sex hikaye

3. Magyar Filmplakát Kiállítás

Az egyszerű és olcsó dominál

2006. január 18. - filmhu
3. Magyar Filmplakát Kiállítás
A 37. Magyar Filmszemlén is megtekinthetjük a tavalyi év legtöbb nagyjátékfilmjéből és néhány dokuból összeállított Magyar Filmplakát Kiállítást. A kiállítással kapcsolatos tudnivalókat az esemény ötletgazdája, Hutlassa Tamás mondta el telefonon a filmhunak.
 
 
 
 

„A filmplakát önálló képzőművészeti alkotás”

Az esemény kitalálója elmesélte, „Az eredeti koncepciónak megfelelően fontosnak tartjuk évről évre összegyűjteni, és a közönség, valamint a szakma elé tárni egy teljes év magyar filmplakát-termését, ami az idén 23 alkotást jelent, leginkább olyan nagyjátékfilmek és pár doku posztereiről van szó, amelyek a moziközönség elé kerültek.”

A hangsúly a hazai tervezésű munkákon van. „Igyekszünk összegyűjteni a kreatív magyar szakemberek munkáit. Szeretnénk szakítani azzal az egyoldalú amerikai sztárkultusszal, amelyik színészek arcával igyekszik eladni egy mozit. Ez a hozzáállás egyre inkább érvényesül a hazai filmeknél is. Alapvetően mi a jó filmplakátot önálló képzőművészeti alkotásnak tekintjük, ezért nem hisszük, hogy minden produktum maradéktalanul megfelel a filmplakátokkal szemben megfogalmazott igényeknek. Az eseménnyel látleletet akarunk adni e terület állapotáról, ahol egyszerre vannak jelen a remek és kevéssé sikerült művek.”

A kiállítás hivatalos plakátja
Arra a kérdésre, hogy milyen trendek érvényesülnek Hutlassa úgy válaszolt, hogy nem lehet valódi jellegzetességekről beszélni. „Ma leginkább a forgalmazó rendeli meg az anyagot, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor a produkció tette ezt. A forgalmazó pedig leggyakrabban egyszerű és olcsó megoldásra törekszik. Így érvényesül a hollywoodi minta, amikor a színészek arcával, vagy a filmből kivágott jelentekből készül egy plakát.”

Plakátdizájnerek a ’60-as, ’70-es évekből

A Filmszemle alatt idén először kerül megrendezésre a ’Filmplakátok tündöklése és bukása ’ című beszélgetés, amelyben a filmforgalmazók, grafikus művészek és a filmek alkotói a filmplakátok jelenlegi helyzetét vitatják meg. A beszélgetésre a helyszínen 2006. február 4. délelôtt 11.00-kor kerül sor.

A kiállított 23 filmplakát közül, ahogyan tavaly is, egy szakmai zsűri és a közönség választja ki az ’Év plakátját’. A szakmai zsűri tagjai, Katz Dávid újságíró, aki filmplakát témában publikált, Orosz Márton, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Pinczehelyi Sándor, grafikusművész és a Magyar Plakáttársaság elnöke, Török Ferenc, a Magyar Közterületi Reklámszövetség képviselője, valamint Zsótér László, tanár, grafikus és az egyik hazai művészeti tervezőiroda vezetője. „Az előző két évben más összetételű zsűri működött, idén új tagokat kértünk fel a feladatra, hogy más szemlélet is érvényesülhessen a szakmai szempontok megítélésénél.”

A szakértői zsűri mellett a közönség a kiállítás helyszínén, illetve a Filmszemle programok helyszínein kihelyezett urnáknál, valamint interneten, a kiállítás honlapján (www.filmplakat.hu) is szavazhat. A voksolás egészen a Filmszemle végéig tart, és a zárónap díjkiosztóján lesz eredményhirdetés.

A tavalyi közönségszavazás győztese
A megkezdett hagyományt folytatva, az ’Év plakátja’ díjakat a tervezők kapják. Idén egy-egy nyomtatót kapnak nyertesnek, amelyeket az egyik legismertebb nyomtatókkal foglalkozó multi ajánlott fel.

A Filmplakát 2006 kiállításon és a versenyben résztvevő plakátok mellett bemutatnak egy válogatást a '60-as '70-es évek magyar filmplakátjaiból. Négy neves grafikus: Bakos István, Darvas Árpád, Molnár Kálmán és Oláh György példamutató munkái is megtekinthetők lesznek.

A kiállítás helyszíne a Millenáris Teátrum épülete. A ’Hajó’ elnevezésű teremben 2006. február 1-7. között tekinthető meg a Magyar Filmplakát Kiállítás.
A megnyitó február 1-én 16.00-kor lesz.






nka emblema 2012