sex hikaye

49. Londoni Filmfesztivál

Nagyfilmek a nagyvilágból

2005. október 12. - filmhu
49. Londoni Filmfesztivál
Tizenhárom helyszínen több, mint 180 játékfilmet, rövidfilmet, dokumentumfilmet, animációs és kísérleti munkát mutatnak be október 19. és november 3. között a brit fővárosban. 2005 nemzetközi filmtermése Nyugat-Afrikától Argentínáig, Svédországtól Dél-Koreáig.

A fesztivált a Constant Gardener nyitja meg, amely a 2002-ben négy Oscarral jutalmazott Istenek városa rendezőjének, Fernando Meirellesnek második filmje.
A történetben egy angol diplomata próbál fényt deríteni a gyógyszeripar kenyai akcióit firtató, emberi jogokért harcoló aktivista felesége meggyilkolásának rejtélyére. A film az azonos című John le Carre-regény adaptációja, főbb szerepeiben Ralph Fiennes és Rachel Weiss látható.

Film George Clooneytől a McCarthy-érából
Good night, and Good Luck
A rangos nemzetközi mustrán mutatják be Takeshi Kitano legutóbbi munkáját, amelynek címe nemes egyszerűséggel: Takeshik (Takeshis). A doppelganger motívummal operáló történet középpontjában két Kitano áll, egyikük ünnepelt tévésztár, másikuk felfedezi a hasonlóságot és igyekszik bekerülni a showbizniszbe, majd megkezdődik a párhuzamos valóságokkal való játék.

Gabriele Salvatores új filmje, a Quo Vadis, Baby? egy testvére 16 évvel korábbi öngyilkosságát felderíteni igyekvő magánnyomozóról szól. A cím az Utolsó tangó Párizsban egyik dialógusából származik.

Steven Soderbergh ohioi babagyári munkásokat állít új története középpontjába, a Bubble című opuszt HD videotechnikával és amatőr szereplőkkel rögzítette. Az ausztrál nemzeti ikon, a gyilkos balladák koronázatlan királya, Nick Cave által írt történetből rendezett westernfilmet John Hillcoat, The Proposition címmel. A John Ford és Sam Peckinpah örökségét megidéző történetben Guy Pierce alakítja az aktuális törvényenkívülit, Emily Watson pedig a helyi kapitány feleségét.

A fesztivál egyik színhelye
Park Chan Wook bosszú-trilógiájának harmadik darabja, a Sympathy for Lady Vengeance is bemutatásra kerül Londonban, csakúgy, mint az új Michael Winterbottom film Tristam Shandy úr életéről (A Cock and Bull Story). A hong-kongi mozi egyik legkiemelkedőbb akciófilmes rendezője, Johnny To is elkészítette új filmjét, az Election-t, amely a Triád 300 éves múltra visszatekintő elnökválasztási procedúrájáról, és a két jelölt küzdelméről szól, Tony Leung vendégszereplésével. A rendező Breaking News című előző filmjét a Titanic Filmfesztiválon láthatta tavasszal a közönség.

Lesz még Johnny Cash-életrajzi film Joaquin Phoenix-szel (Walk the Line), francia-iraki tragikomédia a kurdok szabadságélményéről Szaddam Husszein bukása után (Kilometre Zero), vetítik Cristi Puiu román rendező Mr. Lazarescu halála című, számos díjat besepert szarkasztikus humorú filmjét, Terry Gilliam Grimm testvéreit, Morgan Freeman pedig az Antarktiszon élő pingvinek vándorlását narrálja a March of the Pingvins című nagysikerű családi moziban.

March of the Pingvins
Persze mindez csak ízelítő a tavalyi és idei év nemzetközi filmtermését, valamint a filmtörténeti múltban való vájkálás után kiemelt, válogatott kincseket széles spektrumon, kilenc szekcióban felvonultató filmfesztivál kínálatából.

Zárófilmként a Good night, and Good Luck-ra esett a rendezők választása. George Clooney második rendezésében David Strathairn, Patricia Clarkson és Robert Downey Jr. játsszák a főbb szerepeket. A fekete-fehér politikai thriller az ötvenes években játszódik, és a hírhedt kommunistaellenes vizsgálóbizottságot felállító McCarthy szenátor, valamint egy televíziós újságíró, Edward R. Murrow küzdelmét mutatja be, tágabban véve pedig a média felelősségét, az igazság manipulálását firtatja és exponálja.






nka emblema 2012