sex hikaye

A Hazatérés nyert a Dialektuson

Dialektus Fesztivál 2008

2008. március 10. - filmhu
A Hazatérés nyert a Dialektuson
Európai dokumentumfilm kategóriában az Andor Tamás, Alberto Coletta, és Medgyesi Gabriella alkotta zsűri a legjobb emberi történetért járó Aranyszarvas díjat a Ne érts félre (Don’t get me wrong, r: Adina Pintilie ) című román filmnek ítélte. A film egy elmegyógyintézetben keresi a választ arra a kérdésre, hogy mi normális, és mi nem.

Elismerő oklevelet kapott A kút mélye  (The Source r: Martin Marecek) című cseh film, amely nagyon fontos globalizmussal kapcsolatos témával foglalkozik, valamint az Elvtárs, nem haltam meg (Tovarish I’m dead r: Stuart Urban) című angol film, amely egy roadmovie Garri Urbanról, aki túlélte  a Holokauszt és a Gulág megpróbáltatásait.

Az európai antropológiai film kategóriában a Péterffy András, Beate Engelbrecht, és Dr. Eva Klekot alkotta zsűri a legjobb sűrű leírás Aranyszarvas díját a Vőlegények (Sugartown r: Kimon Tsakiris) című filmnek ítélte. Sugar Townból a nők sorra elköltöznek, hogy munkát vagy férjet keressenek. A magukra hagyott férfiaknak a dörzsölt polgármester, hogy ismét megválasszák, feleséget ígér.

Elismerő oklevelet kapott  a Folyók mentén (Confluences r: Perle Mohl) című film, amely megkísérel szembeszállni az emerillonokról alkotott negatív képpel. Szintén elismerő oklevet kapott a Ha megtanítasz egy fél betűt (Who will teach me the half of the caracter r: Martin Rysavy (Cz)) című film, amely a korábbi csehszlovák-vietnami együttműködést követi nyomon, és politikai vonatkozások nélkül bemutatja annak jelentőségét néhány vietnami lakos életén keresztül.

A magyar dokumentumfilmeket Sós Mária, Brindusa Armance, és Kacper Lisowski szemlézte. A legjobb magyar dokumentumfilm Aranyszarvas díját a Hazatérés (r: Pigninczky Réka) kapta, a zsűri indoklása szerint a film kimagaslóan magas szinten kezeli a filmnyelv minden eszközét, nem vesztve el eközben érzékenységét, nyitottságát, őszínteségét.

Elismerő oklevélben részesült Mohi Sándor Imádság és Nordin Eszter 7 év című munkája. A zsűri különdíjban részesítette Kresalek Dávid médiahekkjét, a Hacknit.

Az európai diákfilmekről Buglya Zsófia, Muhi András, és Rupp Anikó döntött. A legjobb diákmunka Aranyszarvas díját az Éljen Constanca (Viva Costanca r: Ambrus Emese) kapta, amely egy roma Elvis Presley imitátorról szól.

Elismerő oklevélben részesült Bernhard Hetzenauer Mind álmodunk (We all have illusions) című munkája, valamint Pálos Péter és S. Takács András New York – Budapest című útifilmje.

A kolozsvári Tranzit ház közönségszavazásának díjai az ott vetített kategóriákban:

Európai diákfilmek: Éljen Constanca (Viva Costanca r: Ambrus Emese)
Európai antropológiai film: Vőlegények (Sugartown r: Kimon Tsakiris)

A fesztivál díjait a Filmjus Alapítvány, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Palantír Film Alapítvány ajánlotta fel. A kategóriák legjobb filmjei az Aranyszarvas díjat kapták. A díj egy üvegszobor, amely Czebe István képzőművész alkotása.



Címkék

hír



nka emblema 2012