sex hikaye

A bűnbánatra voksoltak a fiatalok

Holland dráma nyerte az európai Fiatal Közönség Díjat

2014. május 5. - filmhu
A bűnbánatra voksoltak a fiatalok

A Bűnbánat című holland dráma kapta vasárnap este az Fiatal Közönség Díját (Young Audience Award). Magyar középiskolások először szavazhattak a döntőben, a vetítések tizenhét európai városban zajlottak párhuzamosan.

Európa tizenhat városának összesített szavazatai mellett Budapesten is a Bűnbánat című holland film kapta a legtöbb voksot az Európai Filmakadémia diákoknak rendezett nemzetközi seregszemléjén. A Bűnbánat (Regret!) egy kövér kisfiúról mesél, akit egyik osztálytársa terrorizál és kínoz.
    
A Veres Pálné Gimnázium és a Városligeti Általános iskola felső tagozatos diákjai a három esélyest filmet néztek meg vasárnap a Tabán moziban. A szakmai zsűri döntése alapján a díjnyertes holland film mellett a dán MGP küldetés (The Contest), valamint a német A menedék (Ostwind) című, 12 és 14 év közötti korosztálynak szóló alkotások szálltak versenybe. A vetítések után Lovas Balázs forgatókönyvíró, Bollók Csaba filmrendező és Csere Ágnes színész beszélgetett a fiatalokkal a filmekről. A szavazásban részt vevő tizenhét város közönségét élő közvetítésben kapcsolták össze a  németországi Erfurtban rendezett gálaműsor helyszínével.

Andrew G. Vajna, a Magyar Nemzeti Filmalap felügyeletét is ellátó filmszakmai kormánybiztos az MTI-nek elmondta, azért csatlakoztak az eseményhez, hogy megszólítsák és elérjék a fiatal közönséget, valamint ösztönözzék őket abban, hogy moziba járjanak. A kritikus látásmód segíti a fiatal generációt abban, hogy tudatos filmfogyasztókká váljanak, a filmgyártóknak pedig ismerniük kell a fiatalok igényeit ahhoz, hogy olyan filmeket gyártsanak, amelyeknek lesz közönsége.






nka emblema 2012