sex hikaye

4,2 milliárdot oszt el idén az MMK

7,9 milliárdos igény

2003. október 14. - filmhu
114 darab pályázat érkezett a Magyar Mozgókép Közalapítvány Játékfilmes Szakkollégiumához. A pályázók össz támogatási igénye ezúttal 7,9 milliárd forint, ám a Szakkollégiumnak csak 1,3 milliárdos kerete van egész évre, melyből még egy pályázati fordulót le akarnak bonyolítani a második félévben. Az MMK összesen 4,2 milliárd forintot kap 2003-ra - hogy ezt az összeget milyen arányban osztják el a szakkollégiumok közt, arról csütörtökön döntött a Kuratórium ülése. A szakkollégiumokra leosztott pénzek nagysága még nem nyilvános, de annyit tudunk, hogy a Kuratórium döntése a Filmszakmai Kerekasztal ajánlásait követi, melynek birtokába jutott a filmhu.
A Játékfilmes Szakkollégium március 21-i beadási határidővel kiírt támogatási pályázatára összesen 114 darab film jelentkezett a három megjelölt kategóriában, csaknem 7,9 milliárd forintos össz igénnyel. Az idei Filmszemlén már bemutatott, ám pénzügyi hiányba került filmek pontjáhra 13 produkció nyújtott be pályázatot, összesen 392 milliós igénnyel. A korábban az MMK által már támogatott filmek csoportjába 20-an jelentkeztek csaknem 1,13 milliárd forintot kérve. Végül új filmtervvel 81-en álltak elő, ők pedig 6,73 milliárd forintnyi összigényt mutattak fel.

Ehhez képest - ha a Kerekasztal ajánlásait vesszük alapul - a Játékfilmes Szakkollégium egész évre rendelkezik 1,3 milliárd forintos kerettel, amiből az év második felében még egy pályázatot ki szeretnének írni. A pályázatok magas száma eleve kérdésessé teszi, hogy a kurátorok tartani tudják a legkésőbb április 30-ra beígért döntési határidőt.

Idén 4,2 milliárd forintból gazdálkodhat az MMK. Ebből 1,1 milliárd a már tavaly is megkapott költségvetési keret. Ezen felül a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 3,2 milliárdot fordít 2003-ban a magyar filmre, melyből a kultuszminiszter 300 milliót megtart saját rendelkezésére, 100 millió forintot pedig a Szemle megrendezésére már megkapott az MMK. Mindezek mellett még külön 200 millió forintot szán az NKÖM az elsőfilmeseknek.

Ha a Filmszakmai Kerekasztal ajánlásait követjük, akkor valószínűsíthetően képet alkothatunk arról milyen arányban oszthatta fel az MMK Nagykuratóriuma a 4,2 milliárdot:

Játékfilmes Szakkollégium - 1,3 milliárd
Dokumentumfilmes Szakkollégium - 165 millió
Népszerű-tudományos Filmes Szakkollégium - 155 millió
Animációs Szakkollégium - 190 millió
Filmterjesztési Szakkollégium - 668 millió
külföldi filmterjesztés - 52 millió
MMK Kuratórium hatáskörébe - 550 millió

A kisfilmek leváltak a 4K kuratóriumról, és egy külön 70 milliós alapot kaptak, melynek elosztásáról a Játékfilmes és a 4K Szakkollégium közösen dönt. Másrészt a Kerekasztal nem tért ki külön a 4K-ra, így a Kutatási, Képzési, Könyv- és Folyóiratkiadói Szakkollégium számára a Kuratórium hatáskörébe tartozó 550 millió forintból utaltak ki információink szerint 110 milliót. A 4K pályázat valószínűleg jövőhéten kerül kiírásra, rövid, egyhónapos határidővel.

A Filmterjesztési Szakkollégium berkeiben fognak dönteni nemcsak a moziforgalmazás támogatásáról, de a filmes rendezvények, fesztiválok pénzigényeit is itt ítélik meg.

A fenti 3,2 milliárdos összegen felül a fennmaradó egymilliárd forintot új típusú támogatási formákban osztják el. 200 millió forintot osztanak föl az elsőfilmesek között és 400 milliót a koprodukciók közt - ezeknek a pályázati kiírására a következő egy-két hónapban lehet számítani. Emellett fennmarad még egy 400 milliós keretösszeg tévéfilmek és tévésorozatok támogatására. Hogy ezt milyen kuratórium, milyen felállásban fogja felosztani - arról még folynak a tárgyalások. Az MMK egy nagy tévés kuratóriumot tud elképzelni, melybe maguk mellett bevonnák az ORTT-t és esetleg televíziókat. Ahhoz, hogy ez igazán hasznosan tudjon működni, azonban 1 milliárd forintra volna szükség.


Címkék

hír



nka emblema 2012