sex hikaye

58. Edinburgh-i Filmfesztivál

Skóciai filmfolyam

2004. augusztus 16. - filmhu
58. Edinburgh-i Filmfesztivál
Augusztus 18-án kezdődik az 58. Edinburgh-i Filmfesztivál. Az augusztus 29-ig tartó mustrán tizenöt szekció filmjei várják az érdeklődeket. A fesztivál 1947-ben került először megrendezésre, akkor még elsősorban a dokumentumfilmekre koncentrálva. Azóta Edinburgh folyamatosan bővíti filmpalettáját, olyannyira, hogy 2004-ben már (csak játékfilmekből!) hatvannyolc premier-vetítést tartanak. Idén negyvenöt brit, nyolc nemzetközi, kilenc skót, hat európai és hat világpremier sorakozik a vetítések között. A magyar színeket Antall Nimród Kontroll című filmje, valamint Janisch Attila szemle-fődíjas alkotása, a Másnap képviseli.

Az edinburgh-i szervezők nagy gondot fordítanak arra, hogy minél átfogóbban mutassák be a világ filmgyártását. Ez az elhivatottság tükröződik a filmek nemzeti megoszlásában is: a brit produkciók mellett a programban argentin, örmény, német, ausztrál, izlandi, indiai, kínai, iráni, dán, hong-kong-i, ausztrál, ír, finn, izraeli, francia, izlandi, spanyol, olasz, tajvani, japán, mexikói, norvég, orosz, dél-koreai és természetesen amerikai filmek találhatóak.

Janisch Attila filmjét a Director's Showcase szekcióban vetítik, olyan különlegességek társaságában, mint Park Chan-Wook cannes-i nagydíjas Oldboy című filmje, vagy a Tokyo Godfathers című anime blockbuster. Antall Nimród fesztivál- és közönségsikereket halmozó alkotása, a Kontroll a Rosebud blokkban kapott helyett. A Rosebud szekció nevét Orson Welles Aranypolgár című filmjének titokzatos szimbóluma, a Rózsabimbó ihlette. "A bátor, a merész, az új - a legjobb első- és másodfilmek szerte a világból", hirdeti a szekció mottója.

A fesztivál nyitófilmje a Motorcycle Diaries című játékfilm, amely Che Guevara életét meséli el játékfilmes keretek közt. A zárófilm Wong Kar Wai legújabb filmje, a science-fiction keretek közt játszódó, régóta várt 2046.

Retrospektív vetítések idén két szekcióban is lesznek: az egyik Damien Odoul francia rendező (meglehetősen rövid) munkásságát mutatja be, az Il Ritrovato: the Rediscovered cím alatt pedig Valerio Zurlini olasz kultrendező nyolc alkotása fut. Zurlini leghíresebb filmje az 1968-ban készült Black Jesus, amely a hatvanas évek "forradalmi mozijának" ékes darabja.

Edinburgh-ban hagyományosan erős a dokumentum- és rövidfilmek felhozatala. Idén a rövidfilmeken belül is tematikus szekciók segítik a választást: külön brit, skót, skandináv, valamint különös módon "európai" blokk is vannak, valamint egy retrospektív a Mediawawe-ről ismerős Shane Meadows filmjeiből. Két blokk a dokumentum-rövidfilmek számára jött létre: az American Dream és a Personal Stories a rövid, lírai dokumentumfilmek gyűjtőhelye. A "nagy" dokumentum kategória slágerfilmje idén Morgan Spurlock Super size me című McDonalds kritikája. A szekció többi filmje is hasonló fajsúlyos témákkal foglalkozik, például az izraeli-palesztin konfliktussal, vagy a Metallica pusztító koncertkörútjaival.

A vetítések mellett természetesen kerekasztalbeszélgetések, prezentációk és közönségtalálkozók is lesznek. A tíz napra film-fellegvárrá váló Edinburgh életét az ez időre szervezett társművészeti megmozdulások is serkentik. A nagy állami támogatással és erős szponzorációs támogatással (Nokia) rendelkező mustra augusztus 18-án indul.



Címkék

hír



nka emblema 2012