sex hikaye

A Fliegauf-film formabontó sikere

Díjat nyert a Rengeteg

2003. február 14. - filmhu
Fliegauf Benedek Rengeteg című filmje nyerte az 53. Berlini Filmfesztivál Wolfgang Staudte-díj, melyet a Forum szekció legjobb filmjének ítél oda a zsűri. A díjkiosztóra péntek este hét órakor a berlini Savoy Hotelben került sor, ami nem csak a magyar film hanem a díj szempontjából is történelmi pillanat volt, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a Forum szekció győztesének közvetlenül a Berlinale ad díjat, nem pedig valamilyen külső támogató vagy partner.
Fliegauf a legnagyobb természetességgel harap a látóterét szinte teljesen betöltő sajtos bagettbe, majd kedvesen megjegyzi, hogy bár Berlin rengetegében könnyű eltévedni, a Rengeteg stábja azért nem veszett el.

- Tetten érhető az a néhány évvel ezelőtti beruházás, amit a városba fektettek, olyan mint New York kicsiben. Ami pedig a díjat illeti, természetesen nagyon örülök, illetve, még nem is igazán tértem magamhoz, hiszen csak néhány órája tudunk a dologról.

Fliegauf szerint a díj azért is nagyon nagy dolog, mert ez az első alkalom, hogy a Forum szekció győztesének közvetlenül a Berlinale ad díjat, nem pedig valamilyen külső támogató vagy partner.

- Annyira friss a dolog, hogy tegnap jelentették be, hogy a Forum-díj mostantól fogva a Berlinale saját nagy díjai között szerepel. Így külön megtiszteltetés, hogy a Rengeteg az első film, amelyik elnyerhette azt, továbbá, hogy amennyire hallottuk teljesen egyhangú döntés született.

Arra a kérdésre, hogy a díj státuszának megváltozásában talán magának a filmnek is szerepe lehet Fliegauf vállat vont:

- Én ragaszkodnék a monomániámhoz, miszerint nem a díj határozza meg a film értékét, sok esetben csak a szerencsén múlik a dolog, ennek ellenére most felmerült bennem, hogy talán tényleg jó ez a film. De ezt mindenki döntse el maga.

A díjnyertes filmet Berlinbe elkísérő csapatnak sok a dolga, Muhi András producer elmondta, hogy nem is igazán volt idejük más filmekre beülni, annyira nagy az érdeklődés a Rengeteg iránt.

- Több nagy fesztiválmeghívást is kaptunk, Chicago, Bombay, Ankara, Krakkó, csak hogy néhányat említsek. Komoly figyelem kíséri a filmet. A film első vetítésén csütörtök délután teltház volt, ami elég ritka. Ez 600 embert jelent, akik néma csöndben feszült figyelemmel végigülték a filmet. Utána a stáb jelenlévő tagjait a Bencét, Stalter Judit gyártásvezetőt, Mészáros Katit a film egyik szereplőjét és engem a színpadra hívtak, és beszélgettek velünk. Még ezen is maradtak úgy jó 300-an és a közönség soraiból is jöttek kérdések.

A közönség reakcióját tartja fontosnak a rendező is, és azt furcsállta, hogy ez a szigorúan budapesti verbalitásra épülő film a beszélő fejes technikával, működött egy másik nagyváros közönsége számára is.

- Tapsvihar volt, a beszélgetésen meg érdeklődtek az emberek. Úgy tűnik minden nagyvárosban ugyanazok a problémák merülnek fel.

A Forum nem egyenlő a Berlinale elsőfilmes szekciójával, többek között Tarr Béla filmje is ebben a szekcióban szerepelt tavaly. Sokkal inkább a filmnyelvi újításokkal próbálkozó alkotások kerülnek ebbe a szekcióba, a nem kanonizált, formabontó, kísérletező stb. filmek, mint amilyen a Rengeteg is.

- A sors különleges fintora, hogy a díjhoz 10000 euró is jár, azaz 2 és fél millió forint, ami éppen a film költségvetése. De reméljük, hogy hosszú távon ennél többet ér majd ez a film. A következő lépés a Dealer című filmtervem megvalósítása lenne, aztán meglátjuk. Talán sikerül a harmadik filmtervemhez koprodukciós partnereket is találni.

Fliegauf Benedek és Muhi András még nem igazán ocsúdott fel a nagy örömből, de máris rohannak tovább, mert az európai Sony képviselet PR-igazgatójával van tárgyalásuk. Arról már nem is volt időm megkérdezni őket, hogy mit gondolnak mikor nyert utoljára nagyjátékfilm A-kategóriás fesztiválon díjat. Most aztán számolgathatom egyedül.

Címkék

hír



nka emblema 2012