sex hikaye

György Melis

 

actor

Biography

A szarvasi evangélikus gimnázium után 1943-ban jött fel Budapestre.
1945-től 1951-ig tanult a Zeneakadémián.
Az operaházba Tóth Aladár hívta próbaéneklésre, amelynek sikere után ösztöndíjas lett.
1949-től az Operaház magánénekese.
Wagner hőseinek kivételével az operairodalom valamennyi jelentős, mintegy hetven baritonszerepét elénekelte. Énekesi adottságai mellett kiemelkedő színészi képességekkel is rendelkezik. Kiváló dalénekes és oratóriumszólista. Pályafutása során elénekelte a zeneirodalom legjelentősebb bariton szerepeit. Vendégszerepelt Európa minden országában, Ausztráliában, Mexikóban és az USA-ban. 18 operalemeze és két önálló lemeze jelent meg.
1988-ban alapította saját díját: a Melis György-emlékplakettet, melyet évente adnak át a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek.

Díjai: Kossuth-díj - 1962. Liszt Ferencz-díj - 1954, 1959, 1973. Kiváló művész - 1967. Kazinczy-díj - 1973. Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj - 1986. A Magyar Állami Operaház mesterművésze - 2003.

Filmography

actor
 
2009 100 tagú cigányzenekar
1996 Balekok és banditák
1986 Banánhéjkeringő
1985 Hány az óra, Vekker úr?
1984 Offenbach: Hoffmann meséi
1982 Akar velem játszani?
1979 Bajazzók
1977 Barrabás
Rossini: A sevillai borbély
1975 Gianni Schicchi
1964 C'est la guerre
Székelyfonó
Giuseppe Verdi: Othello
Gianni Schicci
A csengő

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

Genres

drama war satire comedy music
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu