sex hikaye

A Proton Cinema sajtótájékoztatója a Delta sorsáról

Lajkó Félix Mundruczó filmjében

2007. február 4. - Dercsényi Dávid
A Proton Cinema sajtótájékoztatója a Delta sorsáról
Lajkó Félix hegedűs veszi át Bertók Lajos helyét a Delta főszerepében. A színész tavaly július 10-i tragikus halála után előállt új helyzetről, a film jelenlegi állapotáról tartott sajtótájékoztatót Petrányi Viktória és Mundruczó Kornél.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok
Bertók Lajos halála alapjaiban rengette meg Mundruczó Kornél készülő filmjének, a Deltának az alapjait. Sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán elkészül-e a film. Miután a stáb a folytatás mellett döntött, egy kérdés maradt: lehet-e találni egy olyan erős, sugárzó személyíségű karaktert, aki átveheti a főszereplő helyét. Mundroczó Kornél ma bejelentette, megtalálta az illetőt Lajkó Félix személyében.

Bertók Lajos halála a film eddig kétéves elkészültének egy olyan szakaszában következett be, amikor már jelentős mennyiségű (45 percnyi) hasznos anyag készült el, épp ennek az utószinkronja előtt érte a színészt a tragikus baleset. Végül a folytatás mellett döntő stáb előtt egyetlen út állt: mivel Bertók személye, a belőle sugárzó erő és szuverenitás nem „duplikálható”, behelyettesíthető, egy új főszereplő keresésébe kellett fogni.

Ez a főszereplői pozíció nem egy egyszerű színészi szerep, hanem partneri, alkotótársi jelentősége is van. Ezért volt nagyon fontos egy legalább olyan szuverén, erős, szuggesztív személyiséget találni, mint amilyen Bertók volt. A közel négy hónapos casting végén nemcsak Lajkó Félix személye lett  biztos, hanem az is, hogy az egész történetet át kell dolgozni ahhoz, hogy a film vele is működjön. Mint Mundruczó elmondta, maga a film alapgondolata, lényege nem változott, ám a történet, mint ennek az alapgondolatnak egy másfajta interpretációja, szinte 100 %-osan.

Az alapgondolat nem változott

Ám a személyi változást továbbiak követték: a hitelesség érdekében a Lajkó által alakított figura anyját sem Kiss Mari, hanem Monori Lili játssza, s az ő filmbéli szeretőjének szerepében Gáspár Sándort láthajtuk majd. A film a tervek szerint a jövő évi Filmszemlén kerül bemutatásra.

Petrányi Viktória, a film producere és  alkotópartnere elmondta, hogy a produkció anyagi bázisa ugyanabban a konstrukcióban működik tovább, vagyis  a német-magyar kooprodukcióban az  Essential Productionnal, és a többi partner is kiállt a produkció mellett (MMK, MKA, OKM).

Ehhez kapcsolódnak új partnerek: a Pataki Ági és Kovács Gábor nevével fémjelzett Filmpartners és a TV2, akiknek a segítségére nagy szükség van, hiszen a haláleset miatt a pluszköltségek fedezetére szolgáló biztosítási összeget nem sikerült teljesen lehívni. Így a produkció mínusszal indul, aminek a díszlet, a stáb látja a kárát. Ami viszont nem változhatott: a helyszín. A Duna-delta elhagyatott, sivár világa alapvető jelentőségű.

A filmre még három forgatási (két nyári, egy őszi) időszak vár, és a jövő év elejére lesz kész.

fotó: Szandtner Dániel

Címkék

hír


(4) 
Hozzászólások
4-2  /  4
2007. február 13. kedd, 12:27#4| admin
Mi kérünk elnézést a tévedésért, javítottuk, köszönjük, hogy felhívta a figyelműnket a hibára.

üdv: filmhu
2007. február 13. kedd, 03:26#3| marabu
Na még egyszer nekifutok:

Nagy szégyen, de teljesen összekavarodtam, annyira a dátum napjára koncentráltam, csak azon hőbörögtem, és végül én is rosszul irtam le azt a napot (kétszer is), mert

2006. JÚLIUS 10.

(remélem, többször nem kell javitanom magamat, elnézést.)
2007. február 13. kedd, 03:13#2| marabu
Előző hozzászólásomhoz:

Figyelmetlenségről írok, miközben gyorsan én is elkövettem egyet.
Szandtner Dánielt emlegettem, aki a fotós, helyette Dercsényi Dávidnak kellett volna címeznem az üzenetemet, aki feltehetőleg a cikket írta.

A lényeg azonban ugyanaz:
Bertók Lajost 2006. június 10-én érte a baleset, és ezt a dátumot itt hibásan közölték.

nka emblema 2012