sex hikaye

Achtung Berlin: TransCities

Filmesek, figyelem!

2006. május 10. - filmhu
Achtung Berlin: TransCities
A 2005-ben először megrendezett „achtung berlin” fesztiválon induló TransCities Berlin-Budapest című sorozat május 11. és 17. között főként magyar filmes alkotásokra fókuszál. A német fővárost és a brandenburgi régiót bemutató esemény összekapcsolódik a Németországban jelenleg is zajló „Ungarischer Akzent”, vagyis a Magyar Kulturális Évad rendezvényeivel.

A tavaly indult „achtung berlin” fesztivál (www.achtungberlin.de) fő célja a Berlin-Brandenburg-i médiaszakma kreatív és gazdasági potenciáljának középpontba állítása, miközben láthatóvá teszi a klasszikus és új médiumok közti átjárhatóságot, és teret ad külföldi alkotóműhelyek bemutatkozásának – olvasható az „Ungarischer Akzent” sajtókiadványában. Borsos Bálint, a német évad PR-felelőse elmondta, hogy az „achtung berlin” kevésbé „népünnepély” jellegű, mint a Brandenburgi Játékok és sokkal inkább a szakmai eseményeken van a hangsúly. „Cél, hogy a városok között már eddig is meglévő kulturális kapcsolódásokat, áthallásokat megerősítsük és gazdaságiakra is átfordítsuk.”

A 2006-os filmfesztivál fókuszában a Berlinben és Brandenburgban készült új filmalkotások /„Made in Berlin-Brandenburg“/, valamint a Berlinnel és Brandenburggal kapcsolatos nemzetközi filmek állnak /„Towards Berlin"/. Az achtung berlin – new berlin film award idén bemutat egy retrospektív válogatást is a DEFA berlini filmjeiből, valamint új programblokkot indít, ebben az évben a Berlin-Budapest tengely mentén. Gyermek- és ifjúsági filmek, valamint számos egyedi program egészíti ki a fesztivált.

TransCities: Berlin - Budapest

Johanna egyike a TransCities-en
bemutatkozó hazai alkotásoknak
Az „achtung berlin – new berlin film award” városokról készült vizuális művészeti alkotások mentén indít el egy új sorozatot az idei fesztiválon, melynek első központi témája Budapest. A TransCities Berlin-Budapest című programsorozat az „Ungarischer Akzent“ keretében a magyar Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma együttműködésével magyar filmeket mutat be. A berlini közönség egy héten át mai játékfilmeket láthat, amelyeken keresztül betekinthet a magyar főváros, Budapest városi társadalmának jelenébe. A Nyugat- és Kelet-Európa filmiparában kulturális csomópontnak számító Berlin-Brandenburg jelentősége az EU keleti bővítésével tovább növekedett.

A városok közötti filmes partnerségeken keresztül az „achtung berlin” szeretne jobban rávilágítani a világ nagyvárosaira, egyediségükre és különbözőségükre, és ily módon összekapcsolni a fővárosok térségeit.

A rendezvényen hazai kortárs alkotókra és produkcióira is szeretnék felhívni a figyelmet. Mundruczó Kornél Johanna és Fliegauf Benedek Dealer című alkotásával két fiatal, nemzetközileg elismert rendező személyesen mutatkozik be. Kasvinszki Attila Chaos 2005 filmjének vetítése a TransCities Berlin – Budapest során egyúttal a művész világpremierje is. Az új generáció mellett a fesztiválon az idén 80 éves Makk Károly két filmjét személyesen mutatja be a berlini publikumnak. A filmvetítések után lehetőség nyílik a rendező és a közönség közötti beszélgetésre. A filmes programot egy szintén Budapest témájú fotókiállítás kíséri Mundruczó Kornél képeiből.

A hazai kortárs alkotások mellett a TransCities szakmai fóruma Budapestet, mint lehetséges forgatási helyszínt is bemutatja. Erre a május 13-án szombaton kezdődő „Produkciós feltételek Budapesten” című panelbeszélgetés biztosít lehetőséget, amelyen részt vesznek Petrányi Viktória és Muhi András producerek is.

Ungarischer Akzent - Magyar Kulturális Évad

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot indított Németországban, amely a fenti TransCities sorozaton keresztül kapcsolódik az „achtung berlin” eseményeihez. A 2006. március 9-én kezdődött Németországban zajló Magyar Kulturális Évad 2007-ben is folytatódik, és előreláthatólag a berlini Collegium Hungaricum új épületének megnyitásáig tart. A két ország államfőjének védnöksége alatt zajló rendezvénysorozat illeszkedik a korábbi, Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Oroszországban lezajlott kulturális évadok sorába.

Ungarischer Akzent a Besh o droM együttessel
Borsos szerint annyi a különbség például egy Egyesült Királyságbéli bemutatkozással szemben, hogy a magyar kultúrát már jól ismerik Németországban. „Az ott folyó Magyar Kulturális Évad több mint negyven különböző partnerintézmény bevonásával zajlik, és a célunk, hogy az együttműködés ne szakadjon meg a rendezvénysorozat után sem. Másrészt pedig szeretnénk a korábbi, hozzánk, magyarokhoz köthető >gulyás-paprika-pálinka< klisét eltüntetni. Mindezt fiatal kortárs művészek bevonásával, mint például a Besh o droM együttes vagy Miczura Mónika.” Forgács Péter Dunai Exodusa mellett a német közönség főként olyan régi ismerőseivel találkozhat, mint Darvasi László, Esterházy Péter vagy a Budapesti Fesztiválzenekar (www.akzent.hu).



Címkék

berlin , transcities , hír



nka emblema 2012