sex hikaye

Új világ

Ki kit fedezett fel?

2006. november 14. - Dénes Balázs
Új világ
Terrence Malick legutóbbi filmje, az Új világ talán azzal lep meg leginkább, hogy arról (is) mesél, mit vesztettek el az európaiak, amikor saját kultúrájukat rákényszerítették az ott élő indiánokra, és szinte semmit sem tanultak tőlük. Ugyanakkor Malick látomásában Pocahontas természetes kíváncsiságának köszönhetően valóban új világot fedez fel az európai emberben.
 
 
 
 

Ha csak annyit tudunk az Új világról, hogy egy újabb Pocahontas-adaptációval állunk szemben, akkor kissé mértéktartóak az elvárásaink. A történet napjainkban legismertebb feldolgozását a Disney Stúdió már 1995-ben elkészítette, de ez itt biztos nem gyerekmese. Nincsenek benne apró szerethető lények, az európai telepes barátságos derű helyett hideg rettegést áraszt, miközben azon aggódik, vajon milyen veszedelmektől kell megóvnia magát és családját. A kötelező öt-tíz percenkénti dalra fakadás helyett itt többnyire indián harci kiáltás és csatazaj hallatszik. A film jó része mégis méltóságteljes nyugalmat áraszt, köszönhetően a lenyűgözően békés természeti képeknek. A telepesekben többnyire mégis inkább félelmet gerjeszt az ismeretlen vadon. Nem kérdés, hogy ki van itt otthon igazán.

Barátkozás vagy birkózás?!
A történelmi Pocahontasról nem maradt fenn túl sok megbízható dokumentum. Mégis van néhány olyan biztos pont az életében, amelyek között kapcsolatot teremtve sokféle történet elmesélésére nyílik lehetőség. A powhatan törzs főnökének egyik lánya volt, akinek életében két európai férfi is fontos szerepet játszott, az „indián hercegnő” a brit uralkodópár előtt is megjelent. Nagyjából ennyi az inkább hangulatokra épülő film cselekménye. Persze szebben hangzana, ha arról lehetne beszámolni, hogy a találkozás oka a két kultúra közötti kapcsolatkeresés és kölcsönös bizalom megnyilvánulása volt, de Pocahontas sokkal inkább korabeli élő PR-eszköz volt, és a jelenlétével a kolóniák biztonságát lehetett bizonyítani, újabb telepesek toborzása végett.

Malick filmje sem nem idealizált mese a két kultúra kapcsolatteremtéséről, sem nem történelemóra, hanem vízió arról az Amerikáról, amelyet a Virginiába érkező telepesek nemcsak láthattak, hanem a saját bőrükön érezhettek is. A film ennek a korszaknak a hangulatait gyűjti össze és meséli el. Nem csak a frissen érkezett európaiak nyomorúságos hétköznapjaiba pillanthatunk bele, akiket éhínség sújt, belső hatalmi viszálykodás gyengít, és mintha ez még nem lenne elég, ott vannak a számukra érthetetlenül, kiszámíthatatlanul viselkedő indiánok, akik az egyik pillanatban megszelídítésre váró jámbor, tudatlan lények a másikban pedig vérengző vadállatok. Indiánszemszögből nézve a világ rendkívül egyszerű, adott a természet és benne mindenki a maga feladatával. Szinte idő-tudatuk sincs, legalábbis nem olyan, mint „vendégeiknek”, jóformán állandó jelen-érzés veszi körül őket, az élet Pocahontas számára utazás, amelynek során mindent megtanul elfogadni, ami egyben az őt alakító Q'Orianka Kilchernek szóló színészi instrukció is egyben.

Félelmetes új világ

Az új világ felfedezésének hangulatában érzéki elmerülést erősítik a szereplők gondolatai, amelyeket egyszerű tiszta szavakkal hallhatunk, és nem válnak zavaró, a látványtól elkülönülő narrációvá. A hangulat megteremtéséről és az egész képi világ megalkotásának folyamatáról körülbelül másfél órás werk-film számol be.Címkék

malick , bale , farrell , premier


(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2008. május 28. szerda, 18:13#2| torolt felhasznalo
Sose bánd, és főként ne csak a kommenteket nézd, hanem leginkább a filmet ;-)
DenesB
 
Előzmény: OldAkita #1
 
2008. május 25. vasárnap, 08:23#1| OldAkita
Erősen regisztráltam hogy megnézhessem a kommenteket, de elsietttem :)

nka emblema 2012