sex hikaye

A szélhámosnők: Ónodi Eszter és Gregor Bernadett

2002. szeptember 2. - Gőzsy Kati
András Ferenc, A nagy generáció rendezője nyolc év szünet után egy olasz-magyar koprodukcióval tér vissza. A film történetének lényege Ónodi Eszter megfogalmazásában: "Gregor Bernadettel két szélhámosnőt alakítunk a filmben és én leszek a nagyobb". Gregor Bernadett pedig örül, hogy az újságírók végre nem a magánéletéről kérdezik.
András Ferenc - "Gregor Bernadett játékát évek óta figyelem"

A Veri az ördög a feleségét és A nagy generáció rendezője, András Ferenc öt éve tervezi az új egészestés játékfilmjét. Mégis nyolc éve nem forgatott filmre. „Nem tört el a lábam, nem fájt a fejem. Egyszerűen csak nem volt pénz. Nem tudom észrevette-e, de sokan nem forgattunk. Ilyen a rendszer” – mondta a rendező a kényszerű visszavonulásról a forgatás első napjaiban.

„Tíz napja kezdtük el a forgatást, a hónap végén pedig szicíliai helyszínre megyünk" - tette hozzá.

“A forgatókönyv első változatától a megvalósulásig közel öt év telt el – meséli a rendező -, ennyi kell manapság egy magyar film financiális hátterének előteremtéséhez. Szerencsére azért nem kellett nekem kilincselni, a producerek vállalták a feladatot. Rendezőként csak a forgatókönyv finomítása várt rám és szereplőválogatás hálás feladata. A film női főszerepére Gregor Bernadettet hívtam meg. Szerepe szerint egy nagyon zárkózott fiatal nő, aki Kanadába élt, de Magyarországon született és egy nyáron visszajön barátnőjével, hogy megkeresse a gyökereit. Egy kiállításon megpillantja Országh Lili festményét. A képet ismerősnek találja, de leginkább a szuggesztív tekintet ragadja meg. Sőt ismerősnek érzi. A elragadtatás hatására megismerkedik a magyar képzőművészettel. Végül ő is festeni kezd.

Gregor Bernadett játékát évek óta figyelem, azonkívül, hogy gyönyörű szeme van, jó színésznőnek is tartom. Tele vannak vele az újságok, néha olyan, mint egy virtuális sztár, hiszen nem játszik szappanoperában, aki nem jár színházba nem találkozik vele máshogy. Pont jókor jön ez a filmszerep számára, ami különben első filmfőszerepe. Én pedig boldog vagyok, hogy megint adhatok valakit a magyar nézőknek. Annak idején Pásztor Erzsi, Cserhalmi, Pécsi Ildikó, Margittai Ági jutott feladathoz. Volt aki első feladatát kapta, volt akit visszahoztam a filmhez.

Ónodi Eszter - a nagyobb szélhámos

"Gregor Bernadettel két szélhámosnőt alakítunk a filmben és én leszek a nagyobb" – fogalmazta meg másképpen Ónodi Eszter a filmhunak a történetet. A két színésznőn kívül Enzo Rapisarda és Antonio M. Magra játsszák a főszerepeket. "De szerepel még Szakácsi Sándor, Gönczöl János, Igó Éva és egy csomó olasz” - sorolta a stáblistát András Ferenc.

Esztert már sokat láttuk celluloidon, hogy csak a főszerepeit említsük: az Alkimista és a szűzben, a Glamourban, a Meseautóban és a Valami Amerikában, jelenleg egyszerre két forgatáson is megtalálható, hisz most kezdődtek az elsőfilmes Fazekas Csaba Boldog születésnapot! című vizsgafilmjének a munkálatai is.

“Első olvasásra számomra lassúnak tűnik a történet. Találkoztam személyesen az íróval, aki egy idős, nagyon kultúrált olasz úriember. Sok nosztalgikus elem tarkítja a történetet, tőlem eléggé távol áll emberileg. Pont ettől izgalmas színészi kihívás. Jó néhány filmben játszottam már, öreg rókaként pedig tudom, hogy nem szabad messzemenő következtetést levonni egy forgatókönyvből. Előfordult, hogy alig fércelt történetből remek film született, de tudok ellenpéldát is mondani, amikor kitűnő könyvből felejthető alkotás került a moziba. Néha oda se. András Feri filmjében az olasz gondolkodásmód izgat leginkább. A két férfi főszereplő civilként és szerepük szerint is annyira más, mint a magyar férfiak, számukra is ennyire mások lehetünk mi, magyarok."

Gregor Bernadett - "önmenedzselésben béna"

Gregor Bernadett eddig még nem szerepelt filmen, most végre a nagyközönségnek is megmutathatja, hogy milyen színésznő. Bernadettet pár éve a tv2-n a 7-es csatorna sorozatban láthattunk, de a bulvár lapokon és a Moulin Rouge-beli revün kívül csak színházban szerepelt. Szeptember 27-től a Magyar Színházban A néma levente c. Heltai darabban alakítja Ziliát.

"Azért baromi fontos nekem ez a film, mert belecsöppentem. Azonkívül, hogy az emberek az újságokból, a bulvársajtóból, a Palyboyból tudják a mellbőségemet, a derékbőségemet, hogy milyen színésznő vagyok, azt kevésbé. Persze nem akarom megsérteni azt a pár száz színházbajárót!

Egyébként eddig azért nem szerepeltem filmekben, mert egyszerűen nem mentem el a szereplőválogatásokra. A casting számomra egyenlő a marhavásárral. Harmincad magammal képtelen vagyok benyomulni egy irodába, ahol három percben meg kell mutatnom, hogy milyen remek színésznő vagyok. Az önmenedzselésben mondjuk ki: béna vagyok!

Épp ezért sokat jelent András Ferenc megkeresése. Elmondása szerint negyedéves főiskolásként látott egy darabban, azóta nem feledett. 1994 óta pedig nem forgatott mozifilmet és lám a következő munkájához megkeresett, adódott egy olyan női szerep. A Feri egy tévéinterjúban azzal is nagyon meglepett, amikor elmondta, hogy a tekintetem fogta meg leginkább. Ebben a filmben pedig különös hangsúlyt kap a szemem. Színpadi színésznőként elégedett lehetek a karrieremmel, csodálatos feladatokat kapott a Pesti Magyar Színházban évek óta. A forgatások világáról nem őriztem kellemes emlékeket. Korán kellett kelni, kismikeltek akár tetszett nekem, akár nem. Sokat kellett várni, vagy fáztam, vizes ruhákban ácsorogtam, vagy pisilni kellett, de nem lehetett leállni. Egyedül a Zsurzs Évával közös tévés forgatásra emlékszem szívesen, amikor Szigligeti Ede: Csikós című népszínművében főiskolásként kaptam szerepet" - tette hozzá a színésznő. 

A Szent Lőrinc folyó lazacai film gyártócége a CINEMA-Film Kft. Budapest és G. P. A. srl. Pesaro, a producerek pedig Garami Gábor és Patrizio Tagliabracci.

Címkék

interjú



nka emblema 2012