sex hikaye

A KVB második iksze

Kamikaze repülés

2003. október 3. - filmhu
A KVB második iksze
A Közgáz Vizuális Brigád péntek este üli meg 20-ik születésnapi torját az A38 állóhajón. Pálos György mesélt arról, hogyan jutott el a KVB az állati belsőségek készítésétől öt nagyjátékfilmen, tévézésen, lemezkiadáson, valamint a WC kicsempézésén át a velőscsontig.
Belsőséges találkozás

A szépemlékű Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem filmfüggői 1983-ban döntöttek úgy, hogy Vizuális Brigádot kovácsolnak magukból. Az újszülött KVB kezdetben filmklubok szervezésével és Super8-as filmek készítésével tette le voksát a hazai független filmkészítés felfuttatása mellett.

A csapatnak ekkor még csak Czabán György volt a motorja, a gimis kora óta filmesnek készülő és a filmgyárban a világosítótól fölfelé vezető ranglétrán lépegető Pálos György csak évekkel később csatlakozott a Brigádhoz. A konkrét kapcsot Szőke András képezte, akinek a Vattatyúk című filmje utómunkái közben épült be Pálos a KVB-be, amely többek közt állati
belsőségeket szállított Szőke számára. Az Európa kemping forgatása során aztán a Czabán-Pálos KVB-páros már teljes értékkel működött együtt.

Egyenlők, egyenlőbbek, legegyenlőbbek

A két György magjához később csatlakozott a Magyar Független Filmszövetséget igazgató Győri Csilla. Az ő hármasuk látja el a szervező-produceri feladatokat, ám a csapat összetétele jóval nagyobb és állandóan változó: "van köztünk dramaturg, de nem mindenki filmes, van, aki a hang, a zene felől érkezett".

A KVB működési mechanizmusát Pálos tömören csak "pragmatikusként" jellemzi. "A filmterveink szokásos előkészítési fázisokon mennek keresztül. Nálunk is létezik egy klasszikus felelősségi rendszer, együtt dolgozunk, de minden egyes projektben van egy 'legegyenlőbb', aki az egészet kézben tartja. Az Országalmánál ez én voltam, a Feri és az édes életnél inkább a Czabán. De egyáltalán nem tekintélyelvű ez a felállás."


Film - tévé - muzsika


A két évtized alatt csaknem 100 kisfilm került ki a Brigád szárnyai alól. A KVB 1995-ben látta elérkezettnek az időt egy egészestés filmre. Az Ilyen az életetegy év múlva követte a A kenyereslány balladája Herskó Jánossal a főszerepben, majd '97-ben az Országalma, amely tízezren fölüli nézőszámával  kardinális pontja lett a magyar low budget filmezésnek.

Az alacsony költségvetés újabb 12 hónap elteltével a Zsebcselek Csoporttal közösen készített A kis utazástjellemezte, ami közönségdíjat eredményezett a Magyar Filmszemlén. Az utolsó nagyfilm 2001-ben jött ki az istállóból. A Feri és az édes élet a Legjobb férfi főszereplő és a Legjobb forgatókönyv díját hozta el az azévi Szemléről.

A KVB azonban a vásznon túl megtalálta a képernyőt is. Két tévésorozat is fűződik a nevéhez, a Kékharisnya ill. aKVB TV. Ez utóbbinak köszönheti a csapat eddigi legnagyobb televíziós sikereit, több fesztiváldíj mellett 1997-ben beválasztották a legjobb 3 film közé Európa legrangosabb tévés fesztiválján, az INPUT-on, ráadásul külföldön meg is megvásárolták a sorozatot.

A médiumok sora ezzel még nem ért véget, hisz a vizuálbrigád részt vesz a Pergő képek című független mozgóképes folyóirat szerkesztésében, jelentős szerepet vállal a Tilos Rádió életében, s itt már nagyon közel jutottunk a zenei szcénához is, ahol pedig lemezkiadóként vannak jelen. A KVB Records ötödik CD-je, a Grencsó Surprise Kollektíva Dream Car c. albuma épp a 20-ik jubileumra készült el, s a péntek esti partyn lesz a bemutató koncertje az A38-on. De október 3-án jön ki az Országalma és aFeri és az édes élet DVD-verziója is.

Jövő normal budgettel

Távolabbi tervekben sincsen hiány. A két éves hallgatás után a KVB új nagyjátékfilmre készül. ANyári sztornóa tavaszi MMK-pályázaton nem kapott gyártási támogatást, de Pálos bátorításként értékeli, hogy 1 millió Ft-ot mégis megszavaztak előkészítésre. A kis kivárás nem is tesz rosszat a projektnek Pálos szerint, hisz a keze alól kikerült forgatókönyv folyamatos javítás és konzultálás alatt áll, jelenleg a harmadik verziónál tartanak. "A sztoriról egyelőre babonából nem mesélnék, de egy biztos: a korábbiakhoz képest stílusváltás lesz, más történetmesélési technikát alkalmazunk. Fontos, hogy az új film az innováció mellett nézhető is legyen."

A változást mi sem jelzi jobban, minthogy az új filmmel ki szeretnének törni a low budget kategóriából, ugyanis a Nyári sztornó már egy normális magyar költségvetésből, 100-150 millió forintból készülne. Hogy ez mikorra gyűlik össze, az nagy kérdés, de a KVB már jövő nyáron szeretne forgatni, mert, ahogy Pálos fogalmazott, "telik az idő".

A KVB emellett a produceri tevékenységét is folytatja: a fiatal független filmes, Szirmai Márton dokumentumfilmjét segítik a világra. A második vágott verziónál tartó A remete remeke az utóbbi másfél évtized "örök vállalkozójának" kudarcokkal tűzdelt történetét meséli el szubjektív módon.

A televízió és a művészeti folyóiratok iránti vonzódásukat összekapcsolva pedig az egyik közszolgálati televíziós csatornán szeretnének egy rendhagyó összművészeti magazint elindítani, "kortárs zenéről, képzőművészetről, és még számos olyan trendről, ami értelmezhetetlen a nagyközönségnek. Ehhez szeretnénk mi kulcsokat adni. A cím talán ez lenne: Velőscsont - Kortárs művészeti folyókép."

Siker a csempéken és az egyházi szereteten túl

Fesztiváldíjak és meghívások ide, televíziós vásárlások oda, Pálos "a fürdőszoba és a WC kicsempézésén" túl a Közgáz Vizális Brigád legnagyobb sikerének azt tartja, hogy "lehetetlen körülmények között elkészültek ezek a kamikaze filmek, amiknek a klasszikus logika szerint nem lehetett volna megszületniük. Ugyanakkor ezt a nehéz munkát az emberi viszonyok nem sínylették meg. Ugyanúgy barátként tudtunk befejezni minden munkát, ahogy elkezdtük. S itt nem valami egyházi szeretetmítoszról van szó, egyszerűen csak toleranciáról."

Címkék

hír



nka emblema 2012