sex hikaye

A FilmJus felhívása

Orvosolandó szerzői jogi problémák

2008. március 5. - filmhu
A FilmJus felhívása
A FilmJus elnőke, Kabdebó György felhívást juttatott el szerkesztőségünkbe, hogy a filmgyártás, filmforgalmazás, televiziózás gyakorlatában jelentkező megoldatlan problémákról diskurzus kezdődjön. A levél tartalma:

"A FilmJus információi szerint a szerzői jogi törvény hatályba lépése – 1999. szeptembere – óta eltelt, csaknem kilenc év tapasztalatai alapján a filmgyártás, filmforgalmazás, televiziózás gyakorlatában több olyan kérdés is felmerült, amelyet a film- és TV-szakma tapasztalatai alapján a jogszabályok nem rendeznek megfelelően. (Nem teljes körűen szabályozott például a szerzők felé történő, a törvény által előirt jogdijelszámolás kérdése sem.)

Erre tekintettel a FilmJus szükségesnek tartaná annak vizsgálatát, hogy a szerzői jogi törvény egyes rendelkezései a gyakorlatban hogyan hatályosulnak. Erre vonatkozóan egyeztetést kezdeményezünk film- és TV-szakmai, valamint az érintett közös jogkezelő szervezetekkel. Az egyeztetések eredményétöl függően 2008. II. félévében konkrét javaslatot szándékozunk előterjeszteni a hatáskörrel rendelkező miniszterhez, pontosan megjelölve a szerzői jogi törvény azon rendelkezéseit, amelyeket illetően ugynevezett „hatályosulási vizsgálat” lefolytatása szükséges.

Ha a minisztérium lefolytatja a hatályosulási vizsgálatot, és bizonyitást nyer, hogy a szerzői jogi törvény egyes, a film- és TV-szakmát érintő szabályait felül kell vizsgálni, akkor konkrét javaslatot tehetünk e szabályok módositására.

A fentiek alapján a FilmJus a következö kezdeményezést inditja el: szeretnénk összegyűjteni, hogy melyek a szerzői jogi törvény azon szabályai, amelyek a filmszakma tapasztalatai szerint a gyakorlatban nem hatályosulnak megfelelően.

Ezért kérem, hogy amennyiben Neked, vagy az általad képviselt szervezetnek, illetve tagjainak észrevétele, javaslata van arra vonatkozóan, hogy a szerzői jogi törvény valamely, a film- és TV-szakmát érintő rendelkezése a gyakorlatban nem úgy valósul meg, hogy az az érintett jogosultak érdekeit szolgálja, illetve a törvény jelenlegi szabálya valamely érintett jogosulti csoportot hátrányosan érint, akkor ezt 2008. április 30-ig irásban jelezd a FilmJusnak. Az észrevételeket, javaslatokat fogadjuk postai úton, illetve a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. cimen is."

Budapest, 2008. február 19.
Kabdebó György, a FilmJus Elnöke



Címkék

hír



nka emblema 2012