sex hikaye

A Hold túlsó oldalán a Tabán moziban

2001. február 13. - Geréb Anna
Jeleniczky István A Hold túlsó oldalán I-II. című dokumentumfilmjét is műsorára tűzi a Tabán mozi február 15-én, 16-án és 21-én. A kétrészes, kétszer egy órás film Izsák Imrének, égi mechanikusnak és csillagásznak állít emléket.
A vetítések időpontja a Tabán moziban: február 15. -17.30 / február 16. - 19.30 / február 21. - 17.30

Izsák Imre Gyula
1929. február 21-én született Zalaegerszegen. A kőszegi Hunyadi Mátyás, majd az esztergomi Görgey Artúr Katonaiskolába járt, onnan vitték ki a német frontra. Németországban amerikai fogságba esett, onnan került haza Zalaegerszegre, majd különbözetivel leérettségizett.
1947-ben felvették az ELTE matematika-fizika szakára, és az Eötvös Collégiumba.
1951-től aspiráns a Konkoly Thege Csillagkutató Intézetben. Detre László a csillagkutató igazgatója, hamar felfigyelt kiváló matematikai tehetségére.
1956-ban a forradalom leverése után hagyta el az országot. Közel két évig Zürich-ben, az ottani csillagdában napfolt-tevékenységet vizsgált.
1958 novemberében utazott ki az USA-ba. Az Ohio állambeli Cincinnattiban kapott állást. Tíz hónap után meghívást kapott Cambridge-be, a Smithsonian Astrophysical Observatory lett az új munkahelye. Itt a mesterséges műholdak pályaszámításával, elemzésével foglalkozott.
1961 június 1-én hivatalosan is bejelentette a Föld alakjának és felszíni pontjainak pontos meghatározására vonatkozó számításait. Egy csapásra világhírűvé vált. Számításai alapján bebizonyította, hogy a Föld Egyenlítője nem kör alakú. Számításai minőségi előrehaladást jelentettek a Föld alakjának meghatározásában.
1965-ben tudományos megbízást kapott a Nemzeti űrhajózási Hivataltól (NASA).
1965 áprilisában Párizsba utazott egy nemzetközi geofizikai szimpóziumra. Előadását nem tudta megtartani, április 21-én éjjel szívinfarktus érte, 36 évesen meghalt.
1970-ben emlékére a Hold túlsó oldalán krátert neveztek el róla. Nevét viseli az 1546. sz. kisbolygó.
A kétrészes, kétszer egy órás film, emléket állít Izsák Imrének, és a mindenkori magyar tehetségnek – újból és újból bizonyítva azt az elfelejtett tényt, hogy hazánk szellemi nagyhatalom.

Támogatók: Magyar Mozgókép Alapítvány, Magyar Posta, Zalaegerszeg Önkormányzata Millecentenáriumi Közalapítvány, Zalaegerszeg Kulturális Örökségéért Közalapítvány, Magyar Történelmi Film Alapítvány, Csillagászati Kutatóintézet, Eötvös Collégium, TIT Planetárium

Válogatás Jelenczki István filmjeiből:
Haláljog I-II. – Az eutanázia Magyarországon (1993),
Megbocsáthatatlanul szeretem a Földet – Portréfilm Mészöly Miklósról (1995-96),
Úton a halállal I-II. – Portréfilm Polcz Alaine-ről (1994-97).

(filmhu)

Címkék

hír



nka emblema 2012