sex hikaye

A Kamera Hungária sajtótájékoztatója

Magyar televíziós mustra idén is

2007. március 8. - Megyeri Dániel
A Kamera Hungária sajtótájékoztatója
Az előző évekhez képest meglepően sok pályamunka érkezett, összesen 532 darab, melyek hossza összesen 19419 percet tesz ki. Ezekből válogatta ki a zsűri – a különdíjakra javasolt darabokkal együtt – az összesen 104 művet.

Elegáns körülmények között vette kezdetét a 2007-es Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál sajtótájékoztatója. A rendezvénynek idén is Európa (leendő) Kulturális Fővárosa, Pécs ad majd helyet, ám a hagyománytisztelés ezen formája mellett a program számos jövőbetekintő újítást is tartalmaz.

Az előző évekhez képest meglepően sok pályamunka érkezett, összesen 532 darab, melyek hossza összesen 19419 percet tesz ki. Ezekből válogatta ki a zsűri – a különdíjakra javasolt darabokkal együtt – az összesen 104 művet. A sokszínűséget bizonyítandó, hogy érkeztek alkotások az országos, a tematikus, a regionális televíziók alkotóműhelyéből, és a határon túli szerkesztőségekből egyaránt. Ezek fogják alkotni a március 29. és április 1. között megrendezett fesztiválprogram gerincét.

A zsűri tagjai:
Ragályi Elemér, operatőr, rendező - a zsűri elnöke
Ecsedi-Derdák András, igazgató, kulturális tanácsos ( Párizsi Magyar Intézet )
Szász János, rendező
Réz András, esztéta
Soós S. Zoltán, kereskedelmi igazgató ( Danubius Rádió )
Uj Péter, főszerkesztő ( Index )
Virányi Péter, egyetemi docens, kiadó igazgató, az ORTT testületi tagja

Ebből a felsorolásból is kitűnik a törekvés, hogy a zsűriben lehetőleg minél több szakterület képviseltesse magát. 13 kategóriában, illetve az egyéni teljesítmények elismeréseként is lesz díjkiosztó. 

A tájékoztatón részt vett Kovács György, az ORTT (a rendezvény fővédnöke) elnöke, Ragályi Elemér és Csermely Ákos, a Kamera Hungária elnöke.
Csermely úr beszélt a legátfogóbban a fesztivál struktúrájáról, kiemelve az idei év három, központban lévő témáját, amelyet a három idősíkkal lehetne a legjobban jellemezni.

Múltidézés: egybeesik a rendezvénnyel a magyar televíziózás 50 éves jubileuma, ebből az alkalomból számos program kerül terítékre. Vetítések lesznek a magyar televíziózás ötven, illetve a pécsi televíziózás harmincéves történetéből. Külön kuriózum, hogy a Pannon Filharmonikusok előadásában felcsendülnek az elmúlt évtizedek legsikeresebb tévéműsorainak főcímslágerei.

Ami a jelenhez köthető: az idei évet az Európai Unió az Esélyegyenlőség Évének nyilvánította. Ez is rányomja a bélyegét a fesztiválra, ugyanis a Szociális– és Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi díjat ad ki, valamint az ezzel a témával foglalkozó alkotások feltehetőleg sokkal többet nyomnak majd a latban. Számos szakmai fórumon is meg lehet majd hallgatni az idevágó vitákat, beszélgetéseket.

És ami a jövőt illeti: Damoklész kardjaként lebeg fölöttünk a televízió digitalizációjának a problémája. Hogy ne tudatlanul lépjünk át az új korszak küszöbén, a négy nap alatt szakemberek okfejtésein törhetjük majd a fejünket. Remélhetőleg a résztvevők pontos képet kapnak majd arról, ami alapjaiban fogja megrengetni a ma ismert média világát, gyökerestül megváltoztatva azt.

A helyszín idén is Pécs

Kovács György rövid beszédének az értékteremtés volt a vezérfonala. Azon kívül, hogy a házigazda-várost méltatta, szót ejtett a kecsegtető befektetésekről (13 milliárd forint), amik az egyre inkább fejlődő iparnak adhatnak újabb és újabb lökéseket. Fontos dolognak tartotta a médiában dolgozó, háttérmunkát végző emberek elismerését, akik ezzel a díjjal remélhetőleg további munkalehetőségekhez juthatnak.

Ragályi Elemér is lelkesedését fejezte ki, és a szokásos közhelyen kívül ( „A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt!” ) kiemelte az idén beérkezett anyagok magas színvonalát, művészi értékét. „Bízni kell a filmek és műsorok erejében, kvalitásában!”, mondta, utalva ezzel arra a kegyetlen bánásmódra, ami a késő esti idősávba száműzi ezeket az alkotásokat, egyedül az alvászavaros rétegnek kedvezve.

Hogy idén is fenn tudják tartani a látogatók érdeklődését, és ne csak a bennfentes szakmabeliek érezzék jól magukat, rengeteg nézőbarát programot szerveznek. Lesznek megasztárokkal megtűzdelt popkoncertek, filmbemutatók (például a Konyec, vagy Ragály Elemér új nagyjátékfilmje, a Nincs kegyelem), az elmúlt ötven év emblematikus tévéműsorainak vetítései, valamint közönségtalálkozók.

A könnyebb elérhetőség érdekében a fesztivál ideje alatt naponta indulnak ingyenes járatok a Kongresszusi Központ parkolójából Pécsre, valamint a pécsi Polgármesteri Hivataltól vissza. A nagy érdeklődés miatt ezekre előzetesen kell regisztrálni.

A rendezvény honlapja a további fontos információkkal pedig a http://www.mediahungaria.hu/kamerahungaria/ címen található.

Minden adott hát, hogy ezen az ünnepélyes jubileumon csakis a programokra lehessen koncentrálni, ne kelljen mással foglalkozni.





nka emblema 2012