sex hikaye

A Temetetlen halott - Nagy Imre naplója (A Temetetlen halott - Nagy Imre naplója)

feature 124 min, 35 mm
drama , historical Color Hungarian-Slovakian-Polish

Crew

director Márta Mészáros
  screenwriter Éva Pataki , Márta Mészáros
  director of photography Nyika Jancsó
     
  editor Éva Kármentő
  music Konieczny Zygmunt
     
     
more crew további stábtagok

Cast

Orvos György Cserhalmi
  Kállai Gyula János Kulka
  Nagy Erzsébet Lili Horváth
  Égető Mária Marianna Moór
  Nagy Imre Nowicki Jan
     
more cast további szereplők
  Production company Cameofilm
     
  Release date Thursday, 21 October 2004
     

Synopsis

Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele.

Személyes okom is van arra, hogy ezt a filmet megcsináltam: gyerekkoromban ismertem meg Nagy Erzsébetet. Végigkövettem hányatott sorsát, amikor magányosan, kitaszítva élt, majd elszánt harcát az apja rehabilitálásáért. Nagy Imrével is többször találkoztam, máig emlékszem kedves, joviális alakjára. Nálam lehetett őt először nyilvánosan látni, a "Napló" filmsorozat második részében (Napló szerelmeimnek), emlékszem az eufórikus fogadtatásra, amikor hajlott alakja föltűnt a vásznon. Régóta készülök arra, hogy filmet készítsek róla" - vallja Mészáros Márta.

Mészáros Márta nem 56-ot választotta az első Nagy Imre film elsődleges témájául. Az ötvenhatos miniszterelnök életének azt a szakaszát tárja elénk, melyről a legkevesebbet tudhatunk, utolsó éveit eleveníti fel a jugoszláv nagykövetségtől a snagovi fogságon és a tárgyaláson át a kivégzésig.

Plot keywords

1956, nagy imre, prison

awards

2005 Hungarian Filmweek: Best Actor - György Cserhalmi (Orvos)
2005 Pessac International Historic Film Festival: Audience Award

Links

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!