sex hikaye

András Kozák

 

actor, contributor

Biography

1943. február 23-án született Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az akkori Vencsellőn. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a szolnoki Szigligeti Színház, majd 1966-tól 1991-ig a Thália, illetve Arizona Színház művésze volt. Ezt követően 2001-ig a Nemzeti Színházban, a jelenlegi Pesti Magyar Színházban játszott, 2003-ig a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, művészeti vezetője volt. Kozák Andrást 1971-ben és 1978-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. A színművész 1981-ben érdemes művész, 1990-ben kiváló művész címet kapott, majd 1993-ban Magyar Művészetért-díjban, 1996-ban Kossuth-díjban részesült. A művész sok színházi előadásban nyújtott meghatározó alakítást: volt Claudius Shakespeare Hamletjében, Tevje a Hegedűs a háztetőben, Kopjáss István a Rokonokban, Lőrinc barát a Rómeó és Júliában, Albert herceg A hattyú című Molnár Ferenc-darabban, Fejedelem a Csongor és Tündében. A színművészet mellett rendezéssel is foglalkozott.

Filmography

actor
 
2004 Ebéd
2002 Nemzedékek egymás közt
2001 Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
1998 '68
1994 Kisváros
1993 Blue Box
1992 Kék Duna keringő
1991 És mégis
1988 Jézus Krisztus horoszkópja
Soha, sehol, senkinek
1987 Szörnyek évadja
A fekete kolostor
1986 A falu jegyzője
1985 Tizenötezer pengő jutalom
1984 Torquato Tasso
Linda
1981 A mérkőzés
1980 Gulliver az óriások országában
A hosszú előszoba
Faustus
1979 Idegenek
1978 A Zebegényiek
Rejtekhely
1977 Sophokles: Oedipus király
Ady novellák
Fedőneve: Lukács
Meztelenül
1975 A járvány
Déryné, hol van?
1974 Tigrisugrás
Bekötött szemmel
Az ezeregyéjszaka meséi
III. Béla
1973 Giordano Bruno megkísértése
Bolond és szörnyeteg
A fekete Mercedes utasai
És mégis mozog a föld
III. Richard
1972 A Müller család halála
Az ember melegségre vágyik
1971 Agitátorok
Ászja
Pillangó
1970 Égi bárány
Mérsékelt égöv
Arc
1968 Eltávozott nap
Tigris és hiéna
Fényes szelek
Sárga rózsa
1967 Csillagosok, katonák
Tízezer nap
Csend és kiáltás
1966 Apa - Egy hit naplója
1965 Villon
Szegénylegények
1964 Így jöttem
1963 Sodrásban
1961 Pesti háztetők
Miniszter
Szent Gellért legendája
Thomas Mann: Mario és a varázsló
Cid
Ollantay, az Andok vezére
Gaudiopolis - In memoriam Sztehlo Gábor
contributor
 
1972 Alattvalók és királyok

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

József Madaras - actor  (13)
Andrea Drahota - actor  (11)
Miklós Jancsó - director  (10)
Gyula Hernádi - screenwriter  (8)
Ádám Szirtes - actor  (7)
Lajos Őze - actor  (7)
Miklós Bíró - director of photography  (7)
Ferenc Kállai - actor  (6)
István Avar - actor  (6)
Jácint Juhász - actor  (6)

Genres

drama satire theatre play
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu