sex hikaye

A tű foka - filmpályázat

Amatőr filmszemle 2005.

2005. április 12. - filmhu
A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti X. nemzetközi filmpályázatát és az ahhoz kapcsolódó filmszemlét. A pályázók a fenti témát kisjáték-, kísérleti-, vagy dokumentumfilm formájában dolgozhatják fel. Olyan alkotásokat várunk, amelyek szakmailag igényesek, kimunkáltak, ugyanakkor alkalmasak arra, hogy fórumot teremtsenek különböző vélemények dialógusához.
Jézus egyszer kijelentette: széles az út, amely a romlásba vezet. Aztán Jeruzsálembe menet találkozott egy gazdag ember, aki boldog akart lenni. Megkérdezte az Urat, hogy mit tegyen ezért az elérhető boldogságért. „Oszd szét mindened a szegényeknek és kövess engem!” Emberünk nem ilyesféle válaszra számított. Jézus szomorúan nézett a távolodó alak után, majd az ott tébláboló tanítványainak megjegyezte: könnyebb egy tevének átmennie a tű fokán, mint a gazdag embernek a mennyországba jutnia.

 Az eredeti történet (Lk 18,18-30) egy „előkelő”, „nagyon gazdag” emberről, egy kérdésről, és egy tevéről szól. Mi a tű foka – szimbólum, metafora, egy jeruzsálemi kapu neve vagy egyszerűen egy olyan kép, amit szemlélve elbizonytalanodunk? Ha könnyebb a tevének átjutnia a tű fokán, mint a gazdagnak bejutnia Isten országába, akkor szembetaláljuk magunkat saját gazdagságainkkal. Nem lehetetlen Isten országába a gazdagnak bejutnia, hanem nehezebb. Filmszemlénk ennek a nehézségnek a tudatosítására tesz kísérletet azzal, hogy számba veszi szegénységeinket, megosztja gazdagságainkat.
A tű foka tehát határhelyzet; első pillantásra kegyetlenül szűk teret felkínáló ajánlat – de ha közelébe merészkedünk, a feltáruló képek új, végtelen távlatokat nyithatnak meg.

„A papír (a film) mindig is a széles úthoz tartozik. Nem az a fontos, hogy nyomtassunk a türelmes papírra, hanem hogy a türelmetlen test kerüljön nyomás alá és préselődjön, mert hátha kisajtolható belőle néhány csepp. Össze kell préselődnie, hogy ne vétse el a keskeny utat, a szűk kaput, sőt talán a mikroszkópnyi tűfokot sem, amely bár láthatatlan az emberi szemnek, kívüle nincs más út az Országba.”           (H.U. v. Balthasar)
 
Most te jössz!
 
Pályázati feltételek

- a pályázatra elsősorban amatőr alkotók vagy alkotóközösségek jelentkezhetnek, korhatár      megkötése nélkül, legfeljebb 2 pályaművel

- az egyes művek hossza nem haladhatja meg a 16 percet (!)

- a kész munkákat 1db VHS kazettán (előzsűri) és 1 db vetítési kópián (DV, S-VHS) kell beküldeni (DVD, Video CD formátumokat, a technikai problémák miatt, idén nem fogadunk el)

- a beadott példányokon (mind a hordozón, mind a borítón) szerepelnie kell a rendező nevének és a film címének

- a versenyprogramba került filmekhez mellékelni kell a film angol nyelvű dialóglistáját.

- Az elmúlt évhez hasonlóan, a szervezők idén is szívesen látják művészeti egyetemeken tanuló hallgatók filmjeit is, akiket a zsűri külön kategóriában értékel majd.
 
Nevezési díj: 2 000 Ft, melyet nem térítünk vissza.
A nevezési lap csak a nevezési díj befizetését igazoló csekkszelvény másolatával együtt érvényes!

 
Nevezés, filmleadási határidő:     2005. október 10.

Késve érkezett nevezéseket a többi nevezőre, illetve az előzsűrire való tekintettel a szervezőknek nem áll módjában elfogadni.
 
A versenyprogramban nem szereplő filmeket információs vetítésén kerülnek bemutatásra.

Az Akadémia hordozót nem ad vissza, kivéve a versenyprogramban nem szereplő alkotások vetítési kópiáit, amelyeket a filmszemlét követően 1 hónapig őriz meg.


Filmes képzés
 
A tájékozódni és tanulni kívánó pályázók számára szakmai napokat szervezünk, amelyeken filmes szakemberek segítenek elméleti és gyakorlati kérdésekben továbblépni.
 
Időpontok: április 22-23. Storyboard és forgatóköny; 
április 30. Fény és árnyék: operatőri műhely
 
Előadók:  Dér András, Horváth Z. Gergely, Körtési Béla, Mispál Attila, Novák Emil, Pálfi György, és Varsányi Ferenc
Jelentkezési határidő:   április 15.
Részvételi díj: 4 000 Ft

 
Filmes alkotótábor

A gyakorlási lehetőséggel és képzéssel egybekötött 5 napos alkotótábor lehetőséget nyújt a    kísérletezésre, ismerkedésre, stábszervezésre, közös alkotásra és eszmecserére.

Ideje, helye: július 4-8., Pázmány Egyetem piliscsabai campusa
 
Előadók:  Dér András, Horváth Z. Gergely, Körtési Béla, Mispál Attila, Novák Emil, Pálfi György, és Varsányi Ferenc

Jelentkezési határidő:   június 15.

Részvételi díj: 6 000 Ft, mely tartalmazza a szállás és a teljes ellátás költségét is.

A képzésre és a táborra jelentkezési lapokkal és a részvételi díj befizetésével lehet jelentkezni. Mind a filmes képzés, mind pedig a filmes tábor részvételi díját 50%-ban az Akadémia visszafizeti amennyiben a résztvevő a filmszemlére nevez, és filmje bekerül a versenyprogramba. A Felnőttképzési törvény alapján a részvételi díjak 30 %-a leírható az adóból.

Filmszemle
 
A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálja el. A művek az alkotók és a zsűri jelenlétében, nyilvános vetítésen kerülnek bemutatásra. Az előzsűri által a versenyprogramba be nem választott filmek információs vetítésen lesznek láthatóak. A zsűri három kategóriában (kisjátékfilm, kísérletifilm,      dokumentumfilm) ad ki díjakat (I., II.,III.), illetve különdíjakat is.
Ideje, helye: 2005. november 4-5., Uránia Nemzeti Filmszínház

A szemle után értékelő szakmai napokra kerül sor, mely során a filmkészítők és a zsűri tagjai vesznek részt. Itt lehetőség nyílik a mélyebb szakmai konzultációra, eszmecserére.
Ideje, helye: 2005. november 12., Faludi Akadémia
 
 További információ, pályázati feltételek, nevezési lap:
 www.faludiakademia.hu
  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ;
Tel:. 411-0825; Fax: 327-4056




nka emblema 2012