sex hikaye

A Before Dawn a Sundance-en

Diadalút Cannes-től Amerikáig

2005. december 9. - filmhu
A Before Dawn a Sundance-en
Kenyeres Bálint rövidfilmje Amerika legnagyobb független film fesztiválján versenyez - adta hírül a Filmunió. Az 1981-ben Robert Redford alapította „indie” mustra történetében ez az első alkalom, hogy a Magyar Filmunió által benevezett alkotás meghívást nyer.

Kenyeres Bálint rövidfilmje – a Cannes-i premiert követően - Európa legnagyobb filmfesztiváljait meghódítva januárban Amerikában kel versenyre. De nem is akárhol! A Before Dawn a független film legnagyobb és legfontosabb tengerentúli eseményeként számon tartott 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilm versenyébe kapott meghívást. A Sundance-et 2006. január 19. és 29. között Utah államban rendezik meg Amerika és Európa legnagyobb sztárjainak részvételével. A kezdetben csak Sundance városában tartott fesztivál az utóbbi években Park City és Salt Lake City városait is a független film központjává varázsolja.

Az 1981-ben Robert Redford által alapított fesztivál nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás de a nagyvilág független producereinek is elsőszámú szakmai rendezvénye.

A fesztivál történetében először hívtak meg a Magyar Filmunió által benevezett alkotást. Kenyeres Bálint személyesen mutatja be filmjét a Sundance közönségének a versenyprogramban 2006. január 20-án.

A Before Dawn című filmet 2005-ben közel 40 filmfesztivál hívta meg programjába. Kenyeres Bálint Belo Horizonte-ben, Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbusban, Madridban, és legutóbb Bukarestben nyert rangos díjakat. A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával Kenyeres filmjének fényképezéséért. A magyar közönség 2006. január 5-től láthatja a világot járt Before Dawn című alkotást.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

sundance , before dawn , hír



nka emblema 2012