sex hikaye

A magyar film péntekje

Madrid, Ljubljana, Antwerpen

2006. november 27. - filmhu
A magyar film péntekje
Péntek este három nemzetközi filmfesztivál tüntetett ki magyar alkotásokat. Politzer Péter Csendes éj című etűdje a kísérleti filmek madridi versenyén a zsűri különdíját, a Fehér tenyér Ljubljanában a filmkritikusok FIPRESCI-díját, és Vranik Roland Fekete kefé-je Antwerpenben a legjobb elsőfilmnek járó trófeát nyerte el - adta hírül a Filmunió.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Magyar rövidfilm nemzetközi premierjének adott otthont a 16. „Semana de Cine Experimental” Madridban november 17-24. között.

Politzer Péter alkotása, a Csendes éj a  kísérleti filmek madridi versenyén mutatkozott be nemzetközi közönségnek elsőízben, és elnyerte a zsűri különdíját. A 10 perces fekete-fehér rövidfilm az Inforg Stúdióban készült, főszereplője Vajdai Vilmos. A Csendes éj december 7-től lesz látható a hazai mozikban Robert Altman utolsó alkotásánakj kísérőfilmjeként.

Politzer Péter (1974) a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait vágóként. Az Inforg Stúdió munkatársa, rövidfilmek, dokumetumfilmek és játékfilmek (Fehér tenyér, A fény ösvényei) vágója. Gránátok címen készített első rövidfilmje meghívást nyert 2003-ban Cannes-ba a Kritikusok Hete válogatásába.

Szlovénai legnagyobb nemzetközi seregszemléjén, a 17. alkalommal megrendezett ljubljanai „LIFFe” filmfesztiválon a Fehér tenyér kapta meg a FIPRESCI-díját. A filmkritikusokat tömörítő nemzetközi szövetség képviselői a ljubljanai fesztivál „South by Southeast” szekciójában bemutatott alkotások közül Hajdu Szabolcs mozgóképét ítélték a legjobbnak.

A belgiumi Antwerpenben, a társadalmi kérdéseket boncolgató filmek nemzetközi szemléjének a  legjobb elsőfilmje is egy magyar alkotás lett. Vranik Roland Fekete kefe című filmje a legjobb elsőfilmet illető díjat nyerte el az antwerpeni fesztiválon.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012