Print

Szégyen - Töredékek a huszadik századból

TV drama 52 min, HD
adaptation Color Hungary

Crew

director Károly Esztergályos
  screenwriter Károly Esztergályos
  producer György Fülöp
     
  director of photography Márk Győri
  editor Éva Palotai
     
  assistant to director Fehér Edit
  costume designer Márta Jánoskúti
  production manager Zoltán Fábián
  sound engineer Mariann Takács
  set design Ferenc Schöffer
  assistant of camera András Gondár
  architect Péter Varga

Cast

Sára Herrer
  Ottó Kinizsi
  Noémi Szalma
  Eszter Nagy-Kálózy
  Gábor Máté
  Diána Sárvári
  József Medve
  Production company Centrál Filmstúdió Kft.
  Co-production services Magyar Televízió
     
     

Synopsis

A film egy ember sorsát követi, aki nem született hősnek. Meddig maradhat ember, az ember, anélkül hogy hős legyen, de gyilkossá se váljon… nem tudom a választ.” - mondta a rendező, Esztergályos Károly. - Karinthy Ferenc sem tudta, de feltette a kérdést. Valószínű, hogy minden életben, minden korban más erre a válasz.

Sartre „Temetetlen holtak” c. darabjában kínvallatás alá vetett francia ellenálló mondja: „Nem arra születtünk, hogy állandóan képességeink végső határán éljünk. A völgyekben is vannak utak.” A huszadik század folyamán sokszor kényszerült az ember szembenézni azzal, hogy hol is vannak azok a völgyekben levő utak, és meddig mehetünk rajtuk anélkül, hogy feladnánk magunkat, hogy megszűnnénk magunk lenni?

A magyar történelem két rettenetes pillanatában néz szembe ezzel a kérdéssel a film főhőse. A második világháborúban katonának kényszerítve és a Rákosi rémuralom legsötétebb esztendejében. A történelem drasztikusan meghatározza a film szereplőinek sorsát, de köztük jóformán szó sem esik a történelem nagy kérdéseiről. Két éjszaka játszódik a történet (és egy fanyar-ironikus utójáték harmadik éjszakáján) jóformán csak egy férfit és egy nőt látunk, akik egymást akarják, de a sors őket akarja. A diktatúra körülményei között már csak hős lehet az ember, ha ember akar maradni. A völgyekben nincsenek utak. A tévéfilmben két szerelmi történet tanúi vagyunk, ha a szerelmet itt csupán a mindennapok rémületéből menekülni akaró emberek feltámadó vágya jelenti is.

Plot keywords

dictatorship, II. world war, love

locations

Budapest, Tahitótfalu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |