sex hikaye

A Délidő a legjobb western 

Pisztolyhősök

2004. március 22. - filmhu
Több mint ötezer DVD vásárló szavazatai alapján állították össze a legjobb westernfilmek listáját a napokban, írja a Guardian. AZ új lista kevés meglepetéssel szolgál, hacsak azzal nem, hogy klasszikus western éppúgy található az első tízben, mint a zsáner spagetti változata (olasz western) valamint újabb, a westernmítoszt deheroizáló alkotások is.
Fred Zinnemann 1952-ben készült Délidő című filmje lett a legjobb western a közönségszavazatok alapján. A "történet az emberről, aki túl büszke volt ahhoz, hogy elfusson" a klasszikus westernek közé tartozik. A Gary Cooper által játszott serif boldogan él, amíg ki nem derül, hogy egy törvényenkívüli az életére tör. A serifnek a város (és a közösség) nem segít, így egyedül kell kiállnia a gyilkossal.   

A második Clint Eastwood Nincs bocsánat című 1992-es filmje lett, amelyben a színész/rendező a westernmítoszt számolja fel. A hős egy öregedő revolverhős, aki még utoljára elindul egy nagy leszámolásra és eközben rájön, hogy egész élete tartalmatlan és üres volt. A magányos pisztolyhős megkeseredése és a vadnyugat demitizálása ellenére a filmet több Oscar-díjjal jutalmazták.
 
Sergio Leone spagetti-westernjei kötül kettő is felkerült a tizes listára: A Jó, a Rossz és a Csúf (1966) és az Egy maréknyi dollárért (1964). A magányos, amorális hős(ök) és a realisztikus közegábrázolás miatt is népszerű spagetti filmek nem kis részben a színészeknek és a filmzenének(Ennio Morricone) köszönhették/köszönhetik sikerüket. A műfaj legnagyobbra tartott alkotása, és Leone rendezői életművének csúcsa, a Volt egyszer egy Vadnyugat különös módon nem került be a legjobb tíz közé. 

Top Ten
 
1. Délidő (1952)
2. Nincs bocsánat (1992)
3. A vad banda (1969)
4. A jó, a rossz és a csúf (1966)
5. A hét mesterlövész (1960)
6. Fakó lovas (1985)
7. Farkasokkal táncoló (1990)
8. Silverado (1985)
9. Egy maréknyi dollárért (1964)
10. Az üldözők (1956)

Címkék

hír



nka emblema 2012