanninak (Gianni di Gregorio játssza) kell egyensúlyozni, tekintettel lennie az összes (testi és lelki) érzékenységre, rigolyára, diétára - végig kell csinálnia a napot. Bár az olaszoknál a család kitüntetett jelentőséget élvez, nem csak ez lehet az oka, hogy képesek voltak egy ilyen kedves, nem kifjezetten tiniknek szóló, emberi filmet készíteni. Vagy ki tudja, tán épp ez a titok nyitja, hogy egy olasz tini simán megnézi a Vénasszonyok nyarát. Ahogy sikerült elbűvölni a Velencei filmfesztivál zsűrijét is, amely a 2008-ban három díjjal is értékelte a filmet és Di Gregorio alakítását.
 

Giovanni és a vének
imdb  előzetes  Forgalmazza a Cirko Film

A filmhu ajánlja: Il Divo - A megfoghatatlan

A héten két olasz film is bemutatásra kerül, az Il Divo azonban már nem a kedélyes olasz mindennapok világával foglalkozik. Azaz ahogy vesszük, a politikai korrupció, az oligarchiák, kiváltságok és kiváltságosok, a maffiakapcsolatok sajnos az olasz közélet mindennapjainak a része már egy ideje. Hogy ez így legyen és maradjon, nagy szerepe volt egy bizonyos kereszténydemokrata (hétszeres) miniszterelnöknek, Giulio Andreottinak. A kétségkívül nagy formátumú olasz politikus a Tiszta Kezek maffiaellenes akció idején bíróság elé is állt, és a nagy múltú Kereszténydemokrata Párt és a többi nagy, hagyományos pártformáció az Andreotti-féle korrupt politizálás miatt omlott össze. De túl egyszerű lenne őt bűnbaknak kikiáltani, inkább egy letűnt kor emblematikus alakjának tekintsük, és kétségkívül így láttatja Paolo Sorrentino is. Akinek A szerelem következményei című nagyszerű filmjére még emlékezhetnek egyesek, ahogy az abban remeklő Toni Servillóra is, aki pedig Andreottit alakítja, de láthattuk a nagyszerű Gomorrában is. Egy biztos, az olasz közéleti filmek manapság a csúcs közelében járnak, érdemes figyelni rájuk mind a filmes tekintetben, mind, sajnos, az egyre aktuálisabb hazai politikai párhuzamok miatt. Az Il Divo Cannes-ban különdíjat nyert, a 2008-as Európai Filmdíjakból pedig négyre is jelölt volt.
 

A Halhatatlan, a Szfinx, a Szalamandra, Fekete Pápa, vagy a Sötétség és Örökkévalóság Ura - Giulio Andreotti (Toni Servillo)
imdb  előzetes  saját oldal Forgalmazza a Best Hollywood


nka emblema 2012