sex hikaye

A Nincs kegyelem az európai Oscarért

Novemberben megismerhető a mezőny

2007. szeptember 4. - filmhu
A Nincs kegyelem az európai Oscarért
Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a 2007-es nevezések listáját, a 2007-es Európai Filmdíjakra nevezett játékfilmek között Magyarországot Ragályi Elemér Nincs kegyelem című rendezése képviseli – adta hírül a Filmunió. A nevezettek között van a többszörös  fesztiváldíjas, szerb-német-magyar koprodukció, A csapda is.

A Nincs kegyelem Pusoma Dénes tragédiájáról szól. Pusomát ártatlanul ítélték el egy általa el nem követett gyilkosságért, s közel két és fél évet töltött börtönben, mire fény derült a valódi gyilkos személyére. Szabadulása után kártérítési pert indított a magyar állam ellen. Élethelyzetének kilátástalansága miatt perének végkifejletét nem várta meg. Öngyilkosságot követett el. A film forgatókönyvírója, Magyar Elemér volt, Pusoma jogvédője a kártalanítási perben. A megtörtént estet feldolgozó filmet a Tivoli Filmprodukció és az Objektív Filmstúdió együttműködésében 2006-ban forgatták, a magyar mozikban 2007. márciusában mutatta be a Hungarotop.

Az Európa Filmdíjak nevezési listájának másik magyar vonatkozása az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült A csapda című szerb-német-magyar alkotás. A többszörös fesztiváldíjas film magyar producere Kántor László volt, a filmet a szerb Srdan Golubovic rendezte.

Az Európai Filmakadémia (EFA) által kiadott Európa Filmdíjakra nevezett 42 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország közvetlen szavazással juttatta a nevezettek listájára. A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia 1800 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november 3-án.

Az Európai Filmdíjakat 15 kategóriában adják majd át 2007. december 1-jén Berlinben, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.

Tavaly Kenyeres Bálint Before Dawn című filmje kapta meg a legjobb rövidfilmnek járó Európa Filmdíjat.

További információ:
www.europeanfilmacademy.org
www.filmunio.hu



Címkék

hír



nka emblema 2012