sex hikaye

A Fringe díja Csányi Sándornak

A Kontroll tetszik a brit kritikusoknak

2005. március 3. - filmhu
A Fringe díja Csányi Sándornak
A 36. Magyar Filmszemle legjobb férfi epizód alakítás díja után újabb elismerésben részesült Csányi Sándor. A Kontroll című filmben nyújtott alakításáért a brit Fringe Report a legjobb filmszínésznek járó díjat ítélte Csányinak – adta hírül a Café Film. A harmadik alkalommal átadott díjat, amelyet a zsűri több művészeti kategóriából szemezgetve évente a legjobbaknak ítélnek oda, magyar művész még nem nyerte el.

Az Angliában igen rangos elismerést egy, az edinburgh-i fesztivál szervezésében aktív szerepet játszó kritikusokból és kulturális szervezőkből álló társaság ítéli oda. A tagok elsősorban az újszerű, kísérletező jellegű művészeti alkotásokat követik nyomon. A mértékadó kulturális ajánlókat és kritikákat a társaság Fringe Report néven az Interneten közli.

A szerkesztők értékelése szerint a Kontroll közbülső világot teremt a valóság és a szimbólumok között, amely Kafka és Fritz Lang hangulatát idézi. „Egyszerre európai film noir és lázadó komédia – egy igazi mestermű” – hangzik John Park, a Fringe Report szerkesztőjének értékelése. A jellemábrázolások nagyon erősek, és „nem lehet megállni, hogy az ember ne folyton a Bulcsút játszó Csányi Sándort nézze, aki végig felhívja magára a figyelmet.” A zsűri szerint Csányi figyelemre méltó finomsággal eleveníti fel Bulcsú belső utazását és megdöbbentő karizmája szinte átüti a vásznat. „Pazar alakítás egy jelentős színésztől” – teszi hozzá Park.

Csányi Sándornak a Londoni Magyar Kulturális Központban (MKK) február 23-án adták át a díjat, ahol a brit kulturális közélet és média képviselőivel is találkozott. A díj átvétele után Csányi Sándorral Heckenast László beszélgetett az összegyűltek előtt, miközben részleteket vetítettek a filmből. A Kontroll Bulcsúját alakító színész nyilvános interjújában többek közt a film készítéséről, Antal Nimróddal folytatott munkájáról és a film hazai sikeréről szólt. A beszélgetés végén Heckenast László elmondta, hogy a Kontroll hamarosan látható lesz az Egyesült Királyság mozijaiban, valamint DVD-n is megvásárolható majd.

A hagyomány szerint minden Fringe Report díjazott a zsűri figyelmébe ajánlhat művészi produkciókat, így ezentúl Csányi Sándor is részt vesz az évente kétszer megtartott találkozón, hogy a zsűrinek magyar alkotásokat (a láthatóság miatt inkább filmeket, vagy Angliában is fellépő színházi és táncelőadásokat) ajánljon.

Csányi Sándor eddigi díjai:

2001. Népszabadság Üstökös díj
2004. Sugó csiga díj
2004. Filmkritikusok díja a legjobb színésznek
2005. Fringe Report (Nagy-Britannia): A legjobb filmszínésznek járó díj






nka emblema 2012