sex hikaye

A Katapult filmtervei

Horror, workshop, yuppie-k

2005. január 28. - filmhu
A Katapult filmtervei
A Simó-osztály gyártóműhelyeként alakult Katapult Film az idei Szemlén csupán egy nagyjátékfilmmel és egy kisfilmmel jelentkezik, de számos tervük elindult már a megvalósítás felé. Újabb filmbe vág Hajdu Szabolcs, Török Ferenc és Erdélyi Dániel is, gyűlnek a szinopszisok, tavasszal pedig a Madzag Filmnapok mellett forgatókönyves workshop-ot rendeznek.

A Katapult Film 2002 végén alakult, abból a célból, hogy a Simó-osztály tagjait tömörítő Madzag Filmegylet műhelye és gyártócége legyen. A 8 rendező (Erdélyi Dániel, Fazekas Csaba, Fischer Gábor, Groó Diana, Hajdu Szabolcs, Miklauzic Bence, Pálfi György és Török Ferenc) mellett 2 vágó (Barsi Béla, Lemhényi Réka) és 2 producer (Angelusz Iván, Reich Péter) volt az indítócsapatban.

Groó Diána: Csoda Krakkóban
Az elmúlt időszakban elsősorban két nagyjátékfilm elkészítésével foglalkoztak. 2003-ban Ficher Gábor Montecarlo!, 2004-ben pedig Groó Diána Csoda Krakkóban címmel forgatatta első játékfilmjét. Koprodukciós partnereik között a Kovács Gábor és Pataki Ági nevével fémjelzett Filmpartners, és a Garami Gábor által vezetett Cinema Film található.
 
Mint Angelusz Iván a filmhunak elmondta, a Katapult nyitott más, elsősorban fiatal alkotók felé is. Így például idei szinopszis-pályázatukra több mint 100 jobb-rosszabb pályamű érkezett. Ennek győztesét a napokban fogják kihírdetni. A 2003-as pályázaton Szilágyi Rita szinopszisát találták a legjobbnak, melyet a stúdió a konkrét előkészítés előtt az MMK műhelypályázatán indít el.

Külföldi partnerek bevonásával valószínűleg még az idén megvalósul Szabó Tamás Mélyből című horror-forgatókönyve, melyet Erdélyi Dániel fog rendezni.

A Katapult jelenleg a Fehér tenyérre koncentrál leginkább, melyet Hajdu Szabolcs rendez, a producer elmondása szerint a tőle megszokottnál kissé populárisabb műfajban. A produkció egyelőre erős finanszírozási zavarokkal küzd, mégis vállalják a február 21-ei indulás rizikóját, miután három ország színészeit kell összeszervezni a forgatásokra. A tornászok világában játszódó filmben a magyarok mellett híres román és kanadai színészeket láthatunk majd. Az egyik főszerepet az athéni olimpiai bajnok, Kyle Shewfelt játssza majd, illetve jó esély mutatkozik Guillaume Depardieu megnyerésére is. Az MMK-pályázaton maximális (100 millió forintos) támogatásban részesült Fehér tenyér a Filmpartners és TV2 segítségével valósulhat meg.

Hagyományteremtő céllal rendez a Katapult májusi kezdéssel forgatókönyvírói workshop-op, melyet évről-évre szeretnének újra megszervezni Budapesten. A rendezvény már támogatást kapott az európai MEDIA Programtól, valamint az NKÖM-től, és valószínűleg a Fővárosi Önkormányzat is segíteni fogja őket. A workshop első fordulóját a májusi Madzag Filmnapokkal egyidőben tartják majd, nemzetközi hírű tanárok (Szász János, Bíró Yvette, Jana Chytilová) részvételével. Fővédnökük Jiri Menzel lesz. Szeptemberben kerül sor a második, on-line fordulóra, ahol európa összes országából várnak résztvevőket.

A sörnyitó asszony
A Katapult jövőbeni tervei között szerepel Török Ferenc következő nagyjátékfilmje, melyet már be is adtak a gyártási pályázatra. Angelusz elmondta, hogy az Overnight című filmterv a rendező trilógiájának záródarabja lenne. A Moszkva tér a rendszerváltás idején játszódik, a Szezon pedig a rendszerváltás veszteseit mutatja be. A harmadik film a yuppie-k, a "nyertesek" világába kalauzol. Tavaly Török Ferenc már rendezett a Katapultban: az ARTE és a RBB-Loox televíziók koprodukciójában minden európai országban felkerestek egy-egy rendezőt és gyártócéget, hogy készítsenek rövidfilmet hazájuk egy jellemző szobráról. Így született meg A Szabadság szobra, avagy a a sörnyitó asszony című produkció, melyet a Kamera Hungárián vagy a Titanic Fesztiválon mutatnak majd be a többi európai szoborfilmmel együtt, illetve a partnerként közreműködő Magyar Televízió is vetíteni fogja. 

Másik nagyobb tervük Erdélyi Dániel filmje, amely Cserna-Szabó András írása alapján Az üres csizmácskák éjszakája címmel készül majd. A Katapult kis részben ugyancsak koprodukciós partnere az Eurofilmnél készülő Taxidermiának, Pálfi György második játékfilmjének.

A kisfilmek terepén Groó Diána Urlicht című munkáját gondozzák, valamint Szőke Szabolcs életművét szeretnék feldolgozni egy dokumentumfilmben, olasz-francia-magyar koprodukcióban.

A Katapult Film az idei Szemlén Groó Diána Csoda Krakkóban című filmjével vesz részt, valamint náluk készült a Hétköznapi enciklopédia 1., Hajdu Szabolcs kísérleti dokumentumfilmje is.






nka emblema 2012