sex hikaye

A londoni férfi a Moziünnepen

Három magyar premier

2007. július 25. - filmhu
A londoni férfi a Moziünnepen
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre augusztus 30. és szeptember 2. a közönséget olcsó mozijegyekkel csábító Moziünnep. 90 mozi,  300 vásznán, több mint 200 filmet nézhetnek meg a mozi szerelmesei, több premier előtti vetítéssel és számos érdekességgel tarkítva a programot. Három magyar film debütál: a Farkas, a Dolina és a kálváriájáról híres Tarr Béla film, A londoni férfi is. Idén is lesznek közönségtalálkozók, „Felkonf”-ok és három Nagykövete is lesz a Moziünnepnek. Mindezt tíz forinttal többért mint tavaly.

Az idei négynapos országos Moziünnepen 44 város, 86 mozijának összesen 298 vászonja elé járulhatnak a filmkedvelők, jutányos, maximalizált 360 forintos áron. Műsorra tűzik a közelmúlt nagy nemzetközi slágereit (BábelKirálynő, a Taxi 4, Parfüm), és hét premierre is sor kerül. Két francia vígjátékot is kínálnak: Az Igen, akarom?-ban Alain Chabat és Charlotte Gainsbourg bolondozik, a Zűrös párosban Christian Clavier és Daniel Auteuil utazik Párizsból Londonba. Danny Boyle legendás zombifilmjének folytatásával, a 28 héttel később-bel is a Moziünnepen találkozhatunk először, valamint premier előtt vetítik Terry Gilliam új filmjét, a Tideland-et is. A Tini nindzsa teknőcök is a Moziünnepen csapnak le először.

A számtalan neves nemzetközi alkotás között felbukkan három friss magyar alkotás is. A Cannes-i szerencsések után végre a közönség is láthatja Tarr Béla A londoni férfiját, Kamondi Zoltán Karlovy Vary-ban debütált Doliná-ját, valamint vetítik Tóth Tamás Farkas című, 69 perces "rövidfilmjét".

Bábeli filmkavalkád a Mozünnepen
Alejandro González Inárritu: Bábel

A közel öt éve készülő és a cannes-i bemutató után a kritikusokat teljességgel megosztó új Tarr Béla filmet elsőként láthatjuk Magyarországon. A George Simenon-adaptáció hosszú utat járt be: a film készítésének történetét itt foglaltuk össze. A 60. Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be a filmet a nemzetközi közönségnek: a Benelux államokba, az Egyesült Királyságba, valamint Görögországba már látatlanul sikerült eladni a forgalmazási jogokat.

Kamondi Zoltán negyedik nagyjátékfilmje Bodor Ádám Az érsek látogatása című regényéből készült. A képzeletbeli Bogdanski Dolinán játszódó történetet egy hargitafürdői kaolinbányában vették fel, a különleges atmoszférájú látványvilág a film egyik legnagyobb erőssége - a szemléről a legjobb látványért járó díjjal távoztak az alkotók. A film egy hatalomtól és szeméthegyektől elnyomott nyomorult falucska mindennapjait mutatja be, különleges hangulatú, térben és időben alig behatárolható, a normálistól elvágott világban.

Szintén  a Moziünnepen mutatják be Tóth Tamás Farkasok című filmjét, amely a cudar Nyugat-Szibéria világában játszódik. Hanti-Mansinszk járásban, a településen a lakók rénszarvas tenyésztéssel tartják fenn magukat, majd hirtelen farkasok tizedelik a megélhetést jelentő háziállatokat. Ekkor érkezik a megoldást jelentő Nyikolaj Szergejevics, aki nem más mint sámánok leszármazottja, ezzel kezdetét veszi a bonyodalom... Aki a szemlén lemaradt a 69 perces rövidfilmről, most bepótolhatja.

Sámánizmussal a farkasok ellen
Tóth Tamás: Farkasok

A Moziünnep tavalyi házigazdája, Gönczi Gábor, az RTL klub Fókuszának szerkesztő-műsorvezetője idén is szívesen vállalta, hogy a rendezvény mellé álljon. Örömmel fogadta el a felkérést a nagy mozi rajongó,a világbajnok kilencszeres Európa-bajnok úszónk Cseh László, is és Kamarás Iván is beállnak  jegyszedőnek, ezzel is tovább népszerűsítve A Mozit. Sóhaj címmel mutatják be  a népszerű művész mobiltelefonnal felvett alkotói kísérletét: egy kamaraszínházi előadást rögzít az egyik szereplő szemszögéből.

Az egyértelműen piaci alapon működő  Moziünnepet idén 8 millió forinttal támogatta az MMK, a rendezvényért felelős Upper Studio elégedett volt az összeggel. Az igényelt támogatásról Dajka úgy véli teljes mértékben összeegyeztethető a rendezvény profiljával, hiszen  a Moziünnep legkomolyabb költségvetési tétele maga a promótálás- a szórólapok, tévéspotok, mozielőzetesek és egyéb reklámok elkészítése és terjesztése,és végső soron ezek mind azt  a célt szolgálják, hogy „...meg kell győzni a közönséget[...] hogy mozduljanak ki, és közösségi élményként gyakorolják filmnézést.” A 2006-os Moziünnepen összesem 421.306 jegy kelt el - ez 40%-os növekedés volt az előző évihez képset.



Címkék

hír


(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2007. július 27. péntek, 16:19#2| admin
jogos, jogos, javítottuk.
 
Előzmény: h2o #1
 
2007. július 26. csütörtök, 12:30#1| h2o
Bodor Ádám Érsek látogatása című regényéből, pontosabban.

nka emblema 2012