sex hikaye

Javaslat a Magyar Filmművészek Szövetsége, és az MMK átalakítására

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2000. november 15. szerda, 16:44

rendezés  


egy oldalon
3-1  /  3


 
2001. február 19. hétfő, 13:57 3. | filmhu
...és szerintetek mi "sül ki" most majd ebből a politika kontra szakma dologból? November óta mennyit haladtak előre a dolgok? Enyedi Ildikó felhívása nyitott fülekre (és szándékokra) talál, vagy ez nagyon naiv elképzelés? Központosítás?
Ez tényleg gumicsont! Jó régóta rágják, s még millen sokáig lehet rajta mind a maradék foggakkal.
 
2001. február 4. vasárnap, 10:16 2. | filmhu
Egyetértek Durst Gyuri javaslatával - ideje lenne azokat szóhoz engedni, akik ma a filmet csinálják. Sok finomítani való van azért, pl. a televíziósokat sorra-rendre kifelejtik a szervezkedésekből -holott ma már számban és jelentőségben a tévés képcsinálók vannak többségben. Bevonásuk nélkül béna kacsa minden szervezkedés.
 
2000. november 15. szerda, 16:44 1. | filmhu
Nem új dolog, nem is én mondom ki először: a magyar értelmiség paradigma váltás előtt áll. A régi, megszokott és előszeretettel használt "külön kijárások" útja ma járhatatlan az előző hatalmi berendezkedéshez közelebb álló, kompromittálódott értelmiség számára. Az új helyzetben nem tudja érdekeit artikulálni, részben tényleges erkölcsi erodáltsága, részben önszerveződésre képtelensége miatt. E vonatkozásban a művészek sem kivételek.
Az új hatalom képviselői más nyelven beszélnek, új telefonszámokat, új neveket kell megjegyezni annak, aki a régi módon próbál célt érni. Új klientúra kiépülésének lehetünk tanúi, s persze, aki tudja az új számokat az sem boldogul könnyen. Tudomásul kell venni azt is, hogy a politikai célok alá/mellé rendelt tőke diktál a művészeti élet területén is.

Az Aczél György ideje alatt szovjet mintára létrehozott művészeti szövetségek képtelenek a váltásra, már csak genezisük miatt is figyelmen kívül lehet (s néha valóban kell is!) hagyni az egyes döntések meghozatalakor véleményüket. Ezért fordulhat elő, hogy politikai döntések eredményeként egyes művészeti elképzelések irdatlan összegű támogatást kaptak a szakmai területek képviselőinek, szervezeteinek megkérdezése nélkül. Ha írtak is ki pályázatot, gyanús gyorsasággal bírálták el és hirdették ki a nyerteseket. (pl. a Nemzeti Színház körüli bonyodalmak az építészekkel; a Filmszemle körüli hercehurcák a filmesekkel; a Nemzet Tizenkét Színésze kiválasztása; a millenniumi pályázati kiírások, amelyek az irodalomtól a köztéri szobrászatig szinte minden művészeti ágat érintenek, stb.)

Az alábbi vázlatos javaslatot a Magyar Filmművészek Szövetsége megújítására, vitaanyagként bocsátom közre. Belátható, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, toldozása-foldozása csak elodázza a megoldást, s lehetőséget biztosít a hatalom számára a további, szakmai szempontból ellenőrizetlen beavatkozásra. Ha nem történik továbbra sem semmi e téren, könnyen bekerülhetünk a nevetséges tárgyak múzeumába, teremőrként önként jelentkező kijelölt felvigyázók ügyelnek majd ránk.

A Magyar Filmművészek Szövetsége jelen állapotában nem lehet sem partnere, sem határozott oppozícióban álló szervezete a mozgókép megújítása körül sertepertélőknek. A reform elképzelések eleve bukásra ítéltek, alapvető változások szükségesek.
Javaslom, hogy a Szövetség vezetése hívjon össze egy rendkívüli közgyűlést, azon jelentse be a Szövetség feloszlatását, szüntesse meg szakosztályait. Hozza létre a jelenlegi szakosztály vezetőiből álló ideiglenes vezetőséget és tegyen javaslatot a Magyar Mozgókép Szövetség létrehozására.
Az ideiglenes vezetőség kérjen fel egy kritikusokból, forgalmazókból, produ-cerekből álló grémiumot, amely az elmúlt tíz évben mozgóképet készített alkotók és producerek közül választaná meg az új szövetség tagjait.


Négy nagyobb kör kialakítását tartom célszerűnek:

- rendes tag, (rendezők, operatőrök, ötévenkénti felülbírálással)
- senior tag, (rendezők, operatőrök, az idősebb generáció képviselői, valamint azok, akiket nem javasolt tagnak a grémium, ez utóbbi kétévenkénti, közgyűlési előtti felülbírálási lehetőséggel),
- kritikusok, producerek, forgalmazási szakemberek

Az egyes körök műfajonkénti, és/vagy szakmai csoportokat alakíthatnának. Az egyes csoportok képviselői adhatnák az egyes nagyobb egységek vezetőit, illetve ezekből kerülne ki a Szövetség vezetősége. Az egyes körök létszámának megfelelő képviselete, a kiválasztás módja kidolgozásra váró technikai jelegű feladat.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány a fentiekben megújult Magyar Mozgókép Szövetséggel együtt erős szakmai képviseletet jelenthet, mert együtt gyakorolhatna pénzügyi és szakmai felügyeletet. Ennek érdekében részben át kellene alakítani az Alapítványt is.
Az alapító szervezetek mára legtöbb esetben patyomkin-szervezetekké váltak, küldötteik önmagukon, saját érdekeiken kívűl mást nem képviselnek. Az Alapítványi törvény szerint az alapítók a kuratóriumot ruházták fel a legfőbb jogosítványokkal. Ezért a kuratóriumot kell megerősíteni. Ennek érdekében egy kuratórium létrehozását javaslom, amely a Nemzeti Kuratórium elnökéből, és a jelenlegi szakkuratóriumi elnökökből állna. Költségkímélő, és szakmai szempontból is kifogásolhatatlan megoldásnak látom.
Ez a kuratórium írhatna ki egy évben kétszer pályázatokat, amelyek elbírálására a ad-hoc bizottságokat lehetne felkérni, vagy sorsolással kiválasztani azokból, akik az adott területen tevékenykednek ugyan, de nem nyújtottak be pályázatot.

nka emblema 2012