sex hikaye

'56-os amatőrfilmek az Örökmozgóban, fotókiállítás a Bem moziban, elkészült a Poligamy előzetese

Szerdai gyorshírek

2009. október 21. - filmhu
'56-os amatőrfilmek az Örökmozgóban, fotókiállítás a Bem moziban, elkészült a Poligamy előzetese
Az 1956-os forradalmat megörökítő, eddig ismeretlen amatőr filmfelvételek restaurált és felnagyított változatát mutatják be csütörtökön a fővárosi Örökmozgó Filmmúzeumban, Oláh Gergely Máté fotóit állítja ki a Bem mozi, bele lehet kukkantani Orosz Dénes első filmjébe.

1956-os amatőr filmek és alkotóik az Örökmozgóban

Az 1956-os forradalmat megörökítő, eddig ismeretlen amatőr filmfelvételek restaurált és felnagyított változatát mutatják be csütörtökön a fővárosi Örökmozgó Filmmúzeumban; a zongorával kísért vetítést követően a nézők beszélgethetnek a nyolcvanas éveiket taposó alkotókkal. "A hat kisfilm mindegyike személyes és lírai dokumentálása a történteknek" - mondta Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa hétfőn az MTI-nek. Hozzátette: az amatőr felvételek érdekességét és báját az adja, hogy sokkal naivabban és bensőségesebben viszonyulnak tárgyukhoz, mint a profi filmesek által készített felvételek.

A privátfilm-gyűjteményekből származó, 8 illetve 16 mm-es filmfelvételeket a filmarchívum munkatársai retusálták és egy speciális eljárással 35 mm-es filmszalagra másolták át. Kurutz Márton elmondta: elsősorban azért készítették el a 40 perces Az 1956-os forradalmat megörökítő amatőr filmfelvételek című alkotást, hogy az eredeti szalagoknál tartósabb hordozón örökítsék meg ezeket az egyedi felvételeket. A felvételek között igazi kuriózumok is találhatóak, az egyik például közvetlen közelről örökített meg egy Molotov-koktélos akciót. 


Fotókiállítás a Bem moziban 
 
A fotóhónap keretében Oláh Gergely Máté rövid időn belül másodízben állít ki. A nemrégiben eltemetett majd ismét feltámadt Bem mozi, mint tranzithelyszín, a város két nagy szeletét összefogó híd közeli hely és mint egyik kedvenc kávézó-kocsma fogadja be a képeket. A cím derűsebb szemlélet irányába való elmozdulásra utal, továbbá az utcára, mint az alkotó számára fontos terepre. 
„Érdemessé, nézésre érdemessé e felvételeket – számomra legalább is – metafizikai kíváncsiságuk teszi. (…) Maguk előtt tartottak a képei emellett azért is, mert tágulásra hajlamosak és képesek a városi térben és időben. Tudjuk hol készültek, szó volt már róla, de készülhettek volna akárhol máshol is a városban, és – ami számomra az egyik legmegdöbbentőbb felfedezés volt – a fényei megmutatják az utcák és a városi lélek hatvanas évekig visszanyúló fojtott kavargását, szorongató köreiből kitörni képtelen áramlását.” (Zeke Gyula író, várostörténész)

Helyszín: 1023 Bp. Margit krt. 5/b.
Megnyitó: 2009. november 5-én 19:00-kor.
Megnyitja: Czinki Ferenc író, kritikus

Elkészült a Poligamy előzetes
 
A Poligamy főszereplője András (Csányi Sándor), aki éppen kezd belefáradni ötéves kapcsolatába, amikor egy váratlan fordulat következtében minden nőt megkaphat magának. Orosz Dénes bemutatkozó nagyjátékfilmjének történetét az előzetesből sem tudjuk meg, mindenesetre képet kapunk arról, hogy a sok nő mindegyikét Lillának hívják, és Csányi Sándor mindegyikkel szoros kapcsolatban van.



szólj hozzá: Poligamy - trailer



Címkék

hír



nka emblema 2012