sex hikaye

A Behajtó nyert

Platina Oroszlán Wajdának

2005. szeptember 21. - filmhu
A Behajtó nyert
Minden generáció képviseltette magát a 30., Gdyniában rendezett, nemrég végetért Lengyel Filmfesztiválon - írja a Cineuropa. A várakozások egybeestek az Andrzej Wajda vezette zsűri döntésével: Feliks Falk filmje a Behajtó (Komornik) nyerte el az Arany Oroszlánt. Falk a lengyel mozi egyik nagy veteránja, már tíz éve nem lépett elő új alkotással. A történet kíméletlen, soha meg nem alkuvó főszereplője eljut nézeteinek feladásáig.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Falk 1977-es alkotása, a Wodzirej talán leghíresebb filmje, amely a lengyel mozi egyik klasszikusa. Mindkét film hasonló karaktert követ nyomon, egy kegyetlenül ambiciózus férfit. Falk korábbi munkája ezt a vizsgálódást a szocializmus idején teszi, a 2005-ös „verzió” behajtója ugyanolyan karrierista figura, mint a 30 évvel korábbi. A rendező legutóbb 1995-ben készített filmet.

A szeptember 12. és 17. közötti esemény zárógálája szinte teljes egészében a Behajtó ünnepléséről szólt. Mind a film forgatókönyvírója, Grzegorz Łoszewski, mind női mellékszereplője, Kinga Preis és féri főszereplője, a lengyel mozi fiatal tehetsége, Andrzej Chyra a jutalmazottak között volt.

Középen Nikita Mikhalkov Zanussi filmjének
forgatásán
A Behajtó mellett Krzysztof Zanussi filmje, a Persona non grata, amely Velencében végül nem kapott elismerést, most elnyerte a Zsűri-díját. Úgy tűnik, az idén a döntnököknek tetszett a külföldi alkotókkal megerősített film. Nikita Mikhalkov, aki álladó vendég Zanussi munkáiban, alakításával elnyert a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Valamint a film zeneszerzőjét, Michael Nymant, korábban több Greenaway-film zenéjét komponálta, szintén díjazták. A persona non grata nemcsak a zsűrinél, hanem a közönségnél is tetszést aratott.

A rendezéssel és a vágással a nyertesek között van Leszek Wosiewicz a Kereszteződések Kávézóval (Crossroads Cafe), valamint a zsűri létrehozott egy díjat, amellyel a 30. jubileumi szemlén a fiatal generáció felfedezettjeit jutalmazták. Az elismerést a Łódźi filmiskola három hallgatója készítette Egy furcsaság élvezetre (An ode to joy) című alkotás nyerte, amely egy, a saját nemzedéküket bemutató portrét.

Végül Andzrej Wajda is „kiérdemelt” egy különdíjat. Platina Oroszlánt kapott azért a pótolhatatlan tevékenységért, amelyet a most 79 éves alkotó a lengyel filmért végzett.






nka emblema 2012