sex hikaye

Hamvadó cigarettavég (Hamvadó cigarettavég)

feature 120 min, 35 mm
drama Color Hungarian

Crew

director Péter Bacsó
  screenwriter Péter Bacsó
  producer Gábor Garami , Gábor Kálomista
     
  director of photography Tamás Andor
  editor Éva Kármentő
     
  music György Vukán
     
more crew további stábtagok

Cast

Tábornok felesége Anna Fehér
  Béla Paudits
  Dénes Ujlaki
  Karády Katalin, a díva Eszter Nagy-Kálózy
  Balog Ferenc Kállai
     
more cast további szereplők
  Production company Cinema-Film Kft. , Megafilm
     
  Release date Thursday, 27 December 2001
     

Synopsis

Karády Katalin mítosza a negyvenes évek első felében keletkezett. Első nagy sikere, a "Halálos tavasz" után öt év alatt húsz film és számos lemez készült vele, s a magyar film noir legnagyobb női sztárja lett. "Karády egyszerre titokzatos Dietrich, direkten erotikus, közönséges Jane Russel és királynői Greta Garbo." Bacsó filmjében azonban háttérbe kerül Karády, mint filmsztár, s előtérbe mint magánember.
A történetnek három hőse van: Zsüti, a csóró kis dalszövegíró - egykor ígéretes alanyi költő, a Díva, a körülrajongott énekes-színésznő és a Tábornok, a mindenható kémfőnök, a Díva szerelme, aki egyre inkább rádöbben a II. világháború kilátástalanságára, és megpróbál tenni is valamit, hogy az ország kikerüljön ebből a tragikus csapdából. Három világ hangulata keveredik a filmben: a '40-es évek Budapestjének látszólag gondtalanul villódzó, piti szálhámosokkal teli, "békebeli" éjszakai élete; Zsüti világa egy amolyan rejtőjenői piti szélhámosokkal, furcsa alakokkal teli kávéházi alvilág, valamint a keleti front, a Don kanyar fagyos szörnyűsége. A három ember története egy különös tragikomédia az egymást keresztező, egymásba kapaszkodó emberi sorsokról és a sorsok forgandóságáról.

Plot keywords

karády, love, poet, spy

awards

2002 Hungarian Filmweek: Best Sound
2002 Sochi Faces of Love: Best Actress - Eszter Nagy-Kálózy (Karády Katalin, a díva)

Links

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!