sex hikaye

A Filmmúzeum Retró-hétvégéje

Kódolatlanul

2003. június 17. - filmhu
A Retró-hétvége első napján jelentkezik a Filmmúzeum új arculata, mely maga is a hatvanas-hetvenes évek stílusában készült s talán közelebb áll az ifjabb generációkhoz. –jelentették be a csatorna vezetői. A június 20-21-22-én vetítésre kerülő kódolatlan műsorok között lesznek NDK indiánok, NSZK ufók, magyar szépségek, filmek, interjúk és klipek minden mennyiségben. A háromnapos program háziasszonyai Prokopp Dóra és Liebhaber Judit.

A Retró-hétvége műsorán a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek emblematikus filmjeit sok-sok zenés klippel és a műsorszámokhoz kapcsolódó beszélgetésekkel körítették a szerkesztők. A 2000-ben indult Filmmúzeum csatorna azt a célt tûzte ki maga elé, hogy újra a nézők elé tárja az elmúlt évtizedek magyar mozgóképes és televíziós kultúrkincsét.
“A visszajelzések szerint a csatornát nagyon sok fiatal nézi, elmondhatjuk tehát, hogy a Filmmúzeum “ divatba jött”. Ezen új nézői rétegeket célozza meg a Filmmúzeum első tematikus hétvégéje, mely a retro jegyében készült. – fogalmaztak a szervezők

Vetítésre kerül sokak kultikus kedvence, az Orion űrhajó kalandjai című hétrészes NSZK filmsorozatot, melyet a Filmmúzeum újraszinkronizáltatott, ám McLane kapitány hangja a régi maradt: Mécs Károly harmincöt év után újra vállalta ezt a feladatot. Az Orion űrhajónak komoly rajongóbázisa alakult ki Magyarországon, egyikük még az egykori “maszekok” által gyártott Orion űrhajó társasjátékot is magával hozta a felvételre. A sorozat hátterét Galántai Zoltán tudománytörténész világítja meg számunkra.

Pénteken késő éjszaka lesz látható a Dér-Hartai rendezőpáros sok botrányt kiváltó filmje, a Szépleányok (1986), mely felöleli a tragikus sorsú Molnár Csilla Andrea, egykori szépségkirálynő rövid életét s az akkori szépségkirálynő-választás szégyenletesen kisszerű részleteit. Borsics Brigitta, egykori díjazott – ma öt gyermek mamája – nyilatkozik a verseny kulisszatitkairól.

Szombaton és vasárnap este újra műsoron két legendás NDK indián film, a Tecumseh és az Osceola. Utóbbiban egy magyar színésznô, Bus Kati játssza női főszerepek egyikét. A vele készült interjúban elmondja, hogyan került az NDK-ba s milyen helyszíneken forgatták a pálmafás jeleneteket s milyen érzés volt egy korszak szimbólumával, Gojko Mitic-csel együtt forgatni...

Műsoron két kultfilm, Varsányi Ferenc Suli-buli című pixillációs technikával készült filmje, és Ternovszky Béla Macskafogója, melyről maga a rendezô és Rigó Béla meseíró beszél.

Karácsony János, a korszak LGT-s sikereiről mesél, az interjút saját, személyes klipjei teszik kihagyhatatlanná.

Papp Gábor Zsigmond igazi retro-szakértő,  filmrendező, akinek Budapest retró című filmje közismert a témában elmeséli, milyen felvételeket talált e témában s hogy miért is kezdett el ezzel a jelenséggel, tünetcsoporttal foglalkozni.

Sas István, aki az elmúlt évtizedek legismertebb reklámfilmrendezője volt, a szocializmusban készült reklámfilmek keletkezésének titkaiba avat be minket, az interjút eredeti reklámok fűszerezik, illusztrálják.

Lesz még sok-sok zenei klip, koncertfelvételek, összeállítás a Planetáriumról, régi közlekedésbiztonsági filmek, amatőr erotikus felvételekbôl összeállított Privátfilm-múzeum etűd, néhány fontos epizód Tárgy-eset című sorozatunkból és még sok minden más...

Múltidézőként megjelenik Zsombolyai János Vámmentes házassága, Sándor Pál “örök” filmje, a Régi idők focija és András Ferenc Veri az ördög a feleségét című fergetes szatírája, mely a hetvenes évek legmélyebb bugyraiba vezeti ifjú és nem is olyan ifjú nézôit.


Címkék

hír , filmmúzeum



nka emblema 2012