sex hikaye

Mesterművek a századforduló magyar építészetéből (Városházak)

dokumentumfilm sorozat 30 perc, video
ismeretterjesztő film színes magyar

Stáb

rendező Kútvölgyi Katalin
  forgatókönyvíró Mezey Emőke
  operatőr Enyedi Lajos
     
  vágó Palotai Éva
     
további stábtagok további stábtagok
  Gyártó Centrál Filmstúdió Kft.
     
     

Szinopszis

1896-1914, a magyar építőművészet legmagasabb színvonalú, igazi európai rangú korszaka. Ekkor alakul ki nagyvárosaink szerkezete, arculata, máig használt középületeink sora, egész intézményhálózatok rendszere; mindez a társadalmi fejlődés és a nemzeti kultúra általános elterjedésének szerves részeként.
E rövid 20 esztendő nem tekinthető egységes stíluskorszaknak. A sorozat mind a historizmus, mind a modern áramlatok jellegzetes, kiemelkedő épületeit ismerteti, a kor építészetének gazdagításához, értékeinek kiteljesítéséhez ugyanis a múlt és a jövő egyaránt hozzájárult. A tervezett 13 részből máig elkészült hat, 26 perces epizód a Városházák, a Művészet palotái, a Zsinagógák, a Pénz palotái, a Művelődési Házak és a Fürdőkultúra alkotásaiból válogat, bemutatva a kiemelkedő épületek értékét, szépségét és stiláris gazdagságát.

Városházák:
Míg a vármegyeházak többsége konzervatív historikus stílusban épült, a városi vezetők fogékonyabbak voltak az új szellemiségű, modern építészeti megoldásokra. Különösen a vidéki városházakra jellemző a szecesszió magyaros stílusváltozata, olykor pompás palota formáját öltve.
Filmünkben az alábbiak láthatók:
a kecskeméti Városháza - Lechner Ödön alkotása
a kiskunfélegyházi Városháza - tervezte Morbitzer Nándor
a kiskunhalasi Városháza - tervezte Hikisch Rezső és Kotál Henrik
a szabadkai Városháza - Komor Marcell és Jakab Dezső alkotása

Cselekmény címkék

építészet, város
Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép
videók
Nincs videó

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012