sex hikaye

A szabadság útja nyerte a DIGI 24-et

43 film egy nap alatt

2005. június 29. - filmhu

Komár István, Hegedűs Bálint és Somodi Orsolya A szabadság útja című munkája nyerte a hétvégén Szekszárdon megrendezett II. DIGI 24 rövidfilm fesztivált. Az eredetileg meghirdetett egy darab 1 millió forintos fődíj helyett végül számos díjjal jutalmazta a zsűri a 24 óra alatt elkészült filmek tekintetében világrekordot fölállító mezőnyt.

Teljesen egyedi filmes játékot vezetett be a tavalyi szekszárdi Európa Majálison Kindl Gábor főszervező. A játék lényege: készíts filmet egy nap alatt egy adott témára. Június 25. és 26. között újabb ifjúfilmes csapatok próbálkoztak azzal, hány háromperces készülhet el 24 óra alatt egy adott témában. A téma ezúttal a száz éve ismét város titulust kapott Szekszárd volt.

A tavalyi 21 film után idén több mint 50 csapat nevezett versenyre, melynek végére 43 film el is készült - ezáltal megszületett az előre hirdetett világrekord a 24 óra leforgása alatt elkészített filmek tekintetében. Az időkorlátok mellé külön nehézséget jelentett, hogy a csapatoknak öt megadott helyszínt is bele kellett forgatniuk filmjükbe.

A kiírás szerint a verseny "mindent vagy semmit" alapon működött volna, azaz 1 millió forint ütötte volna a legjobb film alkotóinak markát, míg a többiek csak a részvétel élményével távozhattak. Ezzel szemben a Ferenczi Gábor dokumentumfilm-rendező vezette zsűri igazságosabbnak látta a fődíjat felosztani, hisz nem akadt egyetlen magasan kiemelkedő alkotás a mezőnyben. Ferenczi mellett a zsűrit alkotta még Karl Bardosh, a New York University filmes tanszékének professzora, Gál Péter, az HBO programszerkesztője, Kardos Sándor operatőr, Makk Károly filmrendező, valamint Krigler Gábor és Lovas Balázs, a Filmhu Forgatókönyvíró Iskola alapítói.

A demokratikus szellemű zsűri végül 600 ezer forinttal jutalmazta a fesztivál legjobbnak ítélt filmjét, Komár István, Hegedűs Bálint és Somodi Orsolya A szabadság útja című alkotását, melyben egy babakocsi szemszögéből szerezhetünk autentikus ismeretek a városról. További 200-200 ezer forinton osztozott a második-harmadik helyen a Pozitív Rendszerhiba Körösényi Dániel, Géczy Dávid, Teszler Tamás, Szántó András és Breier Ádám alkotta csapata, az alkoholista és megbokrosodott hordójának hajszáját bemutató Szekszárdi örökség című munkájáért, valamint a KritikArt legénysége (Kocsis Csaba, Tatai Tibor és Kalotás Csaba), akiknek kísérleti filmjében egy megterített asztallal mozoghattunk végig a jubiláló városon.

Utóbbi alkotás elnyerte az HBO különdíját is, melynek köszönhetően a film bemutatásra kerül majd a csatornán. A legjobb operatőri munka különdíjával jutalmazták a Magyarul Beszélők stábját, Szekeres Pétert és Bognár Balázst, Hallasz? c. filmjük képi világáért. A filmhu a Filmhu Forgatókönyvíró Iskolában való ingyenes részvétel lehetőségét magában foglaló különdíjat adományozott a legjobb forgatókönyv kategóriában az Arenafilm csapatának (Kertai Gábor, Kovács M. András, Kovács Viktor, Szeri István) Roll című abszurd komédiájukért, míg a Horváth András, Zsalakó Réka alkotta Planet Underground a legjobb zenei klip különdíját vehette át az MZ/X együttes Nincs alvás! című számáért, de elismerésben részesültek a mezőny legfiatalabb tagjai is, a tizenévesek táborába még alig belépett Kid’s team, Németh Bence, Németh Nóra, Straubinger Péter és Tomó András felállásban.

A díjazott filmek hamarosan láthatók lesznek a kisfilmhu online filmszínházában!



Címkék

beszámoló


(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2005. július 31. vasárnap, 14:29#2| torolt felhasznalo
Hi!

Ott voltunk.
Mi voltunk a legfiatalabbak.
1 db kamerával vágtunk neki. 24 óra elég kevés olt, de sikerült filmet csinálnunk. Szekszárdiak vagyunk, de a helyszínek közt volt olyan amiről még hallani se hallottunk.
Hát igen: a vetétésnél a hangteknika tényleg elég rossz ($z@r) volt, de a filmünkből is lemaradt az első 2-3 másodperc, de összességében nem volt rossz, sőtt nagyon jó volt.
Most is sikerült felállítani a világcsúcsot.
Mindenkinek ajánljuk, hogy jöjjön.

Üdv:
Kid's Team
Németh Bence 13 éves
Németh Nóra 12 éves
Straubinger Péter 14 éves
2005. július 2. szombat, 23:51#1| apepee
Üdv!

Ott voltunk, nagyon jól éreztünk magunkat, nagyon jók voltak a filmek (zsenialitás felsőfokon), viszont volt egy két szervezési hiba, amit tényleg apróság lett volna kiküszöbölni! Nem szidkozódni akarok, csak a szervezőknek "segíteni". (Tudom miért itt, de nem is tudom...)
-Az egyik az az, hogy azt hiszem még jogszabályba is ütközik az, ha a kiirt dijak, nyeremények nem egyeznek a kiosztottakkal (mindenképpen pozitiv az, hogy ne csak az első nyerjen, hanem a többiek is, de ezt előre is gondolhatták volna).
-A legjobb 15 vetítésre kerül, de miért nem a "Nem nyert" kategória megy először, az utolsó pár filmet alig nézték páran. A végén kellene a dijkiosztás, a 15 után.
-A hangrendszerre mondani sem akarok semmit. Odamentünk a hangmérnök kollegákhoz, hogy "tessék tenni valamit", mire még mi éreztük magunkat "leba**va", hogy mit képzeünk, ők már 3 napja itt dolgoznak. Elnézést, ezt pl. semeddig sem tartott volna tesztelni és beállitani. (Sokan sokat dolgoztak a hanggal, hogy az is része legyen a filmnek...)
-Miért laptopról ment a film? Egy asztali DVDplaya nem lett volna ésszerűbb, ha már úgyis mindenki 2 korongot égetett?

Zseniális filmeket csináltak az öregek/fiatalok, nagyon jó volt a 24 h, de ilyen "apró" dolgokkal megérné lenne foglalkozni...

nka emblema 2012