sex hikaye

14 dokumentumfilm elkészítését támogatta a Médiatanács

A 2015-ös Ember Judit-pályázat első fordulójának eredményei

2015. április 30. - filmhu
14 dokumentumfilm elkészítését támogatta a Médiatanács

Az NMHH Médiatanácsa 14 dokumentumfilm elkészítését támogatta a 2015-ös Ember Judit-pályázat első fordulójában, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében, összesen 107,4 millió forint értékben. A testület – a hatósági vizsgálat első eredményei alapján – döntött arról is, hogy a következő ülésén napirendre veszi az Éden Hotel című műsorral kapcsolatos eljárás megindítását.

Az NMHH Médiatanácsa 107,4 millió forint értékben támogatta portréfilmek, gazdasági, történelmi és kulturális témájú dokumentumfilmek elkészítését az Ember Judit-pályázat idei első fordulójában, valamint május 11-ig meghosszabbította a rádiós hangjátékok készítését ösztönző Cserés Miklós-pályázat beadási határidejét. A testület határozott arról is, hogy következő ülésén napirendre veszi a TV2 Éden Hotel című műsorának szexuális bántalmazást tartalmazó április 27-ei adásával kapcsolatos eljárás megindítását, a folyamatban lévő hatósági vizsgálat első eredményei alapján.

A Magyar Média Mecenatúra Program 2015-ös Ember Judit-pályázatának első fordulójában sikeresen pályáztak számos portréfilm tervével, ennek köszönhetően film készül Koszorús Ferenc II. világháborús zsidómentő tisztről, Sipos József orvosról, szobrászról, műgyűjtőről, Duma Andrásról, a moldvai csángóság költőjéről, Vaszi Leventéről, a Fölszállott a páva vetélkedő közönségdíjasáról, valamint három erdélyi cigány népzenészről.

Dokumentumfilmet forgatnak majd az egri börtönben alkalmazott meseterápiáról; a Londonban magyar kitelepültekből összeálló női kézilabdacsapat tagjainak életéről; a magyar szénbányászat jövőjéről, az elbocsátott márkushegyi bányászok sorsán keresztül; az amerikai magyar közösségek megmaradási esélyeiről, sorsáról, a clevelandi templomuk hányattatásainak apropóján; valamint egy elképzelt erdélyi falu valós lakói által megélt élettörténetek párhuzamos feldolgozásáról.

A történelmi témájú filmek között látható lesz egy Magyarország I. világháborús szerepének bemutatásáról szóló dokumentumfilm második része; a száz évvel ezelőtti, Z hipotézis fedőnevű, Erdély első elfoglalására irányuló romániai hadművelet hátterének kifejtése; a közelebbi múltból pedig az ÉK-’87 elnevezésű pártállami titkosszolgálati akció részleteinek megismertetése, amely a rendszerváltó elitben mutatkozott törésvonalak elmélyítését célozta.

A Médiatanács 2011 óta 167 dokumentumfilmet támogatott 1,3 milliárd forint értékben. A mecenatúra programban támogatott alkotások hazai és nemzetközi filmfesztiválokon is eredményesen szerepeltek, eddig több mint 150 fesztiválon szálltak versenybe, és közel 50 díjat nyertek.

A Médiatanács a mecenatúra program keretében két módosításról is döntött. A grémium kibővítette a forgatókönyvek írását támogató Egri Lajos-pályázat kedvezményezetti körét. A Casablanca című film magyar vonatkozásait, az akkori világháborús események tükrében feldolgozó Curtiz című forgatókönyv terve ugyanis adminisztrációs okok miatt maradt ki az április 21-én meghozott pályázati döntésből. A szóban forgó pályázatot újraértékelték, és a bírálóbizottság javaslata nyomán a Médiatanács 800 ezer forintos támogatást ítélt meg a Kolozsi László dokumentarista film noir forgatókönyvtervét benyújtó Halluci-Nation Kft.-nek, amely Topolánszky Tamás rendezővel tervezi majd a támogatott forgatókönyv alapján készülő film forgatását. A testület másik módosítási döntése szerint meghosszabbította a rádiós hangjátékok készítését ösztönző, 50 millió forint keretösszegű Cserés Miklós-pályázat beadási határidejét április 21-ről május 11-re.

A testület – Karas Monika NMHH- és Médiatanács-elnök kezdeményezésére – eheti ülésén tárgyalt arról, hogy az április 27-én a TV2 Éden Hotel című valóságshow-műsorában adásba került szexuális bántalmazás kapcsán, következő ülésén napirendre veszi a szóban forgó műsor vizsgálatát és a hatósági eljárás megindítását, a hétfőn, az elnök által kezdeményezett hatósági vizsgálat első eredményei alapján.

Helyi rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

Lezárult az Orosháza 88,6 MHz helyi rádiós frekvencia 2014. december 18-án megindított pályázati eljárása. A Médiatanács megállapította, hogy az egyetlen alakilag érvényes pályázati ajánlatot beadó Magyar Katolikus Rádió Zrt. ajánlata tartalmilag érvénytelen, így az egész pályázati eljárás eredménytelen. A felhívásra összesen – az említett cégen kívül – hárman pályáztak, az Orosházi Média Kft., a Magyar Múzsa Kft. és Tuska Milán. Ezen ajánlatok alakilag bizonyultak érvénytelennek. A Médiatanács felkérte az NMHH-t a frekvencia ismételt pályáztatásának előkészítésére.

A Sopron 104,6 MHz helyi frekvencia pályázati eljárásában megtörtént a benyújtott egyetlen pályázati ajánlat alaki vizsgálata, amelynek eredményeképpen a Médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Magyar Katolikus Rádió Zrt.-t, mert az ajánlatot alakilag érvényesnek találta.

További részletek ITT:


(Forrás: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa)






nka emblema 2012