sex hikaye

A Cottbus-i Filmfesztivál díjai

Nyertek az Oroszok

2003. november 10. - filmhu
A legnagyobb kelet-európai filmekkel foglalkozó fesztiválon idén az oroszok arattak. Az előző két évvel ellentétben magyar siker sajnos nem született. A 13. Cottbus-i Filmfesztivál díjait november 8-án adta át Matthias Platzeck, Brandenburg miniszterelnöke és Ulrich Junghanns gazdasági miniszter.
Nagyjátékfilmek

A nemzetközi zsűri legjobb játékfilmnek járó díját (12000 euro) Lidija Bobrowa Granny (orosz/francia, 2003.) című alkotása nyerte. Az ítészek a Granny „realisztikus ábrázolásmódját és az amatőrszínészek játékát“ emelték ki, valamint azt, ahogy a „rendező a társadalmi változások gyorsaságát érzékelteti“.

Andrej Swjaginzew kapta idén a legjobb rendezésnek járó különdíjat (5000 euro) The Return (orosz, 2003) című filmjéért. “A rendező sikeresen hozta ki a legtöbbet színészeiből, ez igen impresszív alakításokhoz vezetett. Ugyanakkor a film végig feszültségben tartotta a nézőt, az alkotók kitűnően adagolták az izgalmakat.”

Különdíjat Kapott Peter Calin Netzer Maria (román/német/francia, 2003.) című műve. „A film a megerőszakolt nők tragédiáját mutatja be – mit tehet egy feleség egy ilyen nehéz, szörnyű szituációban. Diana Dumbravának, a film főszereplőjének köszönhetően a Maria igen hatásos alkotás.“

A „különleges művészi hozzájárulás díját (4000 euró) Alexej Utschitjel kapta The Stroll (orosz, 2003.) című filmjéért. „A zsűri a különleges kreativitásért és művész látásmódért adja ki a díjat. A filmkészítés mostanára elérte az írás szintjét. Mindenki foghat papírt és tollat, de csak kevesen tudnak jó novellát írni. Mindenki vásárolhat videokamerát és készíthet filmet -  a film többé nem a szerencsés kiválasztottak privilégiuma. A mozi él, és a jó filmekhez már csak tehetség és akarat kell. Ezt bizonyítja a The Stroll példája is", áll az indoklásban.

Rövidfilmek

A zsűri 1500 euróval honorált fődíját Mira Fornayová Small Untold Secrets (cseh, 2002.) című filmje kapta a “…a történetmesélés különböző módszereinek ügyes keveréséért. A képzelet és a valóság világa költőien ötvöződik a magányos kislány egyszerű történetében.”

Az 1000 euróval kísért különdíj Jelena Sorokina De lana caprina (orosz, 2002) című alkotásának jutott. A film a „kultúrák közötti érzékenységről és mindennapok költészetéről szól. Mit jelent tartozni egy kultúrához és felfedezni egy másikat? Választ kapunk erre egy kisgyermek szemszögén keresztül, aki egy kicsiny szibériai közösség életét kíséri figyelemmel.“

A Nemzetközi Filmkritikusok Díját (FIPRESCI) Alexej Utschitjel The Stroll című filmje kapta, “friss és energikus látásmódjáért”.

Az ökumenikus zsűri Andrej Swjaginzew Return című filmjének ítélte oda a legjobb alkotásért járó díjat. Dícsérték a színészeket, a történetet és a megvalósítást.

A diákzsűri a legjobb rendezői bemutatkozásnak a Maria-t, Peter Calin Netzer filmjét tartotta, mert “egyszerre fakaszt könnyekre és nevetésre.” A film értékét a diákzsűri szerint az ábrázolás kettősége (tragikus történet/humoros megvalósítás) adja.

A közönségdíjat  Lidija Bobrowa Granny című filmje kapta, míg a közönségszavazás nyertese Heino Neumann Just a Little Movie-ja lett.

Címkék

hír



nka emblema 2012