sex hikaye

125 éve született Charlie Chaplin

Az "örök kisemberre" emlékezik ma a világ

2014. április 15. - filmhu
125 éve született Charlie Chaplin

Százhuszonöt éve született Londonban a némafilm első hollywoodi sztárja, Charlie Chaplin, aki a Velencei Filmfesztivál Aranyoroszlán Életműdíja mellett az Oscar-életműdíját, és II. Erzsébet jóvoltából a lovagi címet is megszerezte.

 Kabaréénekes szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, Spencer Charles Chaplin néven. Apja elhagyta a családot, anyja pedig elmeotthonba került, ezért a kis Charlie gyermekkorát többnyire árvaházakban, bentlakásos iskolákban, vagy az utcán töltötte. Ötévesen lépett először színpadra, tízévesen pedig már apróbb vígjátéki szerepeket játszott pantomim társulatokkal. 1912-ben Amerikába érkezett egy mutatványos társulattal, és ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól.

Making a Living - teljes film

Filmjeit maga írta és rendezte, karrierje 1914-ben a Making a Livinggel indult, 1917-ben már egymillió dolláros szerződést írhatott alá. A Kid Auto Races at Venice című filmjében mutatta be először a keménykalapot, szűk szalonkabátot viselő, jellegzetes járású, sétapálcás csavargó, a lecsúszott Charlie figuráját, akiben saját gyermekkori nyomorának tapasztalatait formázta meg. Charlie állandóan pórul jár, az erkölcsi diadal mégis az övé - a tárgyakkal való küzdelme egyre inkább a társadalommal folytatott összecsapássá változik.

Kid Auto Races at Venice - teljes film

1918-ban saját független filmprodukciós céget alapított, majd 1919-ben három színésztársával, Douglas Fairbanksszel, Mary Pickforddal és D. W. Griffith-szel létrehozta a United Artists stúdiót, amely később minden, Amerikában gyártott filmjét forgalmazta.

Aranyláz - Chaplin megeszi a cipőjét

Egész estés, klasszikussá vált alkotásaiban - Bohémvér (1923), Aranyláz (1925), Cirkusz (1928), Nagyvárosi fények (1931), Modern idők (1936) - a kisember öniróniával ábrázolt alakjával nemcsak szórakoztatott, de el is ítélte a kapitalizmus elidegenítő hatásait, hitt a nevetés és a sírás erejében, mert mindkettőt „a gyűlölet és a terror ellenmérgének” tartotta.

Modern idők - Chaplin a gyárban

Charlie figurája a Modern időkben búcsúzott a közönségtől, halálát a hangosfilm terjedése és uralkodóvá válása okozta.

Első igazi hangosfilmjében, az 1940-es antifasiszta szatírában, A diktátorban a háború embertelensége ellen tiltakozott.

Chaplin beszéde A diktátorban

Hét évvel később a Kékszakáll inspirálta Monsieur Verdoux-ban szerepelt, a csavargó figurája pedig az 1952-es Rivaldafényben bukkan fel, és ezúttal meg is szólal. A Rivaldafény londoni bemutatójáról azonban nem térhetett vissza az Egyesült Államokba, mert liberális, baloldali nézetei miatt kommunista szimpátiával gyanúsították, és érvénytelenítették a beutazási engedélyét. A Genfi-tó partján talált új otthonra, az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság működését pedig 1957-es filmjével, az Egy király New Yorkban cíművel ítélte el. Utolsó filmjét, a Hongkongi hercegnőt 1967-ben forgatta.

Egy király New Yorkban - részlet

Chaplin négyszer nősült, csupán az ír-amerikai író, Eugene O’Neill lányával, Oonával kötött házassága volt tartós, nyolc közös gyerekük született. (Összesen tizenegy gyereke volt.) Chaplin anyai nagyanyja cigány származására hivatkozva többször síkra szállt a cigányság jogaiért, ezért születésnapját a Cigány Világkongresszus a cigány színészek világnapjává nyilvánította.

(Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja alapján)






nka emblema 2012