sex hikaye

Filmzene, zenefelhasználás, filmjog, jogosítás...

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2002. augusztus 30. péntek, 13:16

rendezés  


egy oldalon
3-1  /  3


 
2002. szeptember 8. vasárnap, 07:02 3. | filmhu
Ha felhasználják pl. az Armageddon, Csibefutam, Muppet az űrben,Twin Peaks, X. akták c. amerikai filmekben (így hirtelen ez jutott csak az eszembe), továbbá évente kb. 300 TV-s produkcióban (csak Európában), akkor gondolom nekünk is jó lehet.
A szabadon felhasználhatóság a cél, továbbá a gyorsaság és a költségkímélés. Ha kívácsi vagy rá, szívesen bemutatom ezeket és bele lehet hallgatni. Nálunk 11 sorozat, kb. 80.000 track található mintegy 400 lemezen.
Ezeket mindenki csak addig gondolja gagyinak, amíg el nem kezdi használni.
üdv: Szűcs István
 
2002. szeptember 6. péntek, 12:04 2. | filmhu
Mit ertesz konyvtari zenen? A 100db-os gyujtemenyben beszerezheto szabadon felhasznalhato gumi-zeneket?
 
2002. augusztus 30. péntek, 13:16 1. | filmhu
A filmzenék felhasználásáról szeretnék egy kis vitát indítani:
Véleményem szerint a rendezők nem használják ki a filmzenében rejlő lehetőségeket, sem művészi sem üzleti szempontból. Sokszor megbíznak egy zeneszerzőt azzal, hogy komponáljon a filmhez zenét és ez megy a film elejétől a végéig. Ez szerintem pazarlás, mert a fő motívumokra nem marad elég energia, hiszen egy 100 perces filmet végigzenélni nem egyszerű dolog és a szerzők a rendelkezésre álló időből is gyakran kicsúsznak.
Szerintem a legjobb az lenne, ha sikerülne a rendelkezésre álló keretet (összeg és idő) felosztani a komponált zene, könyvtári (library) zenék és az eredeti felevételek között.
Ehhez persze olyan zenei szerkesztőt is kellene alkalmazni, aki még a forgatóköny elolvasása után és a forgatás megkezdése előtt segítene felosztani a fennt említett hármasra a zenei anyagot. A szerkesztő koordinálni tudja a szerzőt, be tudja szerezni az eredeti zeneművek felhasználási engedélyét, válogatni tud a zenetári zenékből, továbbá be tudja tartatni a határidőket. A felhasználási engedélyek beszerzése nem egyszerű dolog, de ha nem veszik komolyan az engedélyeztetést, ma már nagyon kemény szerzői jogi perekbe lehet beszaladni, de legalább is kártérítésekbe és utólagos fizetésekbe. Ráadásul ez ma már büntetőjogi kategória. Tavaly, tavalyelőtt már volt is ezekre példa (Pizzás, Moszkva tér, I love Budapest). A zenetári zenék felhasználása sokkal egyszerűbb és olcsóbb, forma szerződések után azonnal felhasználnató a zene.
Mi a Gaston Stúdióban a hangutómunkával együtt, komplett zenei szolgáltatás keretében igyekszünk segítséget nyújtani és úgy látjuk, hogy egyre nagyobb igény van rá.
Nektek mi erről a véleményetek?
Szúcs István

nka emblema 2012