sex hikaye

Fellebbezésnek helye nincs!

dokumentumfilm 50 perc, video
történelmi színes magyar

Stáb

rendező Pap Ágnes
  producer Római Róbert
  operatőr Karácsony Sándor
     
  vágó Juhász Gyula , Hajdú György , Farkas Éva
     
további stábtagok további stábtagok

Szereplők

dr. Haraszti Mária
  dr. Újhelyiné
  Földes Gáborné
  Gyenes Judit
  Halda Alíz
     
  Gyártó Magyar Televízió
     
     

Szinopszis

"Az ötvenhatosokra kirótt legtöbb halálos ítélet ezzel a mondattal zárult (az akkori szóhasználatban ez úgy szerepel: "a fellebezés lehetősége nélkül"). És nem volt apelláta az özvegyeknek és gyermekeiknek sem. Legtöbben nem csupán a férjüket, illetve apjukat veszítették el végleg. A munkájukról, a barátaikról és sokszor a jövőjükről is le kellett mondaniuk. Majdnem egészen a rendszerváltásig - amit a csaknem 300 kivégzett özvegye közül alig több mint egy tucatnyian értek meg.

Az 1989-es magasztos, szép, a szinte az egész országot egy emberként mozdító ünnepélyes újratemetés némi elégtételt szolgáltatott számukra is. De mi jött azután? Mit hozott életükbe a 12 esztendeje bekövetkezett várva várt pillanat? Hogyan látják saját életüket és a miénket? Mit gondolnak 1956-ról, 1956 utóéletéről ma, amikor a kortársak között részint akkora
a tülekedés, részint pedig a hallgatás és a durva hang?
Évente hivatalos koszorúzások, díjátadások, néha egy-egy születésnap kapcsán megemlékezés, a 301-es parcellában a föld színével meg-egyező betonlapok és a történelemkönyvekben néhány sor.

Ezek a mindenki által ismerhető tények. De az özvegyek ennél többet mondanak. Az özvegyek szavai megfellebbezhetetlenek. De senkit nem köteleznek. Nem úgy, mint annak idején a "bírák" szava."

Cselekmény címkék

1956, ítélet
Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép
videók
Nincs videó

díjak

2003 Magyar Filmszemle: Történelmi kategória díja

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012