sex hikaye

A Sorstalanság startra kész

Októberben Kezdődik?

2003. július 25. - filmhu
Koltai Lajos, Kertész ImreAz alkotók„Október 10-én kerül nyilvánosságra az Eurimages döntés, amit mindenképpen meg akarunk várni, legkorábban tehát utána kezdhetjük el a forgatást”, tájékoztatta a filmhut Barbalics Péter, a film producere és Törő Csaba társproducer. A tízmillió eurós költségvetésű produkció úttörő lesz a maga nemében. Nem csak azért mert Nobel-díjas magyar író művét eddig még nem filmesítettek meg, hanem azért is, mert ez az első ekkora volumenü, széles nemzetközi összefogással megvalósuló magyar film.
A Sorstalanság költségvetésének egyharmadát a magyar állam biztosítja, a fennmaradó részből 20-20 százalékot az angol Renegade Film és a berlini székhelyű Euroarts fedez. Ezenfelül még folynak tárgyalások olasz és izraeli cégek bevonásáról is. A költségvetés a korábbi 8 millió euróról 10 millióra nőtt. Ez nem elkölthető pluszforrásokat jelent, hanem azt, hogy a film ennyivel fog többe kerülni. – mondta el Barbalics Péter.

A végleges szerződések aláírása augusztus második felében várható. Az Indexen megjelent hírekkel ellentétben a forgatás nem emiatt csúszik, hiszen az Eurimages döntést mindenképpen meg kellene várni a kezdéshez.

A film külföldi finanszírozási hátterének megvizsgálásakor több, a magyar filmszakmában még nem elterjedt opcióval találkozhatunk. - folytatta a producer. Ilyen például a befejezési garancia, amit az angol Film Finance London vállalt. Ez Európában már elterjedt gyakorlat, és azt jelenti, hogy a társaság a film büdzséjének három százalékáért garantálja a produkció zökkenőmentes befejezését. Ez folyamatos kontrollt is jelent: ellenőrzik és átvilágítják a forgatási tervet, a költségvetést, sőt forgatás közben is figyelemmel kísérik, hogy minden a terv szerint halad e.

A külföldi források felhasználása rengeteg adminisztrációval is jár, vázolta Barbalics. Az angol DCMS például azt vizsgálja, hogy a produkció mennyit költ el Angliában. Ugyanis csak akkor lehet hivatalos koprodukciónak minősíteni a filmet, ha az ottani költségek elérik a film büdzséjének húsz százalékát. A német partner hasonló opciót kötött ki az utómunkálatokra. A filmet Németországban vágják majd, és bizony lesz elég dolguk a trükkmestereknek, árulta el a producer.

Barbalics Péter elmondta még, hogy a Sorstalanság előkészítése során sok, a magyar filmszakmában nem meghonosodott módszerrel találkoztak. Bízik benne, hogy ezek meghonosodnak majd az elkövetkezendő produkciók során. Ha kormányfő által a magyar filmnek ígért évi tízmilliárdos keret megvalósul, a szakma rá is lesz kényszerülve, hogy nyisson az új lehetőségek felé.
 
A Sorstalanság végleges stábja már összeállt, két operatőrrel azonban még tárgyalnak. A főszereplő kisfiút is kiválasztották, erről azonban érthető okokból nem mondanak részleteket az alkotók. A helyszínek megvannak, a finanszírozási háttér biztosnak tűnik: a Sorstalanság startra kész. 

Címkék

hír



nka emblema 2012